Uzaktan eğitim kendini geliştirmenin aracı olabilir

Matbaanın keşfi öğrenme ve bilginin yayılımını değiştirmişti. Daha yüz yüze olan eğitim daha metin eksenli hale geldi. İnternet ile birlikte öğrenme ve bilginin yayılması açısından yepyeni bir aşamaya girmiş olduk. Artık öğrenme şekillerine uzaktan ve dijital yol da eklenmiş oldu. 

İnternet ortamı kişinin kendisini geliştirmesi ve öğrenme açısından hem büyük imkanlar hem de riskler içeriyor. Bu sebeple interneti doğru veya yanlış kullanmak meselesi önem kazanıyor. Artık internetsiz bir dünya düşünemeyiz. Hatta internet okuryazarı olmamak riskli bir durum.  

İnternetin eğitim açısından riskleri ve imkanları: Risklerden biri internetin öğrenmeden çok eğlence yönünün ön plana çıkarılması. Bazı insanlar interneti oldukça kısa videolar üzerinden eğlenceli vakit geçirme olarak kullanıyorlar. Veya internet oyun oynamaktan ibaret olabiliyor.  Diğer bir risk bireylerin tek başına klavye karşısında kalarak veya sadece sanal arkadaşlıkta kalarak “sosyal izolasyona” uğramaları. Yüz yüze ilişkilerden kopup, sanal bir kimlik inşa edip, sahici ilişkiler kurmamak gerçekten de ruh sağlığımızı olumsuz etkiliyor. 

Ama internet ortamı risklerinden daha fazla imkanlar sağlıyor. İnternet oldukça nitelikli bir öğrenme mecrası. Üniversitelerin derslerini, organizasyonların konuşmaları, bireylerin kendi eğitim materyallerini internet ortamına yüklediği bir dünyada, internet öğrenmenin önemli kaynaklarından biridir. İnternet sayesinde bilgiye daha kolay, daha ucuz ve uluslararası düzeyde ulaşmak mümkün hale geldi.   

Kendini yetiştirme açısından internet: İnternet yalnız kurumsal diploma ve sertifika eğitimlerimizi desteklemiyor. Aynı zamanda entelektüel arayışları olan bir bireyin kendini yetiştirmek için de büyük imkanlar oluşturuyor. Örneğin evinizden Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir tartışmayı izleyebiliyorsunuz. TED konuşmaları dinleyerek, farklı fikirler arasında gezinebiliyorsunuz. Yale Üniversitesi’nden Paul Bloom’un Psikolojiye Giriş Dersini, o sınıftaymış gibi, dinleyebiliyorsunuz. Dünyanın öbür ucundaki birinin düşüncelerini YouTube üzerinden takip edebiliyorsunuz. 

Uzaktan eğitim platformlarının üç türü: Uzaktan eğitimde kabaca üç ayrı model var. Birinci modelde üniversiteler kendi uzaktan eğitim sistemlerini oluşturuyorlar. Bazı derslerin internet ortamından alınmasını sağlıyorlar veya bazı diploma ve sertifika programlarını internetten veriyorlar. İkinci modelde, “Coursera” gibi eğitim platformları üniversitelerle anlaşarak sertifika programlarını kendi platformlarında veriyorlar. Üçüncü model ise “Udemy” gibi platformlar tarafından sunuluyor. Bu modelde eğitici bireyler kendi eğitim materyallerini bu platforma yüklüyorlar. Bu materyaller daha kısa ve sertifika yerine kişiyi geliştirmeyi hedefliyor. 

Sonuç olarak, internet ve internet yoluyla uzaktan eğitimi iyi ve pozitif bir öğrenme mecrası olarak görmek mümkün. Ben internet ortamının eğitim açısından imkanının riskinden fazla olduğu ve diğer eğitim mecralarını tamamlayıcı bir etkisi olduğu kanaatindeyim.