Bugünlerde ölüm haberleri peþ peþe geliyor. Hasan Karakaya abinin ölümünden sonra üç ölüm haberi daha geldi. Bunlardan bir edebiyatçý Yiðit Okur’du! Esas mesleði avukatlýk olan ve 40 yýl bu mesleði icra eden Okur 60’ýndan sonra þiir ve roman yazmaya baþlamýþtý.
Hulki Bey ve Arkadaþlarý, O Zaman Kim Söyleyecek Þarkýlarý, Deniz Taþlarý, Büyücü gibi 13 kitabý vardý. Türk edebiyatýnýn saygýn isimlerinden biri olan Okur 60 yaþýndan sonra niye edebiyata sarýldýnýz sorusuna “Yitirdiðim zamaný telafi etmeye çalýþýyorum” diye cevap vermiþti. Ýyi roman okumak için Okur iyi bir adresti. Mekaný cennet olsun.
Türk siyasi tarihine damga vuran isimlerden Ekrem Pakdemirli de yeni yýlda hayata gözlerini yumdu. Anavatan Partisi’nin 1983’de iktidara gelmesiyle ivme kazanan ve öne çýkan Pakdemirli, Süleyman Demirel için söylediði “Çankaya’nýn þiþmaný” sözünün mimarýydý. Demirel’e hayli öfkeli olan Ekrem Pakdemirli’nin bir de meþhur bir anýsý vardýr. 1990’larda televizyonlarda bu hikayeyi sýklýkla anlatýrdý. Kabaca þöyleydi: Demirel 1991 seçimleri kampanyasý sýrasýnda Akhisar’a gelir. “Bana oy verin, ilk 29 Ekim’de sizi il yapayým” der. Akhisarlýlar yüksek oranda DYP’ye oy verirler. Seçimler 20 Ekim 1991’de yapýlmýþtýr. Hükümet 20 Kasým’da kurulur. Bir sonraki yýl Akhisarlýlar toplanýr ve Demirel’e giderler. “Efendim bize oy verin, sizi ilk 29 Ekim’de il yapalým” demiþtiniz. Size oy verdik bekliyoruz. Demirel bunun üzerine, “Ben size 29 Ekim dedim ama hangi yýl olduðunu söylemedim.”
Ekrem Pakdemirli’nin bir trajedisi de iki oðlu arasýndaydý. Bekir Pakdemirli Turkcell yönetim kurulu üyesi ve Türk devletine sýký sýký baðlý biri. Vatanseverliðinden zerre þüphe yok. Diðer oðlu Prof. Mehmet Pekdemirli’nin ise paralel yapý mensubu olduðu Ýzmir-Manisa hattýnda herkesin dile getirdiði bir husus. Celal Bayar Üniversitesi eski rektörü Mehmet Pakdemirli’nin çaycýdan en tepeye kadar genelde paralel yapý mensuplarýný atadýðý ve himaye ettiði çok konuþuldu.
Nitekim 27 kasým 2014’de Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan en fazla oyu almasýna raðmen bu iddialardan ötürü Mehmet Pakdemirli’yi atamamýþtý. Rahmetli Ekrem Bey aslýnda büyük bir trajedi yaþýyordu. Bir oðlu devletten bir diðeri paralel yapýdan yanaydý. Türk saðýna mensup bazý ailelerin ikilemi onda da vardý. Ýkisi de oðluydu ama kader onlarý böyle bir açmaza sürüklemiþti. Mekaný cennet olsun.
Sað cenahýn iþadamý kýsmýnda yer alan ve yakýn tarihe yer eden bir isim de iþadamý Halis Topraktý. Ýþ dünyasýnda hýzla yükselen ve 1970’li yýllarda adýný duyuran Halis Toprak bankasýna el konmasýyla çýkmaza girmiþti. Halis Aða adýyla da bilinen Toprak, 2002’deki TMSF operasyonlarýnda adý en çok konuþulan iþadamýydý. Medya eliyle yokedilen iþadamlarýndan biriydi.
Özellikle Doðan medyasýnýn yýkýcý haberleriyle periþan edilmiþti. Nitekim gazetelere verdiði ilanlarla Halis Toprak, Aydýn Doðan’ý suçlamýþ ve batmasýnýn sebebinin o olduðunu söylemiþti. 2002 seçimlerinden hemen önce Toprak þöyle demiþti: “Mehmet Emin Karamehmet, dünyanýn 29. Adamý. Bu adam olmasaydý, biz bu ülkede fabrika yapamazdýk. Þimdi Doðan, elindekileri almak istiyor. Sen taþ üstüne taþ koymadýn ki. Bu ne zamana kadar böyle devam edecek. Maalesef devlet ona yardýmcý. Derviþ, bütün medya gücünü arkasýna almýþ. Kendisi ekonomi bakanýyla iþadamý Bülent Eczacýbaþý’nýn evinden çýkmýyordu. Bakan çok konuþmaz ve çok ziyaret etmez. Her sabah beyanat veriyordu ve ortalýk karýþýyordu. Senden kurtulduk Masum Türker geldi. Dolar 3 ayda düþtü. En önemli mesele iyi bir insanýn iktidara gelmesidir. Sayýn Menderes ülkeyi çarýk durumundan ayakkabý devrine çevirdi. Sayýn Demirel tarým devrinden sanayi sektörüne çevirdi. Sayýn Özal, Türkiye’yi dünyada saygýn bir ülke haline getirdi. Daha sonra partiyi Yýlmaz’a teslim etti. Halbuki ANAP’ýn içinde baþbakanlýk yapabilecek kapasitede en az 50 deðerli þahsiyet vardýr. Bunlardan bir tanesi de Sayýn Ekrem Pakdemirli’dir. ANAP’ýn Genel Baþkaný Pakdemirli olsaydý, yaþadýðýmýz tüm bu seçimlerde ANAP’ýn durumu bu þekilde olmazdý. Yýlmaz memlekete faydalý olamadý ve partiyi de batýrdý.” Görüldüðü gibi Toprak da Ekrem Pakdemirli’yi övmüþtü.
Hasan Karakaya, Yiðit Okur, Ekrem Pakdemirli, Halis Toprak... Dördüne de Allah rahmet eylesin. Farabi’nin dediði gibi, “Var mýsýn ki, yok olmaktan korkuyorsun”. Ölüm herkes için tek gerçek.