Uyuþturucu ve mayýnlar

Ýlginç bir dünyada yaþýyoruz. Bazen, kendi topraklarýmýzda yaþadýðýmýz sorunlarýn çok uzak coðrafyalarda da yaþanýyor olmasý, hepimiz açýsýndan ciddi bir deneyimin kapýlarýný da aralýyor. Örnek: Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya’da 1964 yýlýndan bu yana terör eylemlerini sürdüren FARC örgütü ile Kolombiya hükümeti 5 Ekim günü Norveç’in baþkenti Oslo’da “ateþkes ve silah býrakma” görüþmelerine baþlayacaklar. Eðer görüþmelerde belirli bir ilerleme olursa, toplantý Havana’da sürecek. FARC, Marksist-leninist bir örgüt olduðunu ileri sürüyor. Ana gelir kalemini Kolombiya’nýn kokain tarlalarý oluþturuyor. Kolombiya kaynaklý uyuþturucu ticaretinin yüzde 30’una hakim olduðu, bu ticareti de aðýrlýklý olarak Venezuela’dan sürdürdüðü biliniyor. Kolombiya’nýn komþusu Venezuela’nýn lideri Hugo Chavez,FARC’a açýkça destek veren bir lider. FARC, Kolombiya ordusuna karþý kullandýðý aðýr silahlarý ve mayýnlarý Venezuela üzerinden saðlýyor. Bu arada, Brezilya, Arjantin, Ekvador gibi bölge ülkeleri de -nedense- FARC’ý “terörist örgütler” listesine almýyorlar!.. Kolombiya’nýn bu sorunla boðuþmasýný sanki dolaylý yoldan destekliyorlar. Örgüt, Kolombiya ordusunun kararlý harekatlarý karþýsýnda zor durumda kalýnca ateþkes ve görüþme teklifinde bulundu. Talepleri de “karþýlýklý silah býrakma” yönünde oldu, hükümet, “bir devletin ordusu silah býrakmaz” diyerek bu teklifi reddetti. Bununla da yetinmedi, ordunun harekatýnýn görüþmeler sýrasýnda da süreceðini karþý tarafa duyurdu.

Bütün bu bilgiler ve geliþmeler tanýdýk geldi mi?

Mayýn sorunu

Detaylar önemli... Deneyimler de... FARC ile PKK arasýndaki olaðanüstü benzerlik, bizi çok uzaklardaki bir ülkeyi yakýn takibe almaya zorluyor. Orada yaþanýlmakta olan geliþmeler bizler için de önemli ipuçlarý taþýyacak. En azýndan bir noktayý çok iyi biliyoruz: FARC ve PKK gibi örgütler, komþu ülkelerden destek saðlamadan, uyuþturucu-silah ticareti denklemini kurmadan ayakta kalamazlar.

Bir baþka detaya dönelim...

FARC, dünya terör örgütleri sýralamasýnda anti-personel ve anti-zýrhlý araç kara mayýnlarýný en etkili kullanabilen terör örgütü olarak tanýnýyor. PKK’nýn TSK’nýn harekatý karþýsýnda sýkýþtýðý anda mayýnlarý devreye sokmasý önemli... Demek, bir “deneyim paylaþýmý” var!..

Pekiyi bu mayýnlar nereden geliyor?..

Dünya devletleri, kara mayýnlarýný yasaklama kararý aldýlar. “Mayýn YasaðýAnlaþmasý” olarak adlandýrýlan uluslar arasý anlaþma 1999 yýlýnda yürürlüðe girdi. Türkiye imzacýsý ve elindeki kara mayýnlarýnýn tamamýný etkisiz hale getirdiðini ilan etmiþ durumda. Þimdi sýký durun. Bu, tam 159 ülkenin kabul ettiði anlaþmanýn imzacýsý olmayan ülkeler: ABD, Rusya, Çin, Ermenistan, Ýran, Suriye ve Ýsrail!..

Zaten, mayýn ticareti artýk “gizli” yapýlan bir iþ. Kimin ürettiðini kime sattýðýný takip etmeniz mümkün deðil. Afganistan çýkýþlý eroin parasýyla mayýnýn buluþtuðu o nokta tezgahýn da baþlangýç noktasý zaten...

FARC’ý 1964’ten bu yana Kolombiya-Venezuella sýnýrýnda tutan “dünya sistemi”, PKK’yý da 1983’ten bu yana Türkiye’nýn Ýran-Irak-Suriye sýnýrýnda koruyor.

Türkiye’nin askeri stratejisi

TSK’nýn yeni harekat düzeninde net olarak anlaþýlan, siyasi otorite ile askerlerin PKK’yý, “iç” deðil, “dýþ” tehdit olarak gördükleridir. Bu tür bir “dýþ kaynaklý terör algýlamasý” halinde bakýn devletler ne tür bir stratejiye yönlenir:

-Siyasi kararlýlýk: Baþbakan “mücadelenin bu noktasýnda ülke dýþýna çýkmam” dedi.

-Eleþtiriye kapalýlýk: Yönteme dönük iç ve dýþ eleþtirileri duymama.

-Görüþme yok : Hükümet örgütle görüþme tekliflerine kapalý görüntü sergiliyor.

-Medya ile birlikte çalýþmak: Terörle mücadele hükümet-medya iliþkilerinin ana noktalarýndan biri oldu.

-Ateþkes asla yok: Hükümet kapýlarý kapatmýþ durumda.

-Harekatý sonuna kadar sürdür: Siyasi otorite-ordu uyumu sürüyor.

-Alandaki komutanlara geniþ inisiyatif: Üst rütbeli komutanlar harekat alanýnda.

-Komþularýný diken üstünde tut: Suriye-Irak sýnýrlarýndaki yýðýnaklar, sýnýr ötesi harekat tezkeresi dikkat çekici.

Dicle Üniversitesi’nde geleceðin doktor ve veterinerlerine seçmeli Kürtçe dersinin verildiði bir ülkede “Kürt Baharý” hayali peþinde koþan terör örgütünün geldiði nokta, mayýnla asker þehit etmek, bombayla masum insan öldürmek. Tabii ki can yakarlar ama sonunda kaybolurlar.  Ama... O þehitler... Yüreðimiz çok ama çok yaralý...