Bizde VAR uygulamasýný, mahalle bakkalý gibi kullanmak isteyenler var. Evde eksik kalmýþ un, þeker, yað türündeki temel ihtiyaç maddelerini, deftere yazdýrýr gibi; sistemden veresiye isteyen isteyene... Neredeyse her faul için, karar düzeltme talep edecekler.
VAR ulufe daðýtma, efkar daðýtma, ortalýðý daðýtma, eyyam daðýtma mekanizmasý deðil ki; her avuç açana sadaka uzatsýn... Bir hakem, merkezdeki AVAR’larýn uyardýðý her pozisyonu mutlaka izlemek zorunda deðil. Ýzleme yapmadan oyunu devam ettirme haklarý var. Kimileri bu durumu, “Baþýna buyruk” kalmak diye adlandýrýyor. Ama UEFA, “Hakem tercihi” diye tanýmlýyor.
Oka, b.ka her þeye VAR istenmez!
***
Maçlarda galibiyetlere 3 puan verme sistemi de sonradan getirildi. Uzun yýllardýr uygulanýyor, kimsenin aklýna “Galibiyete, eskisi gibi 2 puan verelim” demek gelmiyor.
VAR sistemi de, ayný 3 puan gibi rayýna, temeline ve esasýna oturdu. Bundan sonra hiç kimse, eski düzene dönme konusunda istek sahibi, teklif sahibi, iddia sahibi olamayacak. Beðenseler de, beðenemeseler de; VAR futbolun olmazsa olmazý olmuþtur.
***
Ýþleyiþi ideal mi? Hayýr deðil... Aksayan ve baþ aðrýtan bir yýðýn noktasý var. Bunlar, yenilenen araç motorunun rodojdaki halidir. Alýþma devresi hep sancýlýdýr. Þimdilik buna katlanacaðýz. Diþliler, zamanla yuvasýna oturur.
Ama Ýstanbul’un üç büyük kulübü; VAR’ý çözüm bulucu olmaktan çok, sorun üretici bir sistem olarak kullanmayý seçti. Dikkat daðýtýyorlar, odak saptýrýyorlar, hedef gösteriyorlar... Ýþlerine geldiði gibi kullanýyorlar.
Bu yolla bir yere varamayýz... Teknik olarak dünyanýn en çaplý aðýný kurup, uygulamada çað dýþý kalmakla karþý karþýyayýz. FIFA yöneticileri, “Türkiye VAR’ý kuralýna göre deðil, kafasýna göre kullanýyor” derken, bundan þikayet ediyordu.
Sistemi yalama etmeyelim.