Üzüm bedenin ecza deposu

Tüm meyveler içinde en güçlü antioksidan içeriðine sahip olan üzüm, gençlik ve saðlýk iksiri. Üzüm çekirdeði ve posasýyla hem fiziksel hem de ruhsal sorunlarýn ilacý.

TARÝH öncesinden bu yana saðlýk iksiri olarak kullanýlan üzüm modern týbbýn pek çok alanda kullandýðý meyvelerden biridir. Þþeker, asit, kalsiyum, demir, iyot, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ve A, B, C vitaminlerin yaný sýra bilinen en yüksek antioksidana sahip meyve özelliðini taþýyan üzümün besin deðeri kýrmýzý veya siyah olursa biraz daha artýyor. Dikkat edilmesi gereken üzümü çekirdekleri ve kabuðuyla beraber yemek. Bakýn  yarým salkým üzüm yemek nelere iyi geliyor...

Beyin hücrelerini besliyor

Bir salkým üzüm, beyin hücrelerini zinde tutar. Üzümün kabuðundaki resveratrol hücre yenileyicidir. Bu madde kanser oluþumunu önlüyor, kalp krizi riskini azaltýyor, ciltteki yaþlýlýk lekelerini ve kahverengi lekeleri de azaltýyor.

Zehirli maddelerden arýndýrýyor

Kabuk ve çekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hýzlandýrýr, baðýrsak sisteminin çalýþmasýný düzenler, baðýrsak sancýsýný giderir.

Çekirdeði  kalp koruyucu ilaç gibi

Akdeniz tipi beslenenlerin, yüksek yaðlý beslenmelerine raðmen, kalp-damar hastalýklarýna daha az yakalanmala-rýnýn sebebi son yýllarda araþtýrma konusu olmuþtur. Bilim adamlarý bu konuyu üzün ve çekirdeðindeki OPC içeriðine baðlýyor. 

Diyabetin tatlý çözümü 

Üzüm ve üzüm çekindeði diyabetli ve varisli kiþilere son derece yararlý. Gözü maküler dejenerasyon ve kataraktan korur. Üzüm çekirdeði sürekli bilgisayarýn baþýnda olan kiþilerin göz saðlýðýnýn korunmasýnda da önemli. Çekirdek DNA hasarýný azaltarak kanser oluþum riskini de en aza indirmeye yardýmcý olur. Cildin bað dokusunda bulunan kollajeni saðlamlaþtýrýyor böylece damar sertliði ve damar sertliði ile ilgili çok sayýda hastalýðý önler.

Romatizma ve aðrýnýn düþmaný  

Üzüm çekirdeði iltihabi prostaglandinlerin sentezini azaltarak romatizmal hastalýklar, aðrý ve endometrioz gibi durumlarda yararlý. Piyasada bulunan kapsül yerine 1 avuç ya da çay bardaðý siyah üzüm kurusu da yiyebilirsiniz. Siyah üzümü ya da kurusunu yerken çekirdeklerini çiðneyiniz, böylece etkisi de artmýþ olacaktýr. Üzüm çekirdeði gibi kabuðu da proanthosiyanidin içerir. Yaban mersini veya Frenk üzümü de proantosiyanidin bakýmýndan zengindir.