Ve Füsun ve Serra ve Hale

Uçan Süpürge Kadýn Filmleri Festivali 15. yaþýný kutluyor! 10 Mayýs Perþembe günü açýlýþýný yapacak olan bu Ankara festivali kadýnlarýn sinemasý kavramýný Türkiye’de kurumsallaþtýran, dünyanýn önde gelen kadýn sinemacýlarýný Türkiye’deki meslektaþlarýyla buluþturan önemli bir iþlev üstlendi.

Uçan Süpürge hem bir sinema yazarý hem ülkemizdeki film kültürünün yakýn takipçilerinden biri, bir sinefil olarak benim de üzerimde önemli izler býraktý. Bu festivalde dünya gözüyle büyük Macar usta Marta Meszaros’ü gördüm... Bu festivalde Hollywood’un altýn çaðýnýn yönetmenlerinden Dorothy Arzner’in filmlerini izledim... Bu festivalde seslendirmeyi hakikaten bir sanat haline getirmiþ olan Jeyan Mahfi Ayral ile yüz yüze sohbet etme fýrsatý buldum... Bu festivalin açýlýþýnda Türkan Þoray, Fatma Girik, Filiz Akýn ve Hülya Koçyiðit’i sahnede birlikte ödül alýrken gördüm... Gördük!

Bu yýl da Uçan Süpürge Kadýn Filmleri Festivali’nin Onur Ödülü’nü Hale Soygazi, Bilge Olgaç anýsýna verilen Baþarý Ödülleri’ni Füsun Demirel ve Serra Yýlmaz alacak. Beyazperdedeki performanslarýyla sinemamýza anlam katmýþ olan bu üç olaðanüstü aktrisin varlýðýyla Uçan Süpürge mehtaba doðru havalanacak! Sadece birer filmlerini anmak bile bu üç ismin sinemamýzdaki özel yerini anlatmaya yeter: Soygazi’yi  “Bir Yudum Sevgi”, Demirel’i “Uçurtmayý Vurmasýnlar” ve Yýlmaz’ý “Anayurt Oteli”nde düþünün! Þahane birer filmografileri olmasa bile bu filmler yeterdi onlara!

***

15. yýla girerken þöyle bir dönüp Uçan Süpürge’nin geçmiþine bakýnca kültür sanat alanýna ne büyük katkýda bulunduðunu fark ettim. Öncelikle Türkiye’yi ilk kez bir kadýn filmleri festivaliyle tanýþtýrdý. Kameranýn ardýndaki kadýnlarýn çalýþmalarýný ilk kez sergiledi. Kadýnlarý dýþlandýklarý bir sektörde, onlarý nesne olarak gören meslektaþlarýnýn ezici çoðunluðuna raðmen film yapmak için yüreklendirdi.

Uluslararasý Film Eleþtirmenleri Federasyonu - FIPRESCI’nin Türkiye’deki ikinci jürisini (ilki Ýstanbul Film Festivali) kurdurmayý baþardý. Üstelik bu jüri festivalin tek ödülünü veriyor. Dünyada da FIPRESCI’nin bir jürisi bulunan tek kadýn festivali unvanýna sahip Uçan Süpürge.

Kendi izleyici kitlesini oluþturdu. Erkeklerin sayýsýnýn her yýl gitgide arttýðý bir kitle bu! Üstelik ilk yýlýnda açýk hava gösterimlerinde her gece iki bin kadýn bir araya toplanýrdý! Bu yýl ise dünyanýn tüm kadýn sinemacýlarýný bir araya topluyor! Nasýl mý? Dünya çapýnda kadýnlarýn en büyük sinema kolektifi olan Women Make Movies’in 40. yaþýný festival kapsamýnda kutlayarak!

Ve 20. yýlýnda Uçan Süpürge için benzer bir yazýyý kaleme almam kýsmet olursa listeme ekleyeceðim çok deðerli bir aný da Vietnamlý yönetmen Trinh Minh Ha’nýn filmlerini ilk kez bu festivalde izlemem olacak!

Geçen yýl Ýstanbul’da Filmmor Kadýn Filmleri kapsamýnda konuk ettiðimiz Faslý öncü sinemacý Farida Benliyazid bu kez Ankaralý sinemaseverlerle buluþacak. Ben de Tunus Kartaca Sinema Günleri sýrasýnda tanýþýp filmlerinin gösterilmesine aracý olduðum bu Benliyazid’e eþlik edeceðim.

Uçan Süpürge’nin programý çok parlak. Birçok önemli yapým var izlenecek, birçok önemli etkinlik var takip edilecek... Gelin görün ki böylesi bir emeðin, böylesi bir hizmetin kýymetini izleyicilerden baþka bilen yok! Kültür ve Turizm Bakanlýðý, film kültürümüzdeki yerleri biricik olan iki kadýn filmleri festivaline oldukça eli sýký davranýyor. Oysa bu festivaller ve filmleri kadýnlarýn þiddete maruz kalmamasý ve sömürülmemesi için farkýndalýk yaratan etkinlikler. Toplum için azami yarar saðladýklarý neden gözardý edilir bilmem. Özel sektörden hiç hayýr yok; kadýnlar ne kadar bilinçsiz olursa o kadar iyi tüketici olurlar ne de olsa! Uçan Süpürge’ye de Filmmor’a da devlet belki de baþka film festivallerine olduðundan daha fazla destek olmalý.