Varlık barışı

Bu günkü “Varlık barışı” terimi, dünün servet affı idi. Servet kayıt dışı olarak yurt içinde veya yurt dışında elde edilip emin yer olarak oralarda bulunduruluyordu. Faizlerin yüksek olduğu dönemde birikimi olan iş adamı, birikimini yurt dışındaki bankaya yatırıyor, işletmenin ihtiyacı olanı da bankalardan faizle borçlanıyordu. Yurt dışında elde edilen mevduat faizi de vergiden muaf olarak birikmeye devam ediyor, içerideki işletmenin faiz giderleri de maliyete bindirildiğinden dolayı da az vergi veriyordu. Bu işlemleri yurt içindeki mevcut bankalarla da yapabiliyor. İşletmesine 100 TL borç koyan bir iş adamı faizlerin %15 olduğu bir ortamda toplamda vergi sonrası 3 TL kazanıyor. Aynı zamanda 100 lirasını devlet tahviline ya da bankaya koyduğunda da 7 lira kazandığı için, bu işlemden net 10 TL kazanmış oluyor. Eğer birde ürünlerinin bir kısmını kayıt dışı olarak satıyorsa, ürünün %18 gibi KDV’si olması durumunda kazanç  %20-40’lar gibi tavan yapabiliyor

Kayıt dışılığı sıfıra indirmek, yurt içindeki yerleşiklerin yurt dışında hiç parası olmamalı demek hayalcilik olur. Ancak bizim insanımızın 130 milyar $ serveti yurt dışında olduğunun tespiti bir kilometre taşı. Ben şahsen bu kadar büyük bir rakamı düşünemiyordum.  Bu rakamı Avrupa Takas Bankası derlemiş. Bu bankanın işlemlerinden geçmeyen en az onun yarısı kadar daha servet var diye düşünülebilir. Bir başka deyimle, bu gün ülkemiz yerleşik kişilerin yurt dışında 200 milyar $ı var. O ülkelerde faizler çok düşük, ülkemizde o oranların en az iki katı faiz ve ya kar payı alma imkanı var.

Bu büyük servetin büyük bölümünün ülkemize getirilmesi halinde nice altyapı ve de üst yapı yatırımları yapılabilir siz düşünün. Bunun gerçekleşmesi için öncelikle siyasi ve ekonomik istikrar, Türk ekonomik yönetimine güven, terörden uzak bir ortam gerekir. İnsan haklarını devletin hakkının önüne koyan, hukukun üstünlüğünü şiar edinen bir anayasanın olması da olmaz ise olmazıdır. İstikrar hem siyasi hem de ekonomik alanda gerekli ama şu an tam teessüs etmiş değil. Partiler arası ilişkiler adeta sağırlar diyalogu. Öncelikle iktidarın ortamı yumuşatma hamlesi yapması gerekir diye düşünüyorum.

Ortamın yumuşaması, istikrarın yakalanması, kısa öz bir uzlaşı anayasa yapılması halinde bu büyük servetin büyük bir bölümü ülkeye gelecektir diye düşünüyorum.