Vardy & Kane Adayı taşır

İngiltere’de artık Rooney’nin devri kapandı. Ada ekibi Euro 2016’da bir yerlere gelecekse Vardy-Kane ikilisi sayesinde olacak. Rusya’nın iddialı bir takım haline gelmesi zor görünüyor. Gruptan çıkması bile tehlikede. Çünkü Slovakya onu sıkıştıracak.

İngiltere’nin büyük havası, fiyakası; dünya genelinde olağanüstü ilgi gören süper bir ligi var ama; milli takımına baktığınızda, uluslararası anlamda bu müthiş karizmanın ele-avuca sığan önemli bir başarısı yok. Avrupa Şampiyonaları’nda iki kez üçüncülükleri var, o kadar!

Gerçi grup eleme maçlarında 10’da 10 yaparak lider ve kayıpsız kapadılar ama; rakipleri San Marino, Litvanya, Estonya ve Slovenya gibi iddiasız ülkelerdi. Büyütülecek bir şey yok!

HEP İLK 5 İÇİNE GİRDİLER

Gene de İngiltere işte... Tüm istatistik kalemlerinde ilk 5’te yer aldılar. Onlardan gene de fazla bir umudum yok ama; forvetlerindeki Vardy ve Kane farkı, bir çok şeyi değiştirecek gibi... Hele 29 yaşındaki Vardi’nin durumu çok ilginç... Leicester City’de iki sezondur oynuyor. Bunca yaşına rağmen, daha önce alt liglerde oynadığı kulüplerin hiç biri tanınmıyor. Sıradan takımlar... Fakat Vardy, Premier Lig’de gol krallığında ikinci oldu. Spor yazarları tarafından “Yılın Futbolcusu” seçildi... Premier Lig’de 11 maç üst üste gol atarak Van Nistelroy’un elindeki rekoru kırdı. İngiltere ile oynadığımız son özel maçta bize de gol attı. 23’lük Kane ile birlikte, 30’luk Vardy de; Fransa 2016’nın yıldızı olmaya aday... İngiltere bir şey olacaksa bu ikili sayesinde olacak. Rooney’nin devri bitti.

RUSYA FİNALLERE EN ÇOK KATILAN

Bu yıl şampiyonaya ilk kez 24 takım katılıyor. Rusya, grup ikincisi olarak finallerde... Ama kendini göstermesi, iddialı bir takım haline gelmesi zor görünüyor. Almanya’dan sonra, 11 kezle finallere en çok katılan ülke olmasına rağmen, ışık saçacak parıltısı yok. 44 yaşındaki teknik direktörleri Leonid Slutsky, turnuvadaki en genç hoca ve ilk defa böylesine  bir turnuvada takımının başında... İşi zor!

Takımın en önemli golcüsü Dzyuba, elemelerdeki 18 golün yarısını attı. Kaleci Akınfeyev ve diğer forvet Kerjakov, Rus takımının temel güvenceleri.

Rus futbolu, 70’li yıllarda SSCB bünyesi içindeyken, o denli gösterişli ve ileri durumdaydı ki; özellikle Dinamo Kiev, 30 yıl öncesinden “2000’li yılların takımı” olarak gösteriliyordu. Fakat 2000 yılı geldiğinde; ortada ne SSCB kaldı, ne Dinamo Kiev’in fiyakası, ne de Rus futbolunun cazibesi... Gruptan çıkması bile tehlikede, çünkü Slovakya sıkıştıracak. (Nedenini, sayfadaki diğer yazıdan okuyunuz.)

GALLER’İN VARLIĞI FARKEDİLMEZ

B grubunda yeralan Galler’in de ses getireceğini, ciddi bir mesafe alacağını sanmıyorum. Real Madrid’li Bale, Leicester City’li Andy King ve Arsenal’li Ramsey’e rağmen; bu turnuvada oynadığı bile farkedilmeden, Galler silinip gidecek. Euro-2016’da yıldızlar değil, sistem önemli.

24 GOLLE LEİCESTER’I UÇURDU

İngiltere Premier Lig’de Leicester City devleri sollayıp şampiyon olurken bu başarıda en büyük paya sahip oyunculardan biri de 29 yaşındaki Jamie Vardy idi. 24 gol atan Vardy, İngiliz menajer Hudgson’ın da en büyük kozlarından.

MİLLİ SLOVAKYA’YA DİKKAT

Grup maçlarında İspanya, hazırlık maçlarında da Almanya’yı yendiler. Pekarik, Hamsik, Kucka, Weiss,

Duda, Sestak ve Fenerbahçeli Stoch gibi etkili isimleri var. Fransa’da ses getirip sürpriz yapmaya açıklar.

BU yılki Avrupa Şampiyonası’nın en keskin ve şaşırtıcı sürprizlerinden birini, Slovakya yapmaya aday... FIFA listesinde 150’inci sıradayken, o denli bir gelişme gösterdi ki; bir ara 14’üncülüğe kadar yükseldi. Şimdi biraz gerilese de, ülke futbolu şaşırtıcı sonuçlar almaya devam ediyor. Hazırlık karşılaşmasında, Almanya’yı Almanya’da 3-1 yendiler.

Grup eleme maçlarına da, 6’da 6 yaparak başlamışlardı. Grupta ikinci olurken; Ukrayna gibi bir rakibi, (Finallere gelebilmesi için) play-off oynamaya mecbur ettiler. Avrupa ve Dünya Şampiyonu İspanya’yı bile 2-1’ilk sonuçla dize getirdiler. Bizi de Bursa’da yenmişlerdi. Anlayacağınız, Fransa 2016’da can yakmaya ve sürpriz yapmaya çok açıklar. Bu yüzden gruptan çıkma şansları (Hatta güçleri) var.

Kadrosunda Hertha Berlin’den Pekarik, Napoli’den Marek Hamsik, Milan’dan Kucka, Weiss, Stoch, Sestak ve Duda gibi etkili oyuncular var.  Weiss, elemelerin asist kralı. Duda, bizim kadromuzdaki Emre Mor gibi gelecek müjdesi veren bir genç. 21 yaşında, hücuma yönelik orta saha oyuncusu. Çok etkili! Bir kenara not edin.

Sizin anlayacağınız Slovakya, bir çoğunuzun sandığı gibi; şampiyonanın silik ve iddiasız takımlarından biri değil, aksine  turnuvada ses getirecek ekiplerinden biri.