Þöhret baðýmlýlýk yapar mý? Daha basit bir soruyla anlatayým, bir grup insan, belirli bir süre haklarýnda haber çýkmazsa mutsuz oluyorlar mý acaba? Burada þöhretlerle,þöhret olmaya çalýþanlarý ayýrmak gerek.
Hülya Avþar þöhrettir, kýzýyla balýkçýya gitse kameralarýn geleceðini, sorulara cevap vermese bile haberinin yapýlacaðýný bilir.
Buna karþýn þöhret olmaya çalýþanlar için sadece bir yere gitmek haber olmak için yeterli deðildir, kameralar onlara da döner ama sorulara mutlaka sýra dýþý cevaplar vermeleri gerekir ya da dikkat çekmek adýna herkesin beyaz dediðine siyah deme çabasýna girerler.
Þöhretle, þöhret olmaya çalýþan arasýndaki fark budur...
***
Türkiye’de yaþadýðýmýz en büyük sýkýntý þöhret kelimesinin doðru anlamýný bulamýyor olmasý.
Þöhretin gerçek manasýnda iyi bilinme vardýr. Kötü bilinene kötü þöhret sahibi denmesinin sebebi de budur.
Türkiye’de “bir þekilde tanýnayým da nasýl olursa olsun fark etmez” diyen grup var.
Magazin programlarýndan haber programlarýna, gazete sayfalarýndan gazete köþelerine kadar sýk sýk karþýmýza çýkýyorlar.
Sesleri, fiziksel özellikleri, kalemleri ya da bilgileriyle fark yaratamayan vasat insanlar bunlar.
Vasat olduklarýný bildikleri için de bulunduklarý alaný korumak ya da daha fazla alan bulmak adýna sýnýrlarý ve sinirleri durmadan zorluyorlar.
Bunu bilerek ve son derece akýllý bir þekilde yapýyor ve maalesef kazanýyorlar da...
***
Ýnsanlar sadece sevdikleri deðil nefret ettikleri kiþilere karþý da kayýtsýz kalamazlar. Þöhret savaþýndaki vasat bu durumu bilir ve sonuna kadar kullanýr.
Taktikleri son derece basit, ideolojik ya da deðil, bir kampa aitmiþ gibi davranýyor, karþý kamptakilere de saydýrarak hem sevgi hem de nefret kazanmaya çalýþýyorlar.
Bazen hepimiz düþüyoruz bu tuzaða bazen farkýna varýyoruz.
Medya üzerinden yürüyen bu düzene bir þekilde dur dememiz gerekiyor artýk zira sýnýrlarýmýz ve sinirlerimiz daha fazlasýný kaldýracak durumda deðil.