Bu hafta vizyona giren Uzun Hikaye’de çalýþkan ama otoriteye boyun eðmeyen Bulgaryalý Ali üzerinden Türkiye’nin bir dönemi anlatýlýyor. Film, güçlü oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor.
YÖNETMEN Osman Sýnav’ýn Mustafa Kutlu’nun ayný adlý romanýndan uyarladýðý ve þimdiye kadar sergilediði sinemacý kimliðinin dýþýna çýktýðý bir film Uzun Hikaye. Dikkat çekici oyuncu kadrosu ve yönetmenin dili açýsýndan da ilginç bir yapým.
ALÝ ÇALIÞKAN AMA OTORÝTE KÝRLÝ
Ýlk seyrettiðimde bir televizyon dizisi olsa daha uygundu diye düþündüðüm film gün geçtikçe sinema olarak da deðerli gözüktü bana. Herþeyden önce bu tür filmler yurtdýþýnda da çok çekiliyor. Hafif Ýtalyan sinemasýný andýran ve içinde nostalji barýndýran filmin romandan uyarlanmasý önemli tabii. Her yönetmen ve senaryo yazarý için zordur uyarlama film. Çünkü önünüzde beðenilmiþ binlerce insan tarafýndan okunmuþ bir roman vardýr. Hem bu romaný okuyanlarýn beklentilerini karþýlayacak hem de sinemanýn gereðini yapacaksýnýz, bir de üstüne kendi kimliðinizi koyacaksýnýz.
Osman Sýnav filmi roman severleri tatmin edecek þekilde çekmiþ. Kendi sinemacý kimliðini iþleyebilmiþ mi orasý biraz muallakta.Filmin ana karakteri Bulgaryalý Ali. Dedesiyle Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Ali idealist bir genç. Mahallesindeki yazlýk sinemanýn sahibinin kýzýna aþýk olur. Fakat aile kýzý vermek istemez. Bunun üzerine filmde de ilerleyen hikayenin birçok yerinde göreceðimiz gibi Ali kendi yolunda gider ve kýzý kaçýrýr. Sevdiði insanýn üzülmemesi ve özgür bir yaþama kavuþmak için kasaba kasaba dolanýr. Tren yolunda iþ bulmak ister. Fakat dik baþlýlýðý ve doðrucu tavrý buna engel olur. Çok çalýþkandýr. Haksýzlýklara tahammül edemez ama verdiði emek ile iþ arkadaþlarýnýn sevgisini kazanýr. Otorite ise kirlidir. Hýrs ve açgözlülük her yaný sarmýþtýr. Zaten Ali bu sebeplerden otorite ile hiçbir zaman uzlaþamaz.
Ali,karýsý ve oðlunun uzayan hikayesi filme damgasýný vurur. Ali’yi canlandýran Kenan Ýmirzalýoðlu’nun çok kendine has bir rengi var. Hangi rolü oynarsa oynasýn canlandýrdýðý karakterin arkasýnda hep Ýmirzalýoðlu’nu görebiliyorum. Bu filmde de ayný þey söz konusu. Ýdealist, aydýn, emekçi kimliðinin arkasýnda sanki eski Ýstanbul kabadayýlarýnýn ruhu dolaþýyor Ali’nin, sinirinin yanýnda yumuþak tavrý Kenan Ýmirzalýoðlu’nun elinde neredeyse psikopat bir kiþilik yaratýyor. Kendisine haksýzlýk yapan otoritelere gülümserken her an yumruðu patlatacakmýþ hissi veriyor. Ali’nin eþi Münire’yi ise Tuðçe Kazaz oynuyor. Farklý tipiyle beyazperde Tuðçe Kazaz’ý seviyor, sinemaya yakýþýyor ama derin bir kabiliyet yok onda. Halbuki filmde Ali’nin oðlunun sevgilisini oynayan Damla Sönmez yine harikalar yaratýyor. Minyon ama seksapeli yüksek fiziðini bakýþlarýndaki karanlýkla tamamlýyor. Her oynadýðý role bir masumiyet ve çapkýnlýk katýyor.
