Uzakdoğu’nun dünyaya hediyesi: Yeşil Çay

Özellikle son yıllarda, kullanım oranında artış gözlenen yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor. İçinde bulunan serbest radikaller kanserden kolesterole kadar birçok hastalıktan koruyor.

Çayın; yeşil çay, siyah çay ve oolong olarak adlandırılan kokulu siyah çay olmak üzere üç farklı temel türü bulunmaktadır. Yeşil çay, çay yaprağının fermente edilmeden işlenmesiyle elde edilir ve içerisinde güçlü antioksidan özellik taşıyan polifenoller olarak adlandırılan kimyasal bileşikler bulunur. Polifenoller, kateşinler olarak sınıflandırılırlar ve yeşil çayda temel olarak altı farklı kateşin bileşiği bulunur. Bu bileşikler yeşil çaydaki acımsı tadı oluşturur. Yeşil çayda bulunan polifenoller gibi diğer birçok antioksadan bileşik serbest radikallerin zararlı etkilerini durdurmaya yardımcı olur. 

Savaşçı çay

Antioksidanlar, vücudumuzda oluşan ve toksik özellik gösteren serbest radikallere karşı savaşan bileşiklerdir. Serbest radikaller, vücudumuzdaki hücreleri değiştirerek zararlı hücrelerin oluşmasına ya da hücrelerin ölmesine neden olurlar. Serbest radikaller vücudumuzda doğal olarak oluştuğu gibi, ultraviyole ışınlar, radyasyon, sigara dumanı ve hava kirliliği gibi çevresel etkenler nedeniyle de oluşurlar. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre serbest radikaller kanser türleri ve kalp-damar hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın oluşmasında etki gösteriyor.

Ne kadar içilmelidir?

Günde 2-3 fincan yeşil çay tüketimi önerilebilecek günlük tüketim düzeyidir. Yeşil çayda bulunan kafein merkezi sinir sistemini uyarıcı olduğu için çocuklarda ve yetişkinlerde uykusuzluğa neden olabilmektedir. Yeşil çayda bulunan tanin bileşiği kabızlık oluşturabilir. Hamile kadınların yüksek miktarda yeşil çay tüketimi tehlikelidir.

Hangi hastalıkları önleyebilir?

-Kalp ve damar sağlığını korur

-İyi kolesterol seviyesi arttırırken, toplam kolesterol, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürür

-Mesane, meme, over, kolon, özefagus, akciğer, pankreas, deri, mide ve prostat kanserleriyle savaşır

-Kan glikoz seviyesi düzenler

-Günde 10 fincan yeşil çay karaciğer hastalıklarının gelişimini azaltır

-Metabolizma hızını arttırır, yağ yakımına yardımcı olur

-Menapoz döneminde sıkıntıları azaltır, içerdiği kafein nedeniyle bronş açıcı özellik göstererek astımla savaşır.