Uzlaþma, alýþýk olmayan bünyede heyecan yapýyor

Yine iþin kolayýna kaçalým, soru cevap yapalým:
-TBMM Baþkaný seçimi koalisyon için iþaret verdi mi? 

Evet. Ancak beklendiði gibi bir ‘uzlaþma’ iþareti deðil, ‘sandýðýn ve matematiðin dediði olur’ mesajý. MHP’nin geçersiz oy vererek AK Partili adayýn seçilmesini saðlamasý ‘koalisyona yeþil ýþýk’ mý?

Kiþisel kanaatim, deðil... Ancak daha önceki konuþmasýnda ‘hükümet kurulamaz ve kriz çýkarsa sorumluluktan kaçmayýz’ mesajýyla birlikte okunduðunda ‘kapýyý kapatmadým görüntüsü’ veriyor. Ancak...

- Bahçeli’nin ‘3 þart’ý AK Parti-MHP koalisyonu kapýsýný kapatmýyor mu?

Yukarýdaki cevabýn ‘Ancak...’ diye devam etmesi bu yüzden zaten. “Çözüm sürecinin iptali, 17/25 Aralýk’ýn yeniden açýlmasý ve Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn Beþtepe’yi terk etmesi” þartlarýný içeren 3 madde kabul edilmez. Ayrýca Bahçeli, ülke krize girse bile yine ‘bu þartlarla’ sorumluluk alacaðýný da açýkladý. Bir baþka engel de yine Bahçeli’nin Cumhurbaþkaný’na yönelik ‘edep dýþý’ ifadeleri...

- Ama MHP’liler ‘koalisyonu kurduk bile’ diyorlar?

Doðru. Bunu sadece MHP’liler diyor ama... Nedeni de þu; AK Parti ile MHP ve CHP arasýnda seçimden sonra gayrýresmi görüþmeler oldu, oluyor. Ýþin en kolay ve MHP’lilerin en çok ilgi gösterdiði kýsmý ‘paylaþým’ olduðu için ‘neler olabilir’ diye konuþuldu. Bazý MHP’lilerin ‘bitti bu iþ’ dediði bu. Yani bir þey olmuþ bitmiþ deðil. Asýl kararý ‘demiri kesen’ sözün sahibi söyleyecek: Bahçeli... Ve onun da ne söylediði ortada. Bahçeli, parti yönetimine, milletvekillerine ve tabanýna raðmen geri adým atmýyor.

- Bahçeli ikna edilemez mi?

Siyasette imkansýz yok; aksine siyaset ‘imkan sanatý’dýr. O nedenle ‘hayýr’ demeyelim ama ‘zor’... Bu, Bahçeli’nin þartlarýný ve söylediklerini ‘yutmasa’ da ‘gömmesi’ anlamýna geleceði için zor. Ve MHP’de Bahçeli tek söz sahibi olduðu için...

- TBMM Baþkaný seçiminde kullandýðý oy ve sözleri birlikte nasýl yorumlanabilir?

Tek cümleyle; Bahçeli hem CHP’ye karþý AK Parti adayýný seçtiriyor, hem CHP’yi AK Parti ile koalisyona zorluyor, hem de CHP’yi iktidara ortak olmakla suçlamaya hazýrlanýyor!..

- CHP tarafýnda durum ne?

CHP koalisyon ortaklýðýný istiyor. 13 yýldýr biriken bir ‘açlýk’ (eleþtirel anlamda kullanmadým) var. Ancak 13 yýldýr bir ‘sýnýr tanýmayan muhalefet söylemi’nin oluþturduðu bir ‘yük’ de var.

- CHP bu yükü en azýndan kenara koyup hafifleyemez mi?

Evet, bunu da istiyor. Ancak nereden, nasýl baþlayacaðýný þimdilik bilemiyor. Örneðin, ‘uzlaþmaz’ görüntüsü verecek sert söylemi býrakmýþ görünüyor. Ancak TBMM Baþkaný’nýn AK Parti’den seçilmesini saðladýðý için MHP’yi suçlarken “AKP’ye koltuk deðneði oldu” diyor. Oysa koalisyon kurulursa CHP, ayný ‘AKP’nin genel baþkanýný yeniden Baþbakan yapacak!..

- Bu söylem sorunu aþýlýrsa koalisyon kurulabilir mi?

‘Söylem’ iþin en kolay yaný. Ancak MHP’nin ‘koalisyona eyvallah etmeyen parti’ görüntüsü verme çabasý CHP’yi de ‘iktidarý arzulayan parti’ görüntüsü vermemeye zorluyor. CHP’de “Biz de biraz tafra yapalým” havasýnda bu yüzden. 

- Bu önemli bir engel mi?

Hayýr. Asýl önemli olan temel politikalarda uzlaþý saðlanabileceði görülüyorsa, bu sorun iki parti arasýnda çözülebilir.

- Temel politikalar derken?

Dýþ politika ve eðitim örnekleri yeterli: AK Parti ‘Esed’siz çözüm” istiyor, CHP ise ‘Esad’la görüþüyor...

AK Parti Ýmam Hatip’leri önemsiyor, CHP ise ÝHL’ye geçiþi öngörmeyen ‘kesintisiz’ eðitim istiyor.

- Ya AK Parti kanadýnda?

AK Parti, CHP, MHP ve HDP ile görüþmek üzere üç ekip hazýrladý. Ekipler partilerin belgelerini, seçim beyannamelerini inceliyor, uzlaþma alanlarýný belirliyor. Bu hazýrlýk diðer partilerde yok. Daha çok ‘AK Parti bize teklif getirsin’ beklentisindeler.

- Üç partiye de eþit mesafe mi var?

Prensipte evet, ancak gerçekçi olursak hayýr. Öncelik CHP ve ‘Bahçeli’ye raðmen’ MHP’de... 

- MHP ile koalisyon hala mümkün görünüyor mu?

Evet. Ancak Bahçeli’nin nasýl ikna edileceðini AK Parti deðil MHP kurmaylarý düþünüyor.

- AK Partililer CHP’ye nasýl 
bakýyor?

Soðuk deðil. Fayda/maliyet analizi yapýlýyor. Ülkeye ve her iki partiye ne getirir, ne götürür bakýlýyor.

- Ýlk ziyaret hangi partiye olacak?

Son anda deðiþiklik gerektirecek yeni bir durum ortaya çýkmadýkça CHP’ye... Yani oy sýrasýna göre yapýlacak ziyaretler. Bir partiyle görüþmeler sonlandýrýlýp diðerine gidilmeyecek. Her partiyle sýralý turlar þeklinde görüþülecek, koalisyona en yakýn partiyle sonuç görüþmeleri yapýlacak.

- Tekrar seçim ne kadar gündemde?

TBMM Baþkaný seçiminden öncesine göre daha fazla. Bu sadece AK Parti için geçerli deðil; CHP’de de benzer bir gözlem var.

- Bu, koalisyon kurulmasýný zorlaþtýrmaz mý?

Evet. Ama partilerin ilk tercihi seçim deðil. Bu yüzden ‘þimdilik’ koalisyona zorlama ihtimali daha yüksek. Ancak ‘boþa geçirilen’ zaman arttýkça tersine döner.