Vefa kongresi

AK Parti 5’inci Olağan Kongresi Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. 40 bin kişinin katıldığı kongre öncesinde bir kaç gündür Ak Parti Genel Merkezi’nde olağanüstü bir tempo vardı. 

Ak Parti’nin “Erdemliler hareketi” olarak Afyon’dan çıktığı yolculukta 5’inci kongrede nasıl bir mesaj verilecek, merak konusuydu.

En önemli mesaj Ak Parti’yi yönetecek yeni kadronun kimlerden oluşacağıydı. Genel Başkanlık için tek aday Ahmet Davutoğlu, MYK için tek liste kongrede oylandı.

Ak Parti’yi 1 Kasım seçimlerine götürecek kadro kongrede belirlenmiş oldu.

Geçen yıl aynı salonda yapılan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son kez katıldığı “Devir teslim Kongresi”nde Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bu bir veda kongresi değil, vefa kongresidir” demişti.

Bu kongrede de o vurguyu yaptı Davutoğlu.

Ve Ak Parti’nin Tayyip Erdoğan’sız ilk kongresinde Erdoğan’ın izi hissedildi.

Ak Parti fabrika ayarlarına dönmeyi tercih etti

Ak Parti’nin bu kongre ile ya “Fabrika ayarları”na döneceği ya da kabuk değiştireceği söyleniyordu. Davutoğlu’nun konuşmasında da seçilen yeni yönetimdeki isimlere bakılınca da Ak Parti’nin “Fabrika ayarları”na dönmeyi tercih ettiğini görüyoruz.

7 Haziran seçimlerinde yüzde 41 oy almasına rağmen iktidarı kaybeden Ak Parti’nin, 1 Kasım seçimlerinde yeniden iktidar olabilmesi için dünkü kongrede verilen mesaj önemli. Başbakan Davutoğlu’nun “Kurucu lider Erdoğan”a yönelik atıfları ve tek başına iktidar olunursa ancak Erdoğan’ın başlattığı büyük projelerin tamamlanabileceği vurgusu aklımda kalanlardan.

12 Eylül’de kongre kararı başlı başına mesaj

Burada aslında Ak Parti’nin 12 Eylül’de kongre kararı alması başlı başına bir mesajdı.

Zira 35 yıl önce 12 Eylül 1980’de asker yönetime el koymuş, Türkiye’de demokrasi ve sivil siyaset kesintiye uğramıştı. 12 Eylül Darbesi’nin izlerinin silindiğinin en belirgin göstergesi sivil siyasetin ana enstrümanı siyasi partilerin faaliyetleridir. Ak Parti de 12 Eylül 2015’te kongre kararı alarak demokratik dönüşümün hangi noktaya geldiğini göstermiş oldu.

‘Hayırlar feth, şerler def ola’

Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasının merkezine oturttuğu “Hayırlar feth ola, şerler def ola” söylemi bir kaç gündür Ankara kulislerini harekete geçiren iddialara verilmiş bir cevaptır diye düşünüyorum.

Kişisel ikbal ve bekayı bir tarafa bırakıp, “dava” için, “ülke” için “millet” için “ümmet” için birlik mesajının verildiği Ak Parti 5’nci Olağan Genel Kurulu’ndan aklımda kalan iki mesele daha var.

Birincisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki kongre konuşmalarından derlenmiş bölümlerin kongre salonunda izlenmesi.

İkincisi Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasına başlarken bütün şehitler için Fatiha okutması.

Ak Parti’nin yeni yönetimi üç kuşağı bir arada barındırıyor. İhtiyarlar, orta kuşak ve gençler. Daha önce de aynısı olmuştu.

Ve Ak Parti kendi içindeki dönüşümünü bu geçişkenliklerle sağlamıştı.

Umulur ki bu kez de öyle olur.