Ve start Hindistan ile verildi

YENİ DELHİ

16 Nisan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yapılan referandum süreci sonuçlandı. Ve sıra dış politikadaki hamlelere yoğunlaşmaya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Yeni Delhi'de. Bu satırları da Jamie Millia Islamia Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanımızı beklerken yazıyorum. Fahri doktora töreni düzenlenecek.

... Ve yazıma törenin ardından devam ediyorum. Fahri doktora tevdi edildi Cumhurbaşkanımıza. Törende yaptığı konuşmada yeniden şekillenen küresel sisteme vurgu yaptı Erdoğan. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin sadece beş ülkeyle sınırlı olmasına yönelik eleştirisini ifade etti. Hindistan'ın geniş nüfusuna karşın BM Güvenlik Konseyi'nde yer almamasının yanlışlığına dikkat çekti.

Konuşmanın ve törenin ardından tam da arka sıramda oturan bir gazetecinin, Müslümanlar adına Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmesi ve desteklerini ifade etmesi önemliydi. 

Ayağa kalktı, coşkulu bir şekilde alkışladı ve desteklerini dile getirdi. 

Hindistan gezisine Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da eşlik etti. Ve çok sayıda işadamı da Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) ile Yeni Delhi'ye geldi. 

Ak Parti Antalya milletvekili Gökçen Enç'in yanı sıra MHP milletvekilleri Saffet Sancaklı ve Erhan Usta da heyetteydi. Cumhurbaşkanımızın bütün seyahatlerine parlamentodaki partilerin temsilcileri de davet ediliyor bilindiği gibi. 

Savunma Sanayi, ekonomik işbirliği alanları önemli. Değişen dünya dengeleri çerçevesinde Hindistan, Çin gibi ülkeler yükselen değerler.

Zaten cumhurbaşkanımızın yoğun Mayıs ayı dış ziyaret programında Çin de var. "Kuşak yol projesi" zirvesi kapsamında Mayıs ayı ortasında Çin'de bulunacak olan Cumhurbaşkanımız oradan ABD'ye uçacak. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile gerçekleşecek ilk yüz yüze görüşmesi için. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ve 16 Nisan referandumu öncesinde uluslararası planda Türkiye karşıtlığının yaptığı zirve yavaş yavaş yerini aklıselime bırakacak gibi görünüyor. Avrupa cephesinden, Cuma günü gerçekleşen Malta toplantısı sonrası gelen açıklamalar gidişatı biraz sakinleştirecek gibi. Gayrıresmi AB Dışişleri Bakanları toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nu ağırlayan AB yetkilileri, AKPM'nin Türkiye'yi denetime alma ve AB'nin bazı ülkelerinden yükselen müzakerelerin askıya alınması çağrılarına karşın olumlu mesajlar verdiler. Müzakerelerin askıya alınması gündeme gelmedi. Dahası, referandum sonuçlarına saygı duyduklarını açıkladılar. 

"Birdenbire nedir bu 180 derece dönüş" sorusunu ortaya bırakıp, cevapları sessizce zihnimizde tartışıp, süreci izleyelim. Farklı cephelerde eskisinden daha fazla sıkı durmamızın aciliyetini de bir kez daha kabul edelim.

Sıcak bir yaza giriyoruz. Fransa ve İngiltere'de seçimler, İngiltere'nin AB'den çıkışı Brexit tartışmaları, mülteci krizi ve bir türlü dinmeyen Suriye krizi...

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine milletin verdiği onayla, daha güçlü bir şekilde dışarıdan yapılan tazyiklere dayanma ve yeni alanlar açma yönünde atılan adımlar hızlanacak. Sıcak ama güzel bir yaz olacak. Gelecek güzelliklere gebe.