Bir seçim daha geride kaldý ve cumhur tercihini yaptý: Recep Tayyip Erdoðan, Türkiye cumhuriyetinin halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaþkaný.
Bu Tayyip Erdoðan’ýn kazandýðý dokuzuncu seçim. 2002 yýlýndan itibaren referandumlar dahil girdiði bütün seçimleri tahminlerin üzerinde oylarla kazandý.
Ýki muhalefet partisinin yaný sýra çok sayýda partinin desteði ile ‘çatý aday’ olarak ilan edilen Ekmeleddin Ýhsanoðlu, bu desteðin bir önceki seçimde aldýðý oranlarýn bile çok gerisinde kaldý. Dolayýsýyla siyasi hayatýmýzda rakibimiz kazanmasýn da ne olursa olsun adýna kurgulanmýþ bir ‘proje’ daha iflas etti.
Seçimlerde oylarýný yükselten Selahattin Demirtaþ’ý ayrýca konuþmak gerekir. Ancak çatý adaydan savrulan oylarýn bir kýsmýný almýþ görünüyor. Ancak bu oylar üzerinden Demirtaþ’ýn mensubu olduðu siyasi hare-ket üzerinden deðerlendirme yapmak için hayli erken. Zira artan oylarýn Ýhsanoðlu’na tepki mi yoksa Demirtaþ’a sahici bir destek mi olduðunu ölçmek kolay deðil.
Bu seçimlerin belki de altý çizilmesi gereken en önemli baþarýsýzlýklarýndan birisi, yurtdýþýnda yaþayan vatandaþlarýmýzýn sandýða gidebilmesi noktasýnda yaþandý. Milyonlarca vatandaþýmýz oy kullanamadý. Bu durumun bir sonraki seçimler öncesinde acilen ele alýnmasý gerekiyor.
***
Her ilk, pek çok yeniliði beraberinde getirir. Siyasi sistemi, daha geniþ bir ifadeyle bütün siyasi mimariyi deðiþtirecek bir sonuç alýndý dün gece. Belki çoðumuzun þu anda aklýndan bile geçmeyecek geliþmeler, sürprizler, ataklar, karþý ataklar ve ittifaklar çýkacak önümüzdeki dönemde.
Cumhurbaþkanlýðý artýk sembolik bir makam deðil. Kesinlikle icra makamý ve yaklaþýk oniki yýldýr iktidarda olan Tayyip Erdoðan, böyle bir model için en uygun isim.
Ancak bundan sonrasýnda bizi son derece sýcak bir gündem bekliyor. Siyaseten bugüne kadar açýk biçimde Erdoðan’a muhalefet etmemiþ kesimler, önce havayý yoklayacaklar. Ardýndan da bir yol haritasýyla yeni dönemde var olmanýn yollarýný arayacaklar. Bugün fýsýltýyla konuþtuðumuz bu tür arayýþ ve çabalar, kýsa süre sonra ete kemiðe bürünecek.
Erdoðan, kuþkusuz bu tür arayýþlarýn farkýnda. Sadece þu ana kadar temel stratejisini bunlarý hesaba katarak oluþturmadý ve bu da kendisine daha geniþ bir manevra alaný oluþturdu. Neredeyse lise yýllarýndan bu yana teþkilat kültürü ile büyümüþ bir liderin, siyasetin asýl belirleyicisi olan dinamikler üzerinden hareket etmesi kuþkusuz çok önemli bir tercih.
Peki bundan sonrasý nasýl þekillenecek? Yani Erdoðan bu süreci nasýl yönetecek? Kim baþbakan ve genel baþkan olacak? Bu tercihlerle birlikte 2015’te yapýlmasý beklenen seçimler hangi tarihte gerçekleþecek?
Tayyip Erdoðan, neresinden bakarsanýz bakýn yine muazzam bir baþarý kazandý. Kuþkusuz bu baþarý onun yeni dönemi inþa etmesinin altyapýsýný da oluþturacak. Ancak kendisine karþý uzun zamandýr operasyonlar yapan çevrelerin, bu sonucun ardýndan hemen geri çekilip durumu kabulleneceðini düþünmek fazlaca iyimserlik olur.
Bu daha baþlangýç. Bizi çok farklý, sürprizlere gebe bir dönem bekliyor. Ama milletin 30 Mart 2014’ün hemen ardýndan 10 Aðustos’da bir kez daha yaptýðý tercihi, karanlýk köþelerde ipleri birbirine baðlayarak aþmak isteyenler, bir kez daha baþarýsýz olacak.