Vahdettin‘siz bir 19 Mayıs daha!..

19 Mayıs 1919 Milli mücadelenin, kurtuluş hareketi başlamasının 95. yıl dönümünü Soma faciasının gölgesinde yad ettik..!

İslam coğrafyası ve milletinin merkezi olan başta başkent İstanbul ve birçok Osmanlı şehrininişgal altında olduğu, İstanbul boğazında konuşlanmış İngiliz savaş gemilerinin namlularını öncelikle saray ve şehrin en hassas noktalarını hedefleyerektehdidi altında tuttuğu talihsiz karanlık bir süreç ve karanlıktan aydınlığa çıkış..!

Soma faciası dolayısıyla bir kez daha milletçe şahit olduğumuz “gezi”kafalı, provokasyona açık, değerlerinden uzaklaşmış ve kopuk zihniyetin, bundan bir asır evvel koskoca devleti maceralara sürükleyerek işgalevarıncaya kadar düşürdükleri zilletten  çıkış ve tekrar tarihteki şanlı devirleri diriltmek için verilen amansız bir mücadelenin başlangıcı 19 Mayıs 1919..!

Mustafa Kemal’in yüksek hoş görüsünden onur duyuyorum, dediği, feraset ve zeka sahibi bir zat olarak tarif ettiği, 19 Mayıs 1919 da başlayan Milli Kurtuluş hareketinin en önemli mimarı PadişahVahdettin’i hayırla yad etmek tarihi bir vefa örneğidir kadirşinaslıktır, önemli bir hakkın teslimidir, milletçe namus borcumuzdur..!

Osmanlı devletinin en zor zamanında,son ana kadar Osmanoğulları’ndan miras onurlu duruşu ile iç ve dış mihrakların el ele çaresiz bıraktığı Devlet ve Milletin istiklali uğrunda kendisini feda eden mazlum Sultan Mehmet Vahdettin’i hayırla yad etmek önemli bir fazilettir..!

O perişanlık devrinde, bir yandan İşgalci İngilizlerle görüşme süreçlerini uzun tutarak oyalamaya çalışmış, bir yandan da Anadolu’ya sıkışıp kalmış mazlum Milleti nasıl derleyip toparlarız ve yeni bir heyecanla işgalcilerden memleketi nasıl kurtarırız planlamalarını yapan Sultan Mehmet Vahdettin’i hayırla yad edilmediği  ve hatırlanmadığı bir 19 Mayıs çok eksik kalır..!

Bu ahvalde, çevresinin de etkisiyle Mustafa Kemal’i Yıldız sarayına çağırarakMilli Mücadele için görevlendiren, Milli Mücadele için gerekli olan ihtiyaçlarını da karşılamak suretiyle arkadaşlarıyla Anadolu’ya gönderen Sultan Vahdettin’i hatırlamayan bir 19 Mayıs çok yavan kalır..!

1 Mayıs 1919 günü Yıldız’da Sadrazam ve yaverinin bir adım gerisinde bulunduğu bir ortamda, asker üniformasını giymiş bir başkomutan olarak,  karşısında yeni görevini tevdi ettiğiMustafa Kemal’in Kuran-ı Kerime el basarak;

“Bakanlar kurulunca düzenlenip Padişah’ın iradesiyle sunulan 21 maddelik özel talimatta bana verilen yetkiler doğrultusunda Padişahımızın Anadolu illerindeki bütün mülki ve askeri memurlar üzerinde icrasına görevlendirildiğim denetleme ve soruşturmaları, Halife hazretlerinin yüksek rızası çerçevesinde iftihar kaynağım ve kölece övüncüm olan tam bir sadakatle elimden geleni yapacağıma vallahi billahi”

diye ettiği yemini büyük bir ümit ve heyecanla dinleyip kabul eden,Osman Gazi’nin, Fatih Sultan Mehmed’in, Kanuni Sultan Süleyman’ın, Yavuz Sultan Selim’in, Abdülhamid Han’ın makamında bulunan Halife-i Müslimin Mehmet Vahdettin’i 19 Mayıs hesabında yokmuş kabul etmek fenalıkların en kötüsü ve ihanetlerin en büyüğüdür..!

Daha dört aylık bir bebekken kaybettiği  babası Sultan Abdülmecit’ten hatıra kalan elmaslı sorguç ve som altın bir çekmeceyi makbuz karşılığında Hazine-i Hassa müdürüne eliyle teslim edip, en yakın zamanda ülkesine dönme hayaliyle yurdundan ayrılan ve 1926 Mayıs’ında sarhoş kusmuklarıyla kirli San Remo kasabasında, sefalet içeresinde hayatının son günlerini yaşayan ve günlük ihtiyaçlarını tedarik ettiği çevre  esnafının alacağı karşılığında cenazesini rehin tuttuğu Halife-i Müslimin,Koskoca Devleti Ali Osmaninin Padişahı mazlum ve mağdur Sultan Mehmet Vahdettin’i es geçen bir 19 Mayıs anlayışı ancak gerçeği görmezden  gelerek örtmeye çalışan hezeyan dolu bir haldir..!

Milli Kurtuluş hareketini başlatan, sonucunda da elde edilen zaferin mutluluğunu kendi topraklarında milleti ile birlikte tatması engellenen, milletinin huzuru bozulur korkusuyla da geriye dönük hiçbir hesaplaşma girişimde bulunmayan mazlum ve mağdur Sultan Mehmet Vahdettin ‘e ağır iftiralarla hakaret eden bir 19 Mayıs anlayışı sürdürülemez..!

Bu yılda19 Mayıs, Sultan Mehmet Vahdettin’e vefasızlıkla geçti..!

Ümit ediyoruz ki, bundan sonra takip eden  19 Mayıs kutlamalarında, gençlerimize Milli Mücadelenin gerçekleri tüm yönleri ile aktarılır ve kahramanlarımıza vefasızlık yapılmasına müsaade edilmez..!