Basýna yansýyan haberlere göre geçtiðimiz hafta Saðlýk Bakaný Sayýn Mehmet Müezzinoðlu, 2 aydýr 7 bakanlýkla birlikte çalýþma yürüttükleri Uyuþturucuyla Mücadele Eylem Planý’na Pazartesi günü (Bugün) Bakanlar Kurulu’nda son þeklini vereceklerini açýklamýþ.
Çok iyi, her vatandaþýn sevinmesi, büyük bir memnuniyetle karþýlamasý gereken bir haber.
Ülkemiz Türkiye’de uyuþturucu meselesinin iki boyutu var.
Birincisi, kullanýmý bazý bölgelerde, bazý çevrelerde on yaþlarýna kadar düþen ama yaygýnlýðý batý ile henüz mukayese edilemeyecek esrar, bonzai gibi müsibetlerin tüketimi.
Bu tüketim alýþkanlýðý baþlangýcýna batý ülkelerinin bazýlarýnda görülen yaygýnlýða ulaþmadan kamu otoritesinin müdahale edeceði haberlerini duymak sevindirici, bu sürece katký verecek herkesi þimdiden kutlamak gerekiyor.
Ülkemizde uyuþturucu meselesinin ikinci boyutu ise Afganistan’dan, Pakistan’dan gelerek batý ülkelerine giderken ülkemiz topraklarýndan geçen büyük uyuþturucu, özellikle de eroin konusudur.
Bu uyuþturucunun çok büyük, adeta kýsm-ý azamý Türkiye’de tüketilmemektedir ama bu geçiþ sürecinin ülkemizde yarattýðý tahribat muhtemelen ülke içi uyuþturucu tüketimi kadar büyüktür, hatta, bir dizi açýdan, mukayese bile edilemeyecek kadar da daha vahimdir.
Bu Afganistan’dan kalkan, Türkiye’den geçerek batý Avrupa’ya, ABD’ye ulaþan eroin ülkemizde güvenlik güçlerini tahrip etmiþtir, sýnýr güvenliðini, gümrükleri tahrip etmiþtir, yaþadýðýmýz iç savaþýn finansmanýnda kullanýlmýþ, yani on binlerce vatandaþýmýzýn ölümüne neden olmuþtur.
Ben, bir vatandaþ olarak, bu konuyla çok amatörce ilgileniyorum, basýnda çýkan, iç tüketim deðil uyuþturucu ticareti haberlerini bilgisayarýmda bir folderda saklýyorum, bunlarý beraber okuduðumda baþka bir Türkiye, hiç konuþulmayan baþka bir Türkiye’yi gördüðümü düþünüyorum ve iþin çok ilginç tarafý bu haberlerin basýnda fikr-i takibi yapýlmýyor (neden?), bu meselelerin devlet içinde nasýl takip edildiðini de öðrenemiyoruz.
Ýþte size bazý küçük sýradan örnekler; sütunda yerim uygun olsa sayfalarca yazabilirim, rastgele bir tercih sunuyorum.
Star gazetesi: 22 Ekim 2011, Diyarbakýr Lice’de iki ton esrar ele geçti. Ayný haberde, son oy ayda (2011) Diyarbakýr’da on ton uyuþturucu yakalandýðýný öðreniyoruz.
Star’ýn kardeþ kanalý 24’den 15 Kasým 2010 tarihli bir haber: Ýstanbul’da son 22 aydaki 69 bin 254 operasyonda, 15 ton 376 kilogram eroin, 6 ton 736 kilogram esrar, 319 kilogram kokain, 671 bin 416 adet extacy, 2 milyon 721 bin adet caqtagon hap, 166 kilogram afyon sakýzý, 479 kilogram amfetamin ve 59 kilogram metamfetamin ele geçirildi. Operasyonlarda, 102 bin 671 kiþi gözaltýna alýndý.
Star gazetesi: 12 Haziran 2011, Þemdinli olaylarýnýn baþ aktörü olduðu iddiasýyla tutuklanan “Ýyi Çocuk” Astsubay Ali Kaya’nýn, askeri mahkemece serbest býrakýldýktan sonra yeni kaos planlarý yaptýðýný Ankara Emniyet Müdürlüðü’nde verdiði ifadeyle ortaya çýkaran Ýlker Demir’in, Korucubaþý Yasin Benek ile de irtibatlý olduðu ortaya çýktý. Ýlker Demir’in yakalandýðý operasyonda gözaltýna alýnan 9 kiþiden biri olan ve tutuklanan Þýrnaklý Korucubaþý Yasin Benek’in Kilis’te uyuþturucu imalathanesi olduðu belirlendi. Kaos eylemlerinin uyuþturucu parasýyla finanse edilmek istendiði deðerlendiriliyor.
Star gazetesi, 22 Temmuz 2012 Sedat Laçiner’in köþesi: Önceki gün Diyarbakýr Valisi Mustafa Toprak’ýn yaptýðý açýklamalara göre örgüte ait tek bir operasyonda yakalanan uyuþturucunun piyasa deðeri 1.7 milyar liradýr. Yani yaklaþýk 1 milyar dolar. Bu rakam neredeyse Ermenistan devletinin bir yýllýk ihracatýna denk. Baþka bir deyiþle PKK uyuþturucu iþinden bazý ülkelerin ihracat rakamlarý kadar, hatta çok daha fazla para kazanýyor.
Umarým bu konular ve fikr-i takipleri de “Uyuþturucu ile mücadele eylem planýna” dahil olurlar.