Uzun zaman sonra seyrettiğim en iyi bilimkurgu

Bu hafta vizyona giren Upgrade, bilimkurgu sinemasının önemli konularından olan yapay zeka filmlerinin en çarpıcılarından olmaya aday. Bunun en büyük sebebi ise filmin yönetmeni ve senaristi Leigh Whannell...

Sinemada en sevdiğim tür olan bilimkurgunun son yıllarda bir düşüş içinde olduğunu düşündüm hep. Bunun en büyük sebebi bilimkurgu üzerindeki resimli roman karakterlerinin kurduğu baskıydı. Etraf Avengerslar, Batmanler ve Süpermenlerden geçilmezken bilimkurgunun o kendine has yüzünün yok olmaya başladığını söylemek mümkün. Tabii süper kahraman filmlerinin etkisindeki yeni nesillerin de bilimkurgunun gerçek değerlerinden uzaklaştığını söyleyebiliriz. Sinemanın en verimli ve gerçek hayat üzerine mesajlar veren bu tür, izleyicisini kaybederse yozlaşma illetinden kurtulamaz. Bilimkurgu iki konuda toplumun gerçekliğini yakalıyor ve öngörüler üretebiliyor. Birincisi uzay araştırmaları ve uzayda yaşam hakkında önemli filmler seyrediyoruz. Mesela Marslı ve Yerçekimi. Bir de yapay zeka filmleri var. Her, Matrix ve Ex Machine gibi. Bu hafta vizyona giren Upgrade de son dönemde üretilen önemli yapay zeka filmleri arasında. Konusunu kısaca anlatayım, filmin geçtiği zamanda toplum daha fazla yapay zekaya bağımlı hale gelmiştir. Zengin sınıfın arabaları artık bilgisayarlar tarafından kontrol edilir. Veya evlerine girer girmez evdeki eksikleri sıralayan bir robota sahiptirler. Böyle bir zamanda kahramanımız Gray bu döneme çok da uyum sağlayamamıştır. Hâlâ klasik arabaların motorlarını tamir ederek hayatını devam ettirmeye çalışır. Karısı ise yapay zekayı ileri taşımak isteyen bir şirketin çalışanıdır. Bu ikili yolda giderken son model yapay zekalı arabaları kaza yapar ve birden ortaya çıkan çete tarafından saldırıya uğrar. Grey’in eşini öldüren saldırganlar Grey’i de boynundan aşağısı felç olacak şekilde yaralar. Hayata küsen Grey artık intiharı düşünürken daha önce tanıdığı milyarder bir araştırmacı olan Eron’dan teklif alır. Eron gizlice geliştirdiği bir çip sayesinde Grey’in bütün dertlerinin son bulacağını söyler. Grey bunu kabul eder, yürümeye ve eskisinden daha hızlı hareket etmeye başlar. Karısını öldürenlerin peşine düşer ve olayın sadece adi bir suç olmadığını anlar. Filmin yönetmeni ve senaristi Leigh Whannell öyle bir iş çıkarmış ki çok da uzak bir geleceği hayal etmemiş. Böyle olunca da hem filmin ve öykünün gerçekliği artmış hem de gelecek için verdiği mesajlar daha dikkate değer olmuş. Yapay zeka filmlerinin, robot askerleri, insan zihninin matrixe hapsolması, bedenimizin kırılganlıklarının bilgisayar destekli tedavilerinin geldiği nokta ve tüketim toplumunun bilgisayarlara daha fazla ihtiyaç duyması filmin öyküsünün içinde bize alt metinler olarak veriliyor. Size iyi seyirler...

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Leigh Whannell

Senarist: Leigh Whannell

Oynayanlar: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson

Yapım: 2018, Avusturalya, 100 Dak.

VİZYONDAKİLER

Çatışma 

Müdür olarak çalıştığı bankada gerçekleşen bir soygunda, yakın arkadaşını kaybeden Jacob olayı  unutamaz. Eski bir polis olan komşusu James ile saldırganı yakalamak için harekete geçer. İkili, soyguncunun sonraki adımlarını bulmaya çalışırlar ancak deneyimli suçlu Gabriel onlardan her zaman bir adım önde olmayı başarır. Gabriel, Jacob’ın eşini ve kızını kaçırdığında ise olaylar iyice karışır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Reprisal

Yönetmen: Brian A. Miller

Senarist: Bryce Hammons

Oynayanlar: Bruce Willis, Frank Grillo, Johnathon Schaech, Olivia Culpo

Yapım: 2018, ABD, İngiltere

Gürbüz: Hadi Allah’a Emanet

Bir pizza restoranında motokuryelik yapmakta olan Gürbüz, sözlüsü Aylin’in kıskançlıklarından bunalmıştır. En yakın arkadaşı Ferhat, Gürbüz’e bir öneride bulunur. Gürbüz bütün gün yaptıklarını, sipariş teslimlerini telefona kaydedip Aylin’e gönderecek; böylece Aylin de Gürbüz’ün gün içinde neler çektiğini anlayacak ve kıskançlıklarına son verecektir. Ancak Gürbüz ilk siparişinde bir cinayet anını kaydeder ve iki arkadaşın başı beladan kurtulmaz.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Orhan Erkal

Senarist: Orhan Erkal 

Oynayanlar: Emre Mutlu, Hakan Bulut, Gökhan Yıkılkan, Ayhan Taş

Yapım: 2018, Türkiye

Şafaktan Önce

Tayland’ın en ünlü hapishanelerinden birinde 3 yıl hapis yatmış genç İngiliz boksör Billy Moore’un anılarından uyarlanan bu gerçek hikâyede, kendisini uyuşturucunun ve hapishane içi çete savaşlarının içinde bulan boksör Billy Moore, hapishane yönetimi Muay Thai boks turnuvalarına katılabileceğini söylediğinde, bunun kurtulmak için tek şansı olabileceğini düşünür.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: A Prayer Before Dawn

Yönetmen: Jean Stephane Sauvaire

Senarist: Jonathan Hirschbein

Oynayanlar: Joe Cole, Pornchanok Mabklang, Vithaya Pansringarm, Panya Yimmumphai

Yapım: 2017, Kamboçya, İngiltere, 116 Dak.

Kin

Kısa bir süre önce serbest bırakılan bir mahkum ve onun üvey kardeşi Eli, ailesi ile birlikte suç oranı yüksek bir bölgede yaşar. Eli’nin ağabeyinin suç lorduna borcu yüzünden eski karanlık hayatına geri döner. İntikam peşinde olan bir suçlu Eli’nin ağabeyinin peşinde düşünce kardeşler kaçmak zorunda kalır. Bu sırada Eli, dış dünyadan gelen ve gizemli güçleri olan bir silah keşfeder.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Josh Baker, Jonathan Baker

Senarist: Daniel Casey

Oynayanlar: Myles Truitt, Jack Reynor, Zoë Kravitz

Yapım: 2018, ABD, 102 Dak.