Ütopya...

Acun Ilıcalı yine iyi bir format bulmuş, yakında Ütopya başlayacak. 15 kişi, bir miktar tohum ve birkaç hayvan verilerek onlarca kameranın bulunduğu bir izleme ortamında yarışacaklar. Amaç elbette verilenleri değerlendirmek ve hayatta kalmayı, üretim yapabilmeyi başarabilmek. 

Benzer formatta bir programı bir süre National Geographic’te seyrettim, ilginç bir mücadele bu. Amerika’ya Avrupa’dan giden kolonicilerin mücadelesini hatırlıyorum bu programı her seyrettiğimde. Türkiye’de ilgi görür mü, göreceği kesin hatta şimdiden büyük ilgi gördü ki o 15 yarışmacıdan biri olabilmek için 250 bin kişi başvuruda bulunmuş.Asıl ütopya da bu aslında. Kısa yoldan şöhret olmak, para kazanmak fikri giderek yayılıyor Türkiye’de.

Yıllarca çalışmak, kendini geliştirmek yerine, televizyonda boy göstermek, güzel sesi varsa arada şarkı söylemek, bol espri yapıp stand-up gösterilerine kapı aralamak, biraz güzel ya da yakışıklı olup bir diziye kapak atmak gibi amaçlar aslında yarışma amacından daha önde. Buna para ödülünü de eklediğiniz de 250 bin kişinin yarışmacı olmayı istemesini daha net anlıyorsunuz. Bu aynı zamanda mevcut hayatını, işini, alışkanlıklarını askıya almaya hazır 250 bin kişi anlamına geliyor. Yarışmalarla ünlü ve zengin olmak isteyen arkadaşlara bir örnekle bitireyim.

Acun Ilıcalı, TIM’S Yapım’dan Arzu Eğmir’i transfer etmiş. Yıllarını televizyonculuğa vermiş, TEM Stüdyoları’nda haftalarca sabahlara kadar çalışmış, stüdyo şefliği dahil verilen her işi yapmış bir arkadaşımızdır Arzu. Kalıcı başarı da aslında bu şekilde gelir...

Haber bolluğu

Yaz mevsimi haberciler için çoğu zaman zor geçer zira bülten dolduracak haber bulmak zor olur. Salı günü bunun tam aksinin yaşandığı bir gün oldu. Bir yanda İstanbul merkezli başlayan operasyon, Diğer yanda Başbakan Erdoğan’ın grup konuşmasının içeriği ve “Cumhurbaşkanı seçilirsem son grup konuşmam olacak” sözlerinin yarattığı duygusal atmosfer. Öte yanda Gazze’de yaşanan vahşet, dram ve BM Genel Sekreteri’nin ipe sapa gelmez sözleri.

İsrail üniversitelerinden birinde görev yapan bir faşist profesörün teröre çözüm önerisi olarak sunduğu “ kız kardeşe tecavüz” projesini de es geçmemek lazım. Diğer yanda Ukrayna hava sahasında vurulan sivil yolcu uçağına dair süren soruşturma ve yaşananlar. Devrilip, patlayan tanker ve onun yarattığı hasar gibi yaşam haberlerini de listeye ekleyince hakikaten acayip bir gün oldu. 

Bu açıdan baktığımızda haber kanalları açısından da sınav niteliğinde bir gündü. 24 TV, TRT Haber, A Haber, TV Net, NTV, zaman zaman da, özellikle yaşam haberleri kısmında, Cnn-Turk günü iyi götüren kanallar oldular. Uzun zamandır yaz mevsiminde bu kadar tempolu bir gün yaşanmamıştır herhalde...