Geçen gün 27 yaþýndaki genç polis Þeyda Yýlmaz uyuþturucu baðýmlýsý bir genç tarafýndan vurularak öldürüldü. Acýsý tüm ülkeyi yaktý. Daha dünya evine yeni girmiþ, pýrýl pýrýl genç bir haným, eþinin, anne-babasýnýn göz nuru, hayata veda etti, boðazlar düðüm düðüm, tanýmadýðýmýz halde hepimiz de tanýyormuþuz gibi sarsýldýk bu ölümle... Kendisine Allahtan rahmet, kederli ailesine baþ saðlýðý dilerim...
Katil bir suç makinasýydý ve buna raðmen elini kolunu sallayarak serseri mayýn gibi çarpýp patlayacaðý hedefi arýyordu adeta. Annesinin feryadý ise çok düþündürücüydü, defaatle çocuðunun baðýmlý olduðunu emniyet güçlerine haber ettiði halde sonuç alamamýþtý. Hatta oðlu, o gün annesini de yaralamýþtý. 'Keþke o genç polisin yerine beni vursaydý' diyordu oðlu için... Ailesinin bir ferdi baðýmlýysa þayet o ailenin derdi bitmiyor gözyaþý kurumuyor asla, gözü dönünce öz anne-babasýný bile feci þekilde katledebiliyor bunlar...
Bu olay çok ciddi ve çok da gün yüzüne çýkmayan toplumsal bir sorunun altýný çizdi aslýnda: Baðýmlýlýk Sorunu. Baðýmlýlýkla mücadele konusunda yeterince þuurlu muyuz? Sorunun büyüklüðünün farkýnda mýyýz? Konu sadece karakollarý, polisi mi ilgilendiriyor? Mücadele ile ilgili bütüncül bir politikamýz var mý? Gençleri meþgul edecek kültürel, sanatsal faaliyetler hakkýnda zihin yoruyor muyuz? Uyuþturucu ile mücadele konusunda alternatif tedaviler var mý?
Benzer temel eksenli sorularý araþtýrmacý aktivist Osman Atalay þu þekilde kategorize etmiþ:
1-Baðýmlýkla mücadelede önleyici tedbirlerin ana merkezi Milli Eðitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor ve Saðlýk Bakanlýðýnýn çok disiplinli þekilde yürüttükleri bütüncül politikalarý nelerdir?
2- Türkiye'de yýlda kaç gencimiz, kendi rýzasý ile maddeden kurtulmak için hastanede ayakta ya da yatarak tedavi görmüþ?
3- Tedavi sonrasý, bu baðýmlýlarýn kontrolü nedir, maddeye geri dönenlerin sayýsý, iþ istihdam sorunu nedir?
4- Uyuþturucu, uyarýcý madde kullanan insan sayýmýz nedir? Baðýmlýlýk haritamýz var mý?
Devam ediyor: '85 milyon Türkiye, nüfusunun %72'sinin 35 yaþ altýnda olmasý ve halkýmýzýn %92'sinin kent ve ilçelerde yaþýyor olmalarý dezavantajlý bir durumdur. Genel olarak tüm dünyada þehirlerin uyuþturucu madde ve suç kavramýný örtülü bir þekilde içinde barýndýrdýðý bir gerçektir.
Türkiye'de 5 baðýmlýlýk illeti olan tütün, alkol, kumar, teknoloji ve uyuþturucu sorununu tek çatý altýnda irdeleyerek mücadele etmek zorundayýz...'
Bakanlýklarýmýzýn, karar mercilerinin, sivil toplumun ve gerçek dertlerin arasýndan yükselen bu sese kulak vermesi gerekmiyor mu?
Baðýmlýlýklarla mücadele konusunda somut anlamda görülen tek kurumumuzun ne yazýk ki güvenlik teþkilatý ve personeli olmasý aslýnda bu iþ için ne kadar da hazýrlýksýz olduðumuzu yüzümüze vuruyor adeta. Lakin güvenlik güçlerinin narkotik ile mücadelesi tek baþýna asla yeterli olmayacaktýr, olsaydý, vakalarda azalma söz konusu olurdu.
Ülkemizin küresel uyuþturucu trafiðinde bir geçiþ pozisyonu durumuna sürüklenmesi meselesi de önemli bir sorun... Atalay'ýn hepimizi uyandýracak ifadelerine göre, son 20 yýlda küresel uyuþturucu çetelerinin hedef ülkelerinden birisidir Türkiye. Ülkemiz uluslararasý bazý raporlarda ne yazýk ki artýk, çok çeþitli uyuþturucu ve uyarýcý maddenin imal edildiði bir ülke pozisyonunda deðerlendirilmektedir. Suriye, Irak, Ýran, Afganistan ve Avrupa üzerinde kara ve deniz yolu ile hâla sürekli çeþitli madde sevkiyatýnýn transit köprüsü konumundayýz. Bu elbette zorlu ve diplomatik bir mevzu...
Ýþin bir baþka yönü nüfus yapýmýzla ilgili. Ülkemizde genç iþsiz 15-18 yaþ gurubu, farklý suç örgütlerince mobil satýcý, torbacý konumuna özendirilmektedir. Ne yazýk ki cezaevinde binlerce gencimiz bu suçtan yatmaktadýr.
Atalay; uyuþturucu ile mücadelenin, devlet kurumlarýnca birbirinden kopuk baðýmsýz bir þekilde yürütülmesinin kesinlikle baþarýlý olacaðýný düþünmüyor. Sizin gördüðünüz iþin polisiye kýsmý ama bununla bitmiyor bu derin yara diyor.
Türkiye, artýk 5 baðýmlýlýk illeti olan tütün, alkol, kumar, teknoloji ve uyuþturucu sorununu tek çatý altýnda irdelemek zorundadýr.
Bakanlýklarýmýzýn bünyelerinde "Baðýmlýlýklarla Mücadele Müdürlüðü" gerekli ve kaçýnýlmaz bir hal almýþtýr artýk...