Uzlaþma

Öcalan’ýn Nevruz kutlamalarýnda okunan mektubu olumlu karþýlandý. Ancak bugüne kadar hep bölücülükle anýlan kiþinin bu tavrý yeni miydi yoksa eski analizler hatalý mý? Bugüne kadar Kürt sorununun iç dinamikleri ve uluslararasý iliþkilerde nasýl kullanýldýðý doðru dürüst incelenmemiþtir. Eðer bu olmasa ekonomik sorun yaratabilirlerdi ya da çevre ülkelerden biriyle ciddi sorunlar çýkarýrlardý. Burada sorunun hedefi Türkiye’dir ve onu bir yere yöneltmek için kullanýlan araçtýr.

Bir problemi çözerken onunla ilgili en geniþ alandan baþlamalý herkesin bu gibi olaylarda yaptýðý gibi, kamuoyuna yansýyan bilgilerle sonuca varýlmamalýdýr. Söz konusu olan yeni dünya düzeninde Türkiye’nin yeridir. Bu yeri büyük güçlerden hangisi ile yakýnlaþtýðýmýz ifade eder. Bugün dünya dengesinde rol almak isteyen ve kapasitesi bu role uygun olan dört güç vardýr. Bunlar ABD, Rusya, Avrupa ve Çin’dir. Eðer þartlar gerektirirse ilk ikisi ve son ikisi bir araya gelebilirler. Türkiye’de Kürt sorunu baþlangýçta bir iç mesele idi ve muhtemelen feodal düzene yapýlan baþkaldýrýsý idi. Ancak baþlangýçta Avrupa Ortadoðu’ya girmek için Kürtleri araç olarak kullanmak istemiþ ve bu nedenle içlerinde örgütlenmiþtir. Bunlar sadece Türkiye’deki Kürtler deðil bölgedeki tüm Kürtler’dir. Baþlangýçta Kürtler Irak’ta toplanmak istenmiþ ve Avrupa’nýn bu ülkeyi kontrol etmesi istenmiþtir. Ancak bölgeye iki defa ABD müdahalesi bu projeyi geçersiz kýlmýþtýr. ABD için Irak’a müdahalenin sebeplerinin baþka olduðu, hatta demokrasi için yapýldýðý söylenmiþtir.

***

Þimdi baþta Çin, ikinci planda Avrupa olmak üzere yeni bir proje uygulanmaktadýr. Buna göre Kuzey Irak’taki Kürtler, Suriye’deki Kürtler’le birleþecek ve kontrolü Ýran yapacaktýr. Türkiye’deki Kürtler de onlara katýlmaya teþvik edilecektir. Ancak Öcalan’ýn Kürtler için Türkiye’den daha iyi bir devlet düþünmediði, zaten baþýndan beri bunlarý Türkiye etrafýnda toparlamayý düþündüðü son mektuptan anlaþýlmaktadýr.

Önümüzdeki dönemde bu alanda bir çatýþma olmasý beklenir. Bunun Türkiye’ye sýçramasý ihtimali vardýr. Rusya Çin’in bölgede güçlenmesine olumlu bakmaz. Azeriler’in Rusya ile bütünleþmesi gündeme gelebilir ve bu durum Ýran’a bir tepki olarak algýlanabilir. Türkiye için dünya þartlarýnda bir olumsuzluk görülmemektedir ancak iç politikada durum belirsizdir, muhalefetin bu sorunu çözmek yerine Baþbakaný yenmeyi tercih etmeleri beklenir. Bu konudaki tavýr eskiden beri vardýr. Eðer Erdoðan Cumhurbaþkanlýðýna aday olursa bu partiler Erdoðan karþýsýndaki zata oy verecekler, bu kiþinin AKP içinde çýkmasý þanslarýný artýracaktýr. CHP’de Baykal’ýn tasfiyesini bu projenin parçasý olarak görüyorum. Bu tasfiyenin kimler tarafýndan yapýldýðý bilinmemektedir. Bugün dýþ þartlar kadar iç politikadaki geliþmeler de çözülmesi gereken sorunlar içermektedir. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin yeni dönemde hangi yöne döneceði belli olacak ve karþý güç bunu geçersiz kýlmaya çalýþacaktýr. Bu nedenle ülkemizdeki dýþ yapýlanmalara, özellikle basýn ve ekonomideki yabancý etkinliðine karþý önlem alýnmalýdýr. Türkiye bu ülkenin vatandaþlarý tarafýndan yönetilmelidir.