YAN ROLLERDEKÝ MUHTEÞEM ÝSÝMLER
Yan rollerde ise muhteþem isimler var. Altan Erkekli, Güven Kýraç, Zafer Algöz, Cihat Tamer, Mahir Günþýray, Mustafa Alabora, Þener Kökkaya, Osman Alkaþ, Cengiz Bozkurt, Mustafa Üstündað say say bitmez yani. Bu arada filmin süresi bayaðý uzun ama böyle bir hikaye 90 dakikaya sýðmazdý zaten. Filmin bütün nostaljisi içinde çok saðlam sosyal mesajýnýn da olduðunu söylemeliyiz.
40’lar ile 70’ler arasýnda geçen bütün hikayeler günümüze de oturuyor. Yani dönem filmi olmasý asla filmin güncelliðine zarar vermiyor. Herkese iyi seyirler!
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Osman Sýnav
Senaryo: Yiðit Güralp
Oyuncular: Kenan Ýmirzalýoðlu, Tuðçe Kazaz, Damla Sönmez, Ý.Hakký Ürün, Kürþat Alnýaçýk
Tür: Dram
Yapým: Türkiye, 2012
VE BRUCE GERÝ DÖNER
TETÝKÇÝLER
ZAMANDA yolculuk yapma olanaðý bulunmuþ ama bu yasaktýr, haliyle karaborsaya düþmüþtür. Mafya, bir adamdan kurtulmak isteyince onu otuz yýl geriye göndermekte, tetikçi ve kiralýk katil Joe ise gelen adamý temizlemektedir. Geçimini bu þekilde saðlayan Joe güzel bir yaþam sürmektedir. Ancak günlerden bir gün gelecekteki kendisi otuz yýl geriye gönderilir ve ikisi karþýlaþýr.
FÝLMÝN KÜNYESÝ Orjinal adý: Looper Yönetmen ve senaryo: Rian Johnson Oyuncu: Bruce Willis, Joseph Gordon Levitt, Emily Blunt Tür: Aksiyon Yapým: ABD, 2012
BluRay ve DVD'ler
Korsanlar! (Pirates! Band of Misfits) (2012)
“Yýlýn Korsaný” yarýþmasý sýrasýnda Kaptan Korsan, yanýna þaþkýn bilim adamýný da alýp kötü bir kraliçeye karþý mücadele veriyor. Ama bir korsanýn en büyük tutkusunun macera olduðunu asla unutmadan! DVD: Özenli menü tasarýmý ve aktarýmýyla dikkat çekiyor. Ama Blu-ray’e saklanan eklerin burada da olmasýný dilerdik... Film: 6/ DVD: 6
NED KELLY (2003)
GREGOR Jordan’ýn outlaw western sularýnda destansý bir iþ vermeyi becerdiði söylenebilir. Ledger’ýn anlatýcý sesinin tonlamasýnýn Amerikan iç savaþý çatýþmalarýna kadar gerçek bir ihtiþam da bu duruþu karþýmýza çýkarýyor. DVD: Aktarým ve menü zekasýyla dikkat çekiyor. Stüdyo DVD’lerini aratmýyor. Film: 5/ DVD: 4
TÝTANLARIN ÖFKESÝ WRATH OF THE TITANS (2012)
Yüzüklerin Efendisi serisi sonrasý stüdyolardaki eðilimi yerine getiriyor. Bunun yaparken ise Yunan mitolojisinin ürünü melez kahramanlarý B sýnýf perde temsilleriyle izlediðimiz kimliklerinden arýndýrýyor. DVD: Özenli menü tasarýmýnýn yanýnda yapým belgeseli de ilgi çekebiliyor. Film: 5/ DVD: 4