Seçim dönemlerinde medya en çok partiler ne vaat ediyor kýsmýna takýlýrlar. Emekliye ne vaat ediliyor? Çiftçi, asgari ücretli, küçük esnaf hepsi arka arkaya sýralanýr.
Vaat edilenin yapýlabilir olup olmamasýna pek bakýlmaz. Ancak asgari ücreti 5 bin liraya çýkarmak gibi vaatler için “yok o kadar da deðil” denilir.
***
Bunlarýn yazýlmasýnda pek bir problem yok da vaatler yerine gerçekte olanlara bakmak daha doðru gelir bana hep.
Mesela Sosyal Güvenlik Kurumu’nun baþlattýðý projeler. Biri, çocuk sahibi olan kadýnýn iþ yaþamýnda kalmasý için baþlatýlan Evde Çocuk Bakýmý projesi.
Zaman zaman sunulan projelerin hayata geçmediði ve AB fonlarýnýn iade edildiðini biliriz.
Bu kez öyle olmadý, 38 milyon Avro fon sayesinde çalýþan annelere bakýcý parasý ödenmeye baþlandý. Proje hem 3 bin kiþiye istihdam saðlayacak hem de ayný sayýda kadýnýn iþ hayatýnda kalmasýnýn yolunu açacak.
Diðer proje, “Evin Hesap Uzmaný Kadýn” projesi. Özellikle iþ yaþamýndaki kadýnlara hem haklarýný öðretecekler hem de finansal okur yazarlýk dersi verecekler. Bir yanda vaatler diðer yanda somut olarak yapýlanlar.
Hangisi öncelikli olarak duyurulmalý? Benim tercihim her zaman somut ve vatandaþýn hemen ulaþabileceði somut olarak yapýlanlardan yana. Sadece yazmakla kalmadým bu tercihimi.
Geçen Perþembe günü, SGK Baþkaný Yadigar Gökalp Ýlhan’i radyo programýmda konuk edip, uzun uzadýya konuþtum bunlarý.
***
Seçim dönemlerinde kim ne veriyor haberciliði yapmanýn çok bir sakýncasý yok.
Ancak seçimlerden sonra vaatlerin ne kadarýnýn hayata geçtiðini takip etmek þartýyla. Bu genellikle yapýlmadýðýna göre, vaat yerine gerçeklerden yola çýkmak her zaman daha doðru gelir bana.
Kabul ediyorum, vaatler her zaman daha büyük hayaller kurdurmayý saðlar ama hayalle de yaþanmaz.
Seçim dönemlerinde hayata geçirilmiþ projelerin ýskalanmamasý için altýný kalýn kalýn
çizeyim istedim...