Bir savaþýn kimler arasýnda yapýlacaðý, taraflarýn gücü ve uygulayacaðý strateji bilinmezse baþarý þansý azdýr. Önce günümüzdeki savaþýn kimler arasýnda olduðunu araþtýralým. Benim bakýþ açýmla genel kanaatin ayný olmadýðýný görüyorum. Üstelik bu fark detaylarda deðil olayýn bütününde geçerli. Mesela herkes ABD ile Rusya’nýn karþýt cephede olacaðýný ve Çin’in ABD’nin hasmý olurken Rusya’nýn müttefiki olacaðýný savunuyor. Bu eskiden beri yaþanan bir oluþum olduðu için devam ediyor.
Yeni mücadelenin kimler arasýnda olduðu ve taraflarýn buna göre belirlenmesi gerektiðini savunuyorum ve taraflarýn tamamen deðiþtiðini bunun ittifaklarýn yenilenmesine neden olduðunu söylüyorum. Mesela þu anda ABD’nin Rusya ile birlikte hareket ettiðini ve bunlarýn Çin’e karþý olduðunu düþünüyorum. Bunun bir sebebi olmalý ve þartlar deðiþip yenisi eskisinin zýddý olmasý gerekir. Çin’deki ekonomik geliþim ve dünya ticaretinde önemli bir yer almasý küresel sermayenin yaptýðý yatýrýmlarla mümkün olmuþtur.
***
Dünya üzerindeki çatýþmanýn küresel sermaye ile ulus devletler arasýnda olduðunu ve bu savaþýn iþaretinin 11 Eylül saldýrýlarý olduðunu, bu saldýrýnýn terör eylemi olmadýðýný ilk günden beri söylüyorum. Þimdi çözmemiz gereken bazý sorunlar var. Önce þu sorularý cevaplamalýyýz: ABD, Japonya ile savaþtýðý halde barýþýn saðlandýðý günden itibaren onun kalkýnmasý için sermaye ve teknoloji gitmesini engellememiþtir. Çin ile dünya þartlarýnda hasým görünürken orada yatýrým yapmýþ ve Çin’i ekonomik açýdan güçlendirmiþtir. Bizim dostluk ve düþmanlýðý duygusal nedenlere baðlamamýz yanlýþtýr ve günün þartlarýna göre dost düþman belirlenir ve bunu belirleyen duygular deðil þartlardýr. Mesela Birinci Dünya Savaþ’ýnda Ýngiltere ile savaþtýk ve topraklarýmýzýn yarýdan fazlasýný kaybettik. Bölgede, biz de dahil onlarýn istediði gibi þekillendik ve bu savaþýn doðal sonucu idi. Ama savaþtan sonra, bugüne kadar, en yakýn dostumuz Ýngiltere oldu.
Benim düþünceme göre karþýt güçler küresel sermaye ile ulus devletlerdir. Rusya kendi topraklarýnda küresel sermaye ile savaþtýðý ve galip geldiði için onun yeniden bir güç olmasýný engellemek için karþý tarafa geçti. Eðer dünya üzerinde egemenlik küresel sermayenin olsa Rusya siyasal gücünü kaybeder. ABD de küresel sermayenin yönetimine karþý olduðu için bugün herkese garip gelen ABD-Rusya yakýnlaþmasýný görüyoruz.
Türkiye de bu çatýþmanýn önemli alanlarýndan biridir. Daha önceki bir yazýmda bu savaþýn belirleyici çatýþmasýnýn ülkemizde yapýlacaðýný söylemiþtim. Bu nedenle iktidar ile muhalefet arasýndaki çatýþmaya bir sebep bulamýyoruz ve muhalefettekiler ulus devleti savunan ve uluslararasý yerini ulus devletler arasýnda tespit etmeye çalýþan iktidara manasýz bir muhalefet yapýyorlar.
Dünya yeniden þekillenirken kimin galip geleceðini doðru hesaplamak ve bu cephede yer almak gerekir. Küresel sermayenin egemenliði uluslarýn bir þekil olarak kalmasýný engellemez ama belli bir zümrenin egemenliði söz konusu olur. Kapitalizm tasfiye edilmez ama onun, belli bir zümrenin kullandýðý yeni þekli tasfiye edilip adý üstünde rekabete açýk hale gelmesi saðlanýr.