VAR sisteminde acele edilmemeli!

Dünya futbolunda bazı ülkelerin mesafe ile baktığı, bazı ülkelerin dikkatlice denemeye aldıkları VAR, yani “Video Yardımcı Hakem Sistemi” ülkemizde ise ilginç bir şekilde tam da TFF olağan genel kurulundan bir gün önce denendi.

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu tartışmasız şekilde çok başarısız bir sezon geçirdi. MHK başkanı bu basiretsiz ve başarısız yönetimi ile o koltukta kalamayacağını çok iyi bildiği için video yardımcı hakem sisteminin her sorunu çözeceği, hakem hatalarının sıfıra ineceği ve ortalığın toz pembe olacağı gibi bir imaj yaratıp ne yazık ki başta TFF Başkanı olmak üzere bazı kulüp başkanlarının iyi niyetini sömürüyor. Oysa ki VAR, yani Video Yardımcı Hakem Sistemi hakem hatalarını sıfıra indirmeyeceği gibi pek çok yeni sorunu da beraberinde getirecek.

Bizim MHK üç gün önce yapmış olduğu VAR sisteminin ilk denemesinde video sisteminin bulunduğu kabinin içindeki yardımcı hakem koltuğuna normalde sahada düdük çalan Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım gibi isimleri oturtmuş. Yine aynı kabinin içinde bulunan TFF başkan ve üyeleri ise hayran, hayran Fırat Aydınus’a bakıyorlar!

İşte en büyük sorun da burada!  O kabinin içindeki video yardımcı hakem koltuğuna kimler oturacak, sahada düdük çalan Cüneyt Çakır’a, Fırat Aydınus’a ve Ali Palabıyık gibi hakemlere kimler hop, bir dakika gösterdiğin kırmızı kart hatalı, burada penaltı vardı vermedin diyecek?  VAR sistemini getirmek kolay, ancak bu kabinin içinde görev yapıp sahadaki hakemi yönlendirecek kabin içindeki yardımcı hakemleri eğitip, yetiştirmek ise zor ve zaman isteyen bir iş.

UEFA’nın halen uyguladığı, ülkemizde ise iki sezon uygulanan ilave yardımcı hakemlik sisteminin kalite olarak yetersizliği nedeniyle hüsran ile sonuçlanıp bitirildiğini hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. Bu nedenle VAR sisteminde kabin içinde görev yapacak yardımcı hakemlerin çok iyi seçilip, çok iyi eğitilmesi ve çok fazla sayıda deneme testi yapılması gerekir.

Bir diğer hatalı konu da TFF başkanının VAR sistemini önümüzdeki Ocak ayında uygulamaya koymak istemesidir. Birileri TFF başkanına hatalı bilgi vermiş ve kendisini yanıltmış! Nasıl ki bir sezonun ilk yarısı ofsayt kuralı olmadan, ikinci yarısı ise ofsayt kuralı uygulanarak oynanamazsa aynı şekilde bir sezonun ilk yarısı VAR sistemi olmadan diğer yarısı ise VAR sistemi uygulaması yapılarak oynanamaz!