Uzakdoðu’nun dünyaya hediyesi: Yeþil Çay

Özellikle son yýllarda, kullaným oranýnda artýþ gözlenen yeþil çayýn faydalarý saymakla bitmiyor. Ýçinde bulunan serbest radikaller kanserden kolesterole kadar birçok hastalýktan koruyor.

Çayýn; yeþil çay, siyah çay ve oolong olarak adlandýrýlan kokulu siyah çay olmak üzere üç farklý temel türü bulunmaktadýr. Yeþil çay, çay yapraðýnýn fermente edilmeden iþlenmesiyle elde edilir ve içerisinde güçlü antioksidan özellik taþýyan polifenoller olarak adlandýrýlan kimyasal bileþikler bulunur. Polifenoller, kateþinler olarak sýnýflandýrýlýrlar ve yeþil çayda temel olarak altý farklý kateþin bileþiði bulunur. Bu bileþikler yeþil çaydaki acýmsý tadý oluþturur. Yeþil çayda bulunan polifenoller gibi diðer birçok antioksadan bileþik serbest radikallerin zararlý etkilerini durdurmaya yardýmcý olur. 

Savaþçý çay

Antioksidanlar, vücudumuzda oluþan ve toksik özellik gösteren serbest radikallere karþý savaþan bileþiklerdir. Serbest radikaller, vücudumuzdaki hücreleri deðiþtirerek zararlý hücrelerin oluþmasýna ya da hücrelerin ölmesine neden olurlar. Serbest radikaller vücudumuzda doðal olarak oluþtuðu gibi, ultraviyole ýþýnlar, radyasyon, sigara dumaný ve hava kirliliði gibi çevresel etkenler nedeniyle de oluþurlar. Yapýlan çalýþmalarýn sonuçlarýna göre serbest radikaller kanser türleri ve kalp-damar hastalýklarý gibi birçok kronik hastalýðýn oluþmasýnda etki gösteriyor.

Ne kadar içilmelidir?

Günde 2-3 fincan yeþil çay tüketimi önerilebilecek günlük tüketim düzeyidir. Yeþil çayda bulunan kafein merkezi sinir sistemini uyarýcý olduðu için çocuklarda ve yetiþkinlerde uykusuzluða neden olabilmektedir. Yeþil çayda bulunan tanin bileþiði kabýzlýk oluþturabilir. Hamile kadýnlarýn yüksek miktarda yeþil çay tüketimi tehlikelidir.

Hangi hastalýklarý önleyebilir?

-Kalp ve damar saðlýðýný korur

-Ýyi kolesterol seviyesi arttýrýrken, toplam kolesterol, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini düþürür

-Mesane, meme, over, kolon, özefagus, akciðer, pankreas, deri, mide ve prostat kanserleriyle savaþýr

-Kan glikoz seviyesi düzenler

-Günde 10 fincan yeþil çay karaciðer hastalýklarýnýn geliþimini azaltýr

-Metabolizma hýzýný arttýrýr, yað yakýmýna yardýmcý olur

-Menapoz döneminde sýkýntýlarý azaltýr, içerdiði kafein nedeniyle bronþ açýcý özellik göstererek astýmla savaþýr.