VEGANLAR İÇİN SÜTE 6 ALTERNATİF

İnek sütünden eşek sütüne dünyada kimler hangi sütleri tercih ediyor, dünyada hangi hayvanın sütü en çok tüketiliyor? Geçen hafta bu sayfanın konusuydu. Hayvansal gıdaları tercih etmeyen veganlar süt yerine ne içebilir? Elbette bu örneklerin hiç biri ne sözlük anlamı ile ne de bildiğimiz şekilde gerçek ‘süt’ değil. Ama bu alternatifler, inek sütü alerjisi veya laktoz intoleransı olanların da rahatlıkla tercih edilebilecekleri içecekler. 

Her birini evde de yapabilirsiniz. Tek gerekli olan iyi bir blender ve tülbent. Her biri sağlık için oldukça faydalı ürünler. Tabi içlerine rafine şeker eklerseniz yarardan çok zararları olacaktır. Siz siz olun ne içerseniz için rafine şekersiz olsun. 

 

Badem sütü  

Magnezyum, kalsiyum ve E vitamini açısından zengin bir seçenek. E vitamini açısından inek sütünden çok daha yüksek bir değere sahip badem sütü anti-aging görevi görüyor. Protein ve kalori açısından düşük. Kilo almak istemeyenlere kalori düşüklüğü sebebiyle de iyi bir alternatif. 

2011 yılında Nutrition and Cancer’de yayınlanmış olan bir araştırma, badem sütünün kanserli hücrelerin büyümesini yüzde 30 oranda yavaşlattığını söylüyor. Ancak satılanların içeriğindeki şeker, badem sütünün dezavantajı. 

Nasıl yapılır? Bir litre için bir su bardağı bademi 24 saat suda, buzdolabında bekletin, kabuklarını soyun üzerine bir bardak su koyup blenderda pürüzsüz olana kadar çekin. Bir bardak daha su ekleyip tekrar blenderdan geçirin. Üzerine 2 bardak daha soğuk su ekleyip karıştırın ve şişeye doldurup buzdolabında saklayın. Besin değerleri farklıdır ama aynı mantıkla fındık gibi bir çok kuru yemişin sütleri de yapılabilir. 

 

Soya sütü 

Soya yerli bir ürün değil. Tazesine ve temiz tarımla üretilmişine burada ulaşmak kolay mı bilemiyorum. Bol miktarda protein, çözülebilir lif, vitamin ve mineraller içeriyor. Eğer elinizde GDO’suz bir soya varsa kansere karşı korumasından, kolestrol düşürmesi, kemik güçlendirmesine kadar birçok yararı olduğu bir gerçek. Asyalı kadınların gençlik iksiri olan soyanın faydaları saymakla bitmiyor. Ancak hemen söyleyelim kendisi ciddi bir alerjen, soya proteinine alerjisi olanlar için tehlikeli olabiliyor. 

Nasıl yapılır? 120 gr soya fasulyesini suya atıp bir gece şişmesini bekleyin. Eğer tazeyse buna gerek yok. Şişen fasulyeleri bir litre suda kaynatın, soğuyunca