Geçtiðimiz günlerde Dýþiþleri Bakaný, bakanlýk müsteþarý, bir orgeneral ve MÝT Müsteþarý arasýnda yapýlan bir görüþmenin ses kayýtlarý olduðu öne sürülen kasetler sosyal medyaya veriliyor ve bunlar yayýnlanýyor. Þimdi, dünyanýn hangi ülkesinde olursa olsun bu suçtur. Hem de vatana ihanet olarak adlandýrýlabilecek bir suç! Bu kayýtlarý dýþ istihbarat güçleriyle iþbirliðine soyunmuþ bazý kiþilerin yaptýðý öne sürülüyor. Bu suçun katmerlisi sýnýfýna girer ki geçmiþte kelle alýp kelle vermeye dayanýrdý ucu, hiç ötesi yok. Konuþmanýn içeriði hiç önemli deðil. Eðer bu kiþilere devletin dýþ iliþkileri ve güvenliði teslim edilmiþse, onlarýn aralarýnda yaptýðý bir toplantýyý kayda almak düpedüz casusluktur. Bu salt bizde deðil Amerika’sýndan Ýngiltere’sine, Çin’den Uganda’ya kadar bütün ülkelerde suç olarak kabul edilir. Bazý konular vardýr ki, devletin güvenliðini doðrudan ilgilendiren, bunlar hiçbir zaman kamuoyuna açýklanmaz. Hatta birçok ülkede National Security Act yani Ulusal Güvenlik Yasasý diye bir kanun vardýr. Bu kanunu çiðneyenler çok aðýr hapis cezalarýna çarptýrýlýr, hatta idam edilir. Ulusal güvenliðin her þeyin üstünde ve ötesinde önemini en iyi anlatan örneklerden biri, “Enigma Olayý” , neyin ne olduðunu çok güzel anlatýr; böylece de her þeyin uluorta yazýlýp çizilmeyeceði, söylenmeyeceði gerçeði belki bazý yarý aydýnlarýn kafasýna dank eder!
***
Yunanca’da bulmaca ya da sýr anlamýna gelen Enigma, Nazi Almanyasý’nýn Ýkinci Dünya Savaþý süresince kullandýðý haberleþmeyi þifreleyen bir makinedir. Alman bilim adamlarýný yaptýðý Wehrmacht Enigma adlý makinelerle mesajlar þifreleniyor, gönderiliyor ve alýcýda bulunan ayný tür makineyle de þifre çözülüyordu. Müttefikler uzun uðraþlardan sonra bu makinelerden bir tanesini ele geçirmeyi baþardý. Ancak Naziler bunu bilmiyordu ve savaþýn sonuna kadar da bilmeyecekti.
Ýngilizler Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe’den gelen bir mesajý ele geçirdi 1943 yýlýnýn sonlarýna doðru ve Enigma sayesinde þifreyi çözmeyi baþardý. Mesajda Almanlarýn Coventry kentini bombalayacaðý belirtiliyordu. Mesaj Ýngiltere Baþbakaný Churchill’in önüne geldi. Mesajýn içeriðini bilen on beþ kiþi vardý. Bu on beþ kiþinin içinde Coventry’de oturan akrabalarý, arkadaþlarý olanlar merakla bekledi Churchill’in kararýný. Kent hemen boþaltýlacak mýydý? Ýngiliz Hava Kuvvetleri, Almanlarý kente ulaþmadan karþýlayacak mýydý? Churchill sonunda ne yapacaðýna karar verdi. Hiçbir þey! Sanki þifreyi çözmemiþ gibi davranacaklardý. Böylece de Almanlar Enigma makinesinin çalýndýðýný anlamayacak, mesaj yollamayý sürdürecek ve baþka cephelerde gerekli önlemler alýnarak Nazilere darbe üstüne darbe vurulacaktý. Alman Hava Kuvvetleri mesajda belirtilen gece Coventry’i bombaladý ve binlerce insan öldü.
Winston Churchill savaþtan sonra Coventry olayýný anýlarýnda açýkladý. Önceleri büyük tepki aldý; insanlar Churchill’in acýmasýzlýðýndan, ahlaksýzlýðýndan, katilliðinden söz ediyordu. Ancak kýsa bir süre sonra ortalýk duruldu. Evet Churchill Coventry kentini feda etmiþ, böylece de Enigma’nýn ellerinde olduðu sýrrýný açýklamamýþtý. Sonuç olarak savaþ Avrupa’da bir yýl önce bitmiþ, böylece de milyonlarca insan ölümden de esaretten de kurtulmuþtu. Churchill binleri feda ederek milyonlarýn kurtulmasýný saðlamýþtý. Coventry’i bilen on beþ kiþiden biri olsun akrabasýný, yakýnýný uyarmadý. Devlet sýrrýný korumak bu iþte.
“Devlet sýrrý kimi zaman mezara kadar saklanýlasý bir þeydir, bunu þöyle ya da böyle ele geçirip duyuran kiþi ya da kiþilerse de vatan hainidir.”
(Mustafa Kemal—Çanakkale—Fethi Okyar’a Mektuplar.)