Uzun suskunluk sonrasý Ýngiltere Baþbakaný arenada

Ýngiltere Baþbakaný'nýn; Türkiye ziyareti ve verilen mesajlar, bana göre gününen anlamlý yorumunun içeriði niteliðindedir.

Uzun zamandýr Ýngiltere, sessizce siyaset üretmekteydi.

Ýngiltere'nin Avrupa Birliði’nden çýkma kararý sonrasý, dýþ politikada sesi pek fazla çýkmýyor gibi görünüyordu. Çünkü Ýngiltere’nin ne denli stratejiler ürettiðini, akýllýca devreye girebilme kabiliyetini kimse bilmese bile, Ýslam coðrafyasý 19. ve 20. yüzyýlda yaþayarak öðrendi.

Þimdi Birleþik Krallýðýn Muhafazakar Partili Baþbakaný Theresa May, dýþ politikada perde arkasý çalýþmalardan, perde önündeki çalýþmalara geçti ve bize sergiledi.

Önce geleneksel Ýngiliz politikasýný göstererek ABD'ye gitti ve Trump'ý ilk ziyaret eden Baþbakan oldu, arkasýndan Türkiye’ye ziyareti, bana kalýrsa çok anlamlýdýr.

Esasýnda ben de Ýngiltere’nin dünya siyasetinde 2. Dünya Savaþý sonrasý liderliði, ABD’ye geçiþinin de Ýngiliz politikalarýnýn temel felsefesi olarak okumaktayým.

Yani her “ABD” dediðimizde, Ýngiltere’nin perde arkasýndaki esas ve önemli güç olduðunu zinhar unutmayanlardaným!

Evet, þimdi uzun suskunluk ve neredeyse siyasi arenada gözükmemeyi tercih eden Ýngiltere, yeni baþbakaný ile yeni hangi mesajlarý barýndýrmaktadýr.

May önemli bir siyasetçi. Tipik “Ýngiliz siyasetçi” profilini benimsemiþ biri. Güleryüzlü tavýrlarý olan sempatik bir hanýmefendi. Biz böyle bir Hanýmefendi profilini “Demir Leydi” lakaplý Margaret Thatcher’da gördük. Evet, güleryüzlü Ýngiliz politikalarýnýn ne kadar kalýcý olarak Ýngiliz menfaatine hizmetkar olduðunun örneklerini, yeni tarihten hatýrlamaktayýz.

Ama benim bu ziyaretten aldýðým önemli mesajlar var.

Uzun zaman beklediler. “Bitti bitecek, düþtü düþecek” dediler Türkiye için. Beklentileri boþa çýktý. Herkes devreye girdi. Bir tek onlar devrede yok idi. Sakin ve sükunetle sonucu beklemekteydiler.

BBC’nin yayýnlarýný irdelersek, ne düþündükleri esasýnda o yayýnlarda saklý bana kalýrsa. Yayýnlarýn içeriðine baktýðýmýzda ise, her ne kadar da Amerika’nýn CNN’i kadar provokatif bir dil kullanmasalar da, yön veren ve algý yaratan, alttan fitili koyan akýl ile tüm etki alanlarýna fikriyat empoze ettiklerine þahitlik ettik.

Ýngiltere; ABD'nin ortayaçýkmasýyla uzun yýllardýr sessiz görünse de Anglo Sakson menfaatinin kalesi olduðunu biliyoruz. MI-6 gibi derin istihbarat kurumuna sahip bu devletin, halen sömürgesi olduðunu da unutmamakta yarar vardýr.

Monarþiyigöstermelik tabloda korudu. Çünküdünyaya sunulan«yeni demokrasi projesini» icat edenlerin, esasýndaÝngiltere dýþý öteki emperyal güç merkezlerini hedef aldýðýný iyi planlayabilmiþtir.

Ýngiltere; hep öðrenilmeli, hiç hafife alýnmamasý gereken bir devletten bahsediyoruz.

Büyük devletlerimizin yýkýlmasýnda, bizzat rol üstlenen bir devletten bahsediyoruz.

Uzun zamandýr suskun ve olup bitenleri izleyen, sahada “ABD kýlýfýnda” var olan, Ýngiltere Baþbakaný’nýn Türkiye ziyareti, tüm bu detaylarý bildiðimizde, ne anlama geldiðini görebiliyoruz.

“Suriye’de çözüm” diyor Baþbakan May. Hem de Trump’la görüþtükten sonra Türkiye'ye gelerek, bunu ifade etti. Evet burasý çok önemli. Türkiye’ye gerçekleþtirdiði ziyaret, uzun suskunluktan sonra ise artýk böyle bir gerçekle þimdilik barýþtýklarýnýn, Türkiye ile yol yürümek zorunda kaldýklarýnýn da iþareti olarak okumaktayým.

Ziyaret nedeniyle hatýrlatmak istedim; zamanýnda Ýspanya’dan kaçan bazý Yahudi ailelerinin, Ýngiltere’de yerleþtiði malum. Bu Yahudi ailelerinden, þimdilerde banka sahibi olanlarla Kraliçe’nin arasý bayaðý soðuk ve epey sorunlu. Bunu da bu ziyaret sýrasýnda hatýrlatmak istedim.

Trump’la birlikte ABD, yeni politikalarýnda hata yapmamasý için Theresa May’in aktifliðini yadýrgamayacaðým. Zaten basýn toplantýsýna çýkarken, kameralara Trump’la May’in el ele yakalanmasý, bu devletler arasýndaki derin baðýn ve Trump’ýn derin Ýngiliz Devlet aklýnýn ürünü olarak meydana çýktýðýnýn kanýtýdýr. Onlar el ele dünyayý dizayn etmeye devam edecek. Mesele de budur! Farklý farklý kapýlar kullanýp, nihayetinde ayný menfaat konseptiyle, masadan kazanarak kalkmalarýnýn felsefesi bunda saklý. Bu iliþkiler önemli. Ýster Suriye konusunda, ister istihbarat ve güvenlik konusunda iþbirliði yapacaðýmýza dair Baþbakan May’in ziyaretinin sonucunda ortaya çýkan önemli bir geliþme. Lakin tüm bunlar geliþirken unutmamamýz gereken not; bizim tüm kayýplarýmýzýn altýnda, Ýngiltere merkezli ve ABD icraatlý senaryolarýn yattýðýný, tarih yazdý...