Orhan Pamuk’un hafta içindeki açýklamalarýný okumuþ veya duymuþsunuzdur. Orhan Pamuk politik olarak artýk Türkiye’de yaþayamazmýþ. Eyvallah kendi bilir, ister yaþar ister yaþayamaz. Ama tutup da ardýndan Türkiye’ye nazaran Avrupa’da özellikle takdir ettiði þeylerin demokrasi, farklýlýklara saygý ve güçler ayrýlýðý olduðunu dile getirdiði zaman orada bir dururum. Senin Avrupan deðil mi Orhan Pamuk Afrika’yý sömürgeleþtiren, senin Avrupan deðil mi Balkanlar’da binlerce Müslüman’ý toplu mezarlara gömen, senin Avrupan deðil mi Irak’ta, Suriye’de, Libya’da sivil halkýn katledilmesini tetikleyen savaþlarý besleyen ve o savaþtan kaçan insanlarýn denizde, karada ve her yerde sersefil ölmelerine sebep olan. Senin Avrupan deðil mi bu insanlar ülkelerine girmesin diye bizle üç kuruþ beþ kuruþun hesabý yapan. Bu mu senin demokrasi, farklýlýklara saygý dediðin þey? O göçmenler gelmesin diye bilmem kaç kilometre dikenli teli biz mi çektik sýnýrlarýmýza? Almanya’nýn göbeðinde Türklerin oturduðu evleri babam mý yaktý Orhan Pamuk? Bir de açýklamanda, ben bir köprü olmak istemiyorum, kararlýlýkla Türkiye’nin geleceðinin Batý’da olduðuna inanýyorum demiþsin. Sen eðer gerçekten zihnen baðýmsýz ve özgür bir aydýn olsaydýn Türkiye’nin geleceðinin ne bu köhnemiþ Batý’da ne de Doðu’da olduðunu söylerdin. Bizim geleceðimiz bizim ellerimizde baþka kimsenin deðil. Aslýnda senin “Ben köprü olmak istemiyorum” demenin altýnda Türkiye’nin senin sýnýfýna ait olanlarýn dýþýndaki farklý sýnýflarýný reddetmen ve aþaðýlaman yatýyor. Hani sen farklýlýklara karþý çok duyarlýydýn? Bu ülkenin en büyük derdi kimliksiz entelektüelidir. Sadece Orhan Pamuk’a deðil, çok okunan yazarýmýz Elif Þafak’a ne demeli? O da tuttu Avrupa’nýn göbeðinde “Ben biseklüelim” açýklamasý yaptý. Peki niye durup dururken bu açýklamaya ihtiyaç duydu? Çünkü Avrupa nazarýnda “Ben bir kurbaným” rolü oynayýp sempati kazanmaya çalýþtý. Ayýp ya. Ben sizin adýnýza utanýyorum. Bu ülkenin sizin gibi deðil, vatanperver entelektüellere ihtiyacý var.
Aliya Ýzzetbegoviç’in hayatý dizi oluyor
Aliya dizisinde 2003 yýlýnýn Ekim ayýnda kaybettiðimiz Bosna’nýn millî kahramaný ve kurucu devlet baþkaný Aliya Ýzzetbegoviç þahsýnda, Bosna halkýnýn son iki yüz yýllýk tarihi ve geleceðe dair umutlarý anlatýlacak. Sinema tadýndaki dizi kasým ayýnda altý bölüm olarak ekrana gelecek. Ýzzetbegoviç’i Yurdaer Okur’un canlandýracaðý dizi de Ýzzetbegoviç’in eþini ise Görkem Yeltan canlandýracak. Böyle dizileri daha çok görmek istiyoruz. TRT’nin en önemli görevinin bu milletin kimliðini anlatan ve hatýrlatan yapýmlar üretmek olduðuna inanýyoruz.
Antalya’da mahalle baskýsý
Antalya Film Festivali bir karar aldý ve ulusal yarýþmayý kaldýrdý. Bu karara sonuna kadar karþýyým. Bu karardan bu yýl olmadý önümüzdeki yýl eninde sonunda vazgeçileceðini ümit ediyor ve diliyorum. Ama bu karara verilen tepkilerin þeklini kabullenmeme imkan ihtimal yok. Herkes el birliði etmiþ Antalya Film Festivali’ne gidecek olan sinema yazarlarýný, oyuncularý, yönetmenleri hain ilan etme peþinde. Benim derdim Antalya’yý cezalandýrmak deðil. Olamaz da çünkü Antalya bu ülke sinemasýnýn en deðerli organizasyonlarýndan biridir. Orada olmak ve yaþananlarý görüp yanlýþlarý, doðrularý seslendirmek benim görevim. Siz Antalya’yý böyle mahalle baskýsýyla yok sayarak ona iyilik yapmak peþinde deðilsiniz. Sizin için Türk sinemasý filan fasa fiso. Bütün derdiniz AK Partili belediyenin yaptýðý bir organizasyonu parçalamak. Eðer endiþelerinizde ciddiyseniz oraya gelir, adam gibi eleþtirinizi de yaparsýnýz. Zaten eli kalem tutan adamýn baþka ne derdi olabilir ki? Ulusal yarýþmanýn kaldýrýlmasý büyük hatadýr. Keþke ayný tarzý Antalya’da CHP’li belediye seçilip festivalde Film Marketing’i kaldýrdýðýnda siz de gösterebilseydiniz. Çünkü o yýllarda filmlerimizi, daha proje aþamasýndaki yapýmlarý yurt dýþýna pazarlamak, sinemamýzýn yurt dýþýyla içiçe geçmesini saðlamak için Film Marketing’in önemini kabul ediyordunuz. O gün niye sustunuz? O zaman Türk sinemasý fazla önem ifade etmiyormuydu size? Ah o maskeli balo. Artýk siz de taktýðýnýz maskelerle kendiniz arasýndaki farký bilemiyorsunuz.