VEGANLAR ÝÇÝN SÜTE 6 ALTERNATÝF

Ýnek sütünden eþek sütüne dünyada kimler hangi sütleri tercih ediyor, dünyada hangi hayvanýn sütü en çok tüketiliyor? Geçen hafta bu sayfanýn konusuydu. Hayvansal gýdalarý tercih etmeyen veganlar süt yerine ne içebilir? Elbette bu örneklerin hiç biri ne sözlük anlamý ile ne de bildiðimiz þekilde gerçek ‘süt’ deðil. Ama bu alternatifler, inek sütü alerjisi veya laktoz intoleransý olanlarýn da rahatlýkla tercih edilebilecekleri içecekler. 

Her birini evde de yapabilirsiniz. Tek gerekli olan iyi bir blender ve tülbent. Her biri saðlýk için oldukça faydalý ürünler. Tabi içlerine rafine þeker eklerseniz yarardan çok zararlarý olacaktýr. Siz siz olun ne içerseniz için rafine þekersiz olsun. 

 

Badem sütü  

Magnezyum, kalsiyum ve E vitamini açýsýndan zengin bir seçenek. E vitamini açýsýndan inek sütünden çok daha yüksek bir deðere sahip badem sütü anti-aging görevi görüyor. Protein ve kalori açýsýndan düþük. Kilo almak istemeyenlere kalori düþüklüðü sebebiyle de iyi bir alternatif. 

2011 yýlýnda Nutrition and Cancer’de yayýnlanmýþ olan bir araþtýrma, badem sütünün kanserli hücrelerin büyümesini yüzde 30 oranda yavaþlattýðýný söylüyor. Ancak satýlanlarýn içeriðindeki þeker, badem sütünün dezavantajý. 

Nasýl yapýlýr? Bir litre için bir su bardaðý bademi 24 saat suda, buzdolabýnda bekletin, kabuklarýný soyun üzerine bir bardak su koyup blenderda pürüzsüz olana kadar çekin. Bir bardak daha su ekleyip tekrar blenderdan geçirin. Üzerine 2 bardak daha soðuk su ekleyip karýþtýrýn ve þiþeye doldurup buzdolabýnda saklayýn. Besin deðerleri farklýdýr ama ayný mantýkla fýndýk gibi bir çok kuru yemiþin sütleri de yapýlabilir. 

 

Soya sütü 

Soya yerli bir ürün deðil. Tazesine ve temiz tarýmla üretilmiþine burada ulaþmak kolay mý bilemiyorum. Bol miktarda protein, çözülebilir lif, vitamin ve mineraller içeriyor. Eðer elinizde GDO’suz bir soya varsa kansere karþý korumasýndan, kolestrol düþürmesi, kemik güçlendirmesine kadar birçok yararý olduðu bir gerçek. Asyalý kadýnlarýn gençlik iksiri olan soyanýn faydalarý saymakla bitmiyor. Ancak hemen söyleyelim kendisi ciddi bir alerjen, soya proteinine alerjisi olanlar için tehlikeli olabiliyor. 

Nasýl yapýlýr? 120 gr soya fasulyesini suya atýp bir gece þiþmesini bekleyin. Eðer tazeyse buna gerek yok. Þiþen fasulyeleri bir litre suda kaynatýn, soðuyunca blenderda pürüzsüz olana kadar çekin. Bir tülbentten geçirip þiþeye aktarýn. Bu þekilde buzdolabýnda saklayýn. 

 

Yulaf sütü  

Baðýrsaklarýn en sevdiði malzemelerden biri olan yulaf sütü baðýrsak için gerçek bir dost. Eðer bir gýda, baðýrsaklarla iyi geçiniyorsa en yakýn arkadaþýnýz olmalý. Mide ve sindirim sisteminin rahat çalýþmasýný saðlar. Tok tutma özelliði sebebiyle de kilo vermek isteyenler için yulaf sütü çok iyi bir kurtarýcý olabilir. 

Nasýl yapýlýr? Yarým su bardaðý yulaf ezmesini blenderda toz haline getirin. Üç su bardaðý suyun içine atýn ve bir gece buzdolabýnda bekletin. Tülbentten süzün ve þiþeye aktarýn. Buzdolabýnda saklayýn. 

 

Pirinç sütü 

Magnezyum, çinko, potasyum, demir ve B vitamini açýsýndan çok zengin bir malzeme pirinç. Uzakdoðulu kadýnlarýn en büyük güzellik iksiri. Hem cilde hem de saçlara olaðanüstü iyi gelen pirinç ayný zamanda vitamin ve mineral yönünden çok zengin. Ýçindeki inositol nedeniyle, kan dolaþýmýný hareketlendiriyor böylece yaþlanmanýn erken belirtilerini de yavaþlatýyor. 

Nasýl yapýlýr? Glisemik yükü az, doðal olan bir pirinç seçin. Bol su ile yýkayýn.Yumuþayana kadar haþlayýn. Blenderdan geçirin ve süt kývamýný alana kadar su ekleyin. Tülbentten geçirin.

 

Hindistancevizi sütü 

Hindistancevizinin meyvesi dýþýnda pazarlanan yaðý, þekeri, suyu ve sütü aslýnda biraz tartýþmalý ürünler. Saðlýkçýlarýn bir kýsmý bu ürünleri desteklerken bazýlarý özellikle de þeker ve yaðýný önermiyor. Sütüne gelince, hindistancevizinin içinde bulunan doðal suyu gibi saf bir ürün deðil, iþlemden geçirilerek elde ediliyor. Laktoz içermediðinden alerjileri olan veya veganlar tarafýndan da rahatlýkla tüketilebiliyor. Minerali yüksek olan sütünün çeyrek fincanýnda yaklaþýk 14 gram yað, 1,5 gram protein ve 2 gram þeker bulunuyor. Saðlýk durumuna göre fayda da saðlayabilir tersi de olabilir. Tansiyonu düþürüyor, bu yüzden düþük tansiyonlulara önerilmiyor. Diyabet, yüksek kolesterol ve sindirim sistemi sorunu olanlar için dost bir süt. 

Nasýl yapýlýr? Hindistancevizini kýrýp içindeki suyu bir bardaða boþaltýn ve tülbentten geçirin. Etli kýsmý kabuðundan ayýrýn ve blenderda ikisini pürüzsüz olana kadar karýþtýrýn. Süt kývamýna gelene kadar biraz su ekleyin. Karýþtýrýp, tekrar tülbentten geçirin ve þiþeleyin ve en fazla dört gün bekletin.

 

Kenevir sütü 

Kenevir bitkisinin tohumundan elde edilen kenevir sütünün bir bardaðýnda günlük kalsiyum ihtiyacýmýzýn neredeyse yarýsý karþýlanýr. Ýçeriði mineral ve vitamin olarak çok zengin bir süt alternatifidir. Baðýþýklýk sistemini güçlendirirken, kalp dostudur ve hafýzayý güçlendirir, cilt ve týrnak saðlýðýna büyük etki saðlar. 

Nasýl yapýlýr? Blenderýn içine bir bardak su koyup içine 100 gr kenevir tohumu atýn ve çalýþtýrýn, bir bardak su daha ekleyin ve hýzýný yükseltin. Tülbentten geçirip üzerine iki su bardaðý soðuk su ekleyip karýþtýrýn, buzdolabýnda saklayýn ve 4-5 gün içinde bitirin.