Uykusuz dolunay

Araştırmalara göre ayın durumu uyku düzenimizi etkiliyor. Özellikle dolunay! Çünkü karanlıkta daha fazla salgılanan, uykuda dinlenmeyi sağlayan hormon, dolunayda azalıyor.

Geçen hafta uyku problemleri yaşadınız mı? Gece uykunuzun en güzel saatlerinde uyandığınız oldu mu? Verimli bir uyku uyuyamadan mı yataktan kalktınız hep? Uyandığınızda henüz yeteri kadar uyumadığınızı hissettiniz mi?

Hafızanızı biraz zorlayın bakalım bu sorulara cevabınız ne olacak. Eğer soruların birkaçına bile evet cevabı veriyorsanız, panik yapmanıza gerek yok, sadece dolunay etkisindesiniz demektir. Geçen perşembe dolunaydı. Dolayısıyla uyku sorunlarının sebebi dolunay olabilir. Zira bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, dolunayın gece uykusunu bölebilme ihtimali olduğu yönünde.

Laboratuar ortamında yapılan çalışmalarda, denek olarak seçilmiş kişilerin, dolunay olup olmadığını bilmeden, dolunaydan nasıl etkilendikleri gözlemlenmiş. Ayın etkisi dolunay yaklaştıkça giderek artmış ve uykuya dalma süreleri uzamış. Vücudun hormonları üzerinde etkileri olduğu da çalışmanın sonuçları arasında.

BİR SONRAKİ 1 MART’TA

Memelilerde uyku, hormon döngüleri ve beslenme alışkanlıkları gibi rutin olarak bir düzen içinde yapılan aktiviteler biyolojik saat tarafından yönetiliyor. İnsanların biyolojik saatleri gen, mevsim ve aydınlık-karanlık döngülerinden ciddi anlamda etkileniyor. Dolayısıyla vücudun biyolojik saati, melatonin hormonu da. Tam karanlık ortamlarda daha fazla salgılanan ve daha kolay uyumayı ve uykuda dinlenmeyi sağlayan bu hormon dolunay geceleri daha az salgılanıyor. Artık ayın döngülerinden de etkilenildiği bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğuna göre, günlük yaşamımız içinde dikkat etmemiz gereken bir değişken daha var demektir. Ayın durumu... Neyse ki bu ayın dolunayı geride kaldı bir sonraki dolunay 1 Mart’ta olacak, şimdiden not edin isterseniz.

YALANCI KIŞ

79 yıl önce tam da bugün denendi ilk yalan makinesi. Bu ara çevremizde en çok yalan söyleyen hava. Mümkün olsa da yalan makinesine bağlasak havayı, sanırım hiç susmaz bu dönemlerde. Kış diye bizi kandırıyor.  Adına kış diyor ama henüz ortalamalarda hava sıcaklığı bile pek nadir yaşandı. Sonbahardan bu yana sürekli mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor hava sıcaklıkları... Önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edeceğe benziyor. Bu dönemde hava tahmini yapmak da oldukça zor açıkcası. Atmosferde sürekli Türkiye üzerine gelmesi gereken sistemler kuvvetli yüksek basınç merkezleri tarafından engelleniyor. O yüzden siz siz olun, aldanmayın bu yalancı kış günlerine... Yalan söylüyor belli ki...