Detoks etkisiyle vücudu toksinlerden ve virüslerden temizleyen elmayý her gün yemeyi ihmal etmeyin. Bu mucizevi meyvede kalp, beyin ve sindirim fonksiyonlarýný güçlendiren içerik var.
Saðlýklý beslenme söz konusu olduðunda tüm meyvelerin tahtýnda elma var. Kolesterol düþüren elma, posa ve antioksidan maddeleri içeriðinde bulunduran çok deðerli bir meyve. Detoks etkisiyle vücudu toksinlerden ve virüslerden temizleyen elmanýn her gün yenilmesi bir çok hastalýða karþý alýnacak en etkili önlem niteliði taþýyor. Ýþte migren, kabýzlýk, kronik yorgunluk, egzama, tansiyon, depresyon, yüksek ateþ, damar sertliði gibi binlerce hastalýða ilaç gibi etki gösteren elmanýn faydalarý...
-Kolesterolü düþürmeye yardýmcý olur: Bir orta boy elma, yaklaþýk 4 g lif içerir. Çeþitli çalýþmalara göre, günde iki elma yemek, kolesterol seviyesini yaklaþýk yüzde 16 oranýnda düþürür. Ýçeriðindeki çözünebilir lif pektin, kötü kolesterolü (LDL)’yi düþürürken, iyi kolesterolü (HDL) yükseltir.
-Tok tutar: Elmanýn içeriðinde bulunan lif, ayný zamanda uzun süre tok hissetmenizi saðlar. Bir büyük boy elma yaklaþýk 95, ufak boysa 60 kaloridir. Fazla kalori almadan uzun süre tokkalmak kulaða oldukça hoþ geliyor deðil mi? Ancak elma yediðinizde daha fazla acýkýyorsanýz üzerine tarçýn ilave edebilir veya yanýnda biraz badem ya da ceviz yiyebilirsiniz.
-Solunum sorunlarýný önler: Haftada beþ veya daha fazla elma tüketmek, içeriðindeki (özellikle kabuðunda bulunan) quercetin adlý anti-oksidandan sayesinde daha iyi akciðer fonksiyonu saðlar. 2007 yýlýnda yapýlan bir çalýþmada, düzenli olarak elma tüketen kadýnlarýn çocuklarýnda astým geliþme riskinin daha az olduðu bulundu.
-Griple savaþýr: Elma, içeriðindeki C ve E gibi anti-oksidan vitaminlerle baðýþýklýlýk sistemini güçlendirerek hastalýklara karþý vücut direncini artýrýr. Orta boy elmadaki C vitamini yaklaþýk 8 mg. kadar. Günlük alýnmasý gereken C vitamini, erkek ve kadýnlar için 90 mg. olduðu bilgisine dayanarak, bu deðerin günlük ihtiyacýn yüzde 12’sini karþýladýðýný söyleyebiliriz.
-Diyabet riskini azaltýr: ‘Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayýmlanan bir çalýþmada elma, armut ve yaban mersininin içeriðindeki antosiyaninlerin tip 2 diyabet geliþimi riskini azalttýðý bulundu. Araþtýrmacýlar kýrmýzý, mor ve mavi renkli sebzeyle meyvelerin de ayný etkiyi gösterebileceklerini belirtti. Meyve çeþitliliði yaratmak için sofranýzda bu renkleri bulundurun.
-Beyin gücünü artýrýr: Elma, sinir hücreleri arasýndaki baðlantýyý saðlayan asetilkolin artýþýný saðlar, böylece alzhemir geliþimini azaltarak hafýzayý destekler. 2004 yýlýnda yapýlan bir çalýþmaya göre, anti-oksidan bakýmýndan zengin diyetler de ayný etkiyi gösterir.
-Kanser hücreleriyle savaþýr: Fransýz araþtýrmacýlar tarafýndan yapýlan bir çalýþmada, elmanýn içeriðinde bulunan kimyasallarýn kolon kanserini önlemeye yardýmcý olduðu bulundu. 2007’deki baþka bir araþtýrmadaysa elmanýn içinde bulunan triterpenoids adlý bileþenin akciðer, kolon ve meme kanseriyle savaþmaya yardýmcý olduðu ortaya çýktý. Ayrýca elmadaki çözünen ve çözünmeyen lifler, toksik maddelerin dýþkýylaatýlmasýný saðlayarak kansere karþý koruyucu etki gösterir.