AK Parti Ýstanbul Milletvekili Serkan Bayram'ýn hayat hikayesinin anlatýldýðý "Buðday Tanesi" adlý filmin Ýstanbul'daki galasýna gitmek nasip olmamýþtý ama Çarþamba günü Ankara'da yapýlan galaya katýlmak nasip oldu.
Erzincan doðumlu olan Bayram'ýn bebekken buðday tarlasýnda çýkan yangýnda vücudunun büyük bölümünde kalýcý yanýklar oluþur ve ellerini kaybeder. Filmin adý ve hikâyesi bu elim hâdiseden.
Serkan Bayram baþýna gelen elim hâdiseyi engel olarak görmemiþ ve sabýr ve azimle engelleri aþmýþ. Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Bayram, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde yüksek lisans, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalý Ticaret Hukuku Bölümü'nde de doktora yapmýþ.
Ak Parti'de siyasete atýlan Serkan Bayram partinin çeþitli kademelerinde görev yaptýktan sonra 2015 seçimlerinde Erzincan milletvekili, 2018'de de Ýstanbul milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de aktif siyaset yürüten Bayram, özellikle engelli vatandaþlarýmýzýn engelsiz bir hayat sürmesi için gerekli kanunlarýn hazýrlanmasýna öncülük ediyor. Bayram bu hususta verdiði mücadeleyi þu sözlerle anlatýyor: "Hukuk fakültesini bitirdikten sonra hâkim ve savcý olmak için girdiðim sýnavda yüksek puan almama raðmen engelim nedeniyle elendim. Yirmili yaþlarda hayata tutunmaya çalýþýrken bu durum zoruma gitti. Ama mücadeleyi býrakmadým. Yüksek lisans sonrasýnda doktoraya devam ettim. Önce Erzincan sonrasýnda Ýstanbul'dan vekillik nasip oldu. Ve yargý paketinde ilgili maddeyi deðiþtirdik. Ankara'da ilgili maddenin deðiþmesi amacýyla altý ay mücadele ettim. Devlet elle ayakla yönetilmez. Devlet düþünceyle, beyinle yönetilir. Peygamberimiz dahi Yemen'e bir engelli sahabe atamýþtýr. Bunlarý iyi anlamak etmek gereklidir."
"Buðday Tanesi" iþte bu baþarýlý hayatý beyaz perdeye aktararak engelli veya deðil insanlara karþýlarýna çýkan zorluklarý bir sýçrama taþý olarak görmelerini amaç edinmiþ. Filmi beraber izlediðimiz arkadaþlarýmýzla ortak kanaatimiz, film gayesine ulaþmýþ.
Bir engeli olmadan yaþayan fertler olarak hayatýn tabi akýþý içerisinde engelli insanlarýmýzýn yaþadýðý zorluklar pek de aklýmýza gelmiyor. Aklýmýza gelmediði þuradan belli ki kaldýrýmlara arabalarýmýzý park edebiliyoruz; þuuru yerinde bir kiþi kaldýrýmlara park edebilir mi? Ancak þuur ve vicdandan yana körlerin yapabileceði bir rezillik!
"Buðday Tanesi" türü filmler hem hakiki mânâda engelli kardeþlerimize umut olurken hem de bir üst paragrafta bahsettiðim þuur ve vicdandan yana körlerin gözlerini de açacaktýr ve toplumsal körleþmeyi engelleyecektir.
Film hakkýnda Serkan Bayram þunlarý söylüyor: "Yirmi yýldýr hükümetimiz engelliler konusunda çok büyük yol aldý. Ancak bu film sayesinde artýk kamuda engelli vali, belediye baþkaný, büyükelçi göreceðiz. Hayatýn her alanýnda toplumumuzu temsil eden, dertlerine derman olan engelli vatandaþlarýmýzý göreceðiz. Niyetimiz de akýbetimiz de hayýrdýr. Bu yola çýkarken gönlümüzü koyduk, inþallah baþarýya da ulaþacaðýz."
"Yere düþtüðünde deðil, vazgeçtiðinde kaybedersin" mottosuyla sinemalarda gösterime giren "Buðday Tanesi" Türkiye'de 400 sinema salonunda ve ayrýca 6 ülkede gösterilecek.
Filmin geliriyle de Ýstanbul'da engelli yaþam kültür merkezi yapýlacak.