Uzun yaşamanın sırrı elmada

Detoks etkisiyle vücudu toksinlerden ve virüslerden temizleyen elmayı her gün yemeyi ihmal etmeyin. Bu mucizevi meyvede kalp, beyin ve sindirim fonksiyonlarını güçlendiren içerik var.

Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda tüm meyvelerin tahtında elma var. Kolesterol düşüren elma, posa ve antioksidan maddeleri içeriğinde bulunduran çok değerli bir meyve. Detoks etkisiyle vücudu toksinlerden ve virüslerden temizleyen elmanın her gün yenilmesi bir çok hastalığa karşı alınacak en etkili önlem niteliği taşıyor. İşte migren, kabızlık, kronik yorgunluk, egzama, tansiyon, depresyon, yüksek ateş, damar sertliği gibi binlerce hastalığa ilaç gibi etki gösteren elmanın faydaları...

-Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur: Bir orta boy elma, yaklaşık 4 g lif içerir. Çeşitli çalışmalara göre, günde iki elma yemek, kolesterol seviyesini yaklaşık yüzde 16 oranında düşürür. İçeriğindeki çözünebilir lif pektin, kötü kolesterolü (LDL)’yi düşürürken, iyi kolesterolü (HDL) yükseltir.

-Tok tutar: Elmanın içeriğinde bulunan lif, aynı zamanda uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bir büyük boy elma yaklaşık 95, ufak boysa 60 kaloridir. Fazla kalori almadan uzun süre tokkalmak kulağa oldukça hoş geliyor değil mi? Ancak elma yediğinizde daha fazla acıkıyorsanız üzerine tarçın ilave edebilir veya yanında biraz badem ya da ceviz yiyebilirsiniz.

-Solunum sorunlarını önler: Haftada beş veya daha fazla elma tüketmek, içeriğindeki (özellikle kabuğunda bulunan) quercetin adlı anti-oksidandan sayesinde daha iyi akciğer fonksiyonu sağlar.  2007 yılında yapılan bir çalışmada, düzenli olarak elma tüketen kadınların çocuklarında astım gelişme riskinin daha az olduğu bulundu. 

-Griple savaşır: Elma, içeriğindeki  C ve E gibi anti-oksidan vitaminlerle bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Orta boy elmadaki C vitamini yaklaşık 8 mg. kadar. Günlük alınması gereken C vitamini, erkek ve kadınlar için 90 mg. olduğu bilgisine dayanarak, bu değerin günlük ihtiyacın yüzde 12’sini karşıladığını söyleyebiliriz.

-Diyabet riskini azaltır: ‘Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmada elma, armut ve yaban mersininin içeriğindeki antosiyaninlerin tip 2 diyabet gelişimi riskini azalttığı bulundu. Araştırmacılar kırmızı, mor ve mavi renkli sebzeyle meyvelerin de aynı etkiyi gösterebileceklerini belirtti. Meyve çeşitliliği yaratmak için sofranızda bu renkleri bulundurun.

-Beyin gücünü artırır: Elma, sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlayan asetilkolin artışını sağlar, böylece alzhemir gelişimini azaltarak hafızayı destekler. 2004 yılında yapılan bir çalışmaya göre, anti-oksidan bakımından zengin diyetler de aynı etkiyi gösterir. 

-Kanser hücreleriyle savaşır: Fransız araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, elmanın içeriğinde bulunan kimyasalların kolon kanserini önlemeye yardımcı olduğu bulundu. 2007’deki başka bir araştırmadaysa elmanın içinde bulunan triterpenoids adlı bileşenin akciğer, kolon ve meme kanseriyle savaşmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca elmadaki çözünen ve çözünmeyen lifler, toksik maddelerin dışkıylaatılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu etki gösterir.