Baþbakan Erdoðan, cumhurbaþkaný adaylýðýna iliþkin tartýþmalarý son güne kadar diri tutmayý baþardý.
Kimse kendinden emin konuþamadý düne kadar.
‘Ters köþe’ olma endiþesi aðýr bir ‘temkin’ havasý yarattý.
Belki de Erdoðan’ýn kast ettiði ters köþe aslýnda buydu...
AK Parti, bugün Erdoðan’ýn cumhurbaþkaný adaylýðýný açýklayacak.
Ama daha önemlisi, Erdoðan’ýn ne açýklayacaðý...
Önce þunu söyleyelim; Erdoðan seçim kampanyasý için bir ‘vizyon belgesi’ hazýrlýyor. 30 Eylül 2012’de AK Parti kongresinde açýklanan 63 maddelik -50’den fazlasý hayata geçirilen- vizyon belgesi gibi. Ancak bu kez partinin deðil, Cumhurbaþkaný’nýn ‘yeni Türkiye vizyonunu’ ortaya koyan bir belge olacak. Belge daha sonra yayýnlanacak, ancak bugünkü konuþmada bu ‘vizyon’un ipuçlarý olacak.
Erdoðan, ‘Nasýl bir Türkiye’ sorusuna cevap verirken, doðal olarak arkasýndan ‘nasýl bir cumhurbaþkaný’ olacaðýný da anlatacak.
Ekonomik kalkýnmada gelinen nokta ve hedefler;
Demokratikleþmede gelinen nokta ve aralarýnda AB üyeliðinin de bulunduðu hedefler yine en önemli baþlýklarý oluþturacak.
Ancak iki konu öne çýkacak:
Çözüm süreci: Yeni Türkiye’nin kilidini açacak anahtar olarak tanýmlanan çözüm süreci Erdoðan ve AK Parti hükümeti için ‘olmazsa olmaz’ bir süreç. Erdoðan, TBMM’yi sürecin sahibi yapacak yasaya raðmen, Çankaya’da da sürecin sorumluluðunu elinden býrakmayacak.
Paralel yapýlanmayla mücadelede: Erdoðan, ‘baþbakan’ olarak bu mücadeleye ‘istiklal mücadelesi’ adýný koymuþtu. Þimdi, Anayasa’nýn 104. Maddesi gereðince ‘devletin baþý’ olarak bu mücadeleyi yürütecek. Elbette yine ayný maddenin verdiði “Devlet organlarýnýn düzenli ve uyumlu çalýþmasýný gözetir” sorumluluðu gereði, ‘devlet organlarýný düzenli ve uyumlu çalýþtýrarak’. Paralel yapýlanma ile mücadele ‘devletin kurumlarýyla’ birlikte sürecek, devlet aygýtý bir bütün olarak harekete geçmiþ olacak.
Konuþma ‘veda’ konuþmasý olmayacak.
Çünkü bu bir veda deðil.
12 yýllýk ‘birinci Erdoðan dönemi’nin son konuþmasý olacaðý için duygusal mesajlar taþýyacak elbette.
Ama ‘ikinci Erdoðan dönemi’nin ilk konuþmasý olarak gelecek mesajlarý aðýr basacak.
Erdoðan’ýn 12 yýllýk iktidarýný anlatýrken üç kavram öne çýkýyor:
Reform, kalkýnma ve halka dayalý politika...
Bu iki vurguyu, geçtiðimiz günlerde “Eylül ayýyla birlikte Türkiye’de yeni bir dönem baþlayacak; reformlarýn daha hýzlandýðý bir dönem...” sözleriyle de yeniden yaptý.
O yüzden reform beklentisi yüksek; sosyal hayata, dezavantajlý gruplara yönelik reformlar, AB sürecinin canlandýrýlmasý, çözüm sürecine yönelik yeni yasalar gibi...
Erdoðan’ýn kampanyasýnda ampullü AK Parti bayraklarý yerine Erdoðan için özel hazýrlanmýþ logonun bulunduðu flamalar ve Türk Bayraðý kullanýlacak.
Kampanya miting aðýrlýklý olacak; ancak Erdoðan belirli TV kanallarýnda da canlý yayýn konuðu olacak.
Kampanya için birden fazla müzik ve þarký hazýrlandý. Ancak yine de kampanyanýn en etkili müziðinin, 30 Mart seçimlerinde kullanýlan Dombra olacaðýný söylemek yanlýþ olmaz. Zira Dombra da zaten ‘baþkanlýk seçimi’ için hazýrlanmýþ, partiye deðil ‘Recep Tayyip Erdoðan’a odaklanmýþ bir seçim þarkýsýydý.
Yeni Baþbakan kim olacak?
Erdoðan sonrasý kim baþbakan olur, AK Parti nasýl yapýlanýr?
Bu sorunun cevabý için erken.
Ancak cevabýn artýk ‘malum’ olduðunu söylemek yanlýþ olmaz.
Baþbakan’ýn son mesajlarýnda yeterince ipucu var. Üstelik satýr aralarýnda deðil, açýk ifadelerinde.
Seçim kampanyasý süresince yeni dönemin baþbakanýna iliþkin daha net ipuçlarý alabileceðiz.
Elbette siyasette 24 saat uzun bir süre ve yeni geliþmeler yeni formülleri öne çýkarabilir. Hele Ortadoðu’nun komþusu olmak 24 saati daha uzun bir süre yapýyor, hem de formülleri çeþitlendirebiliyor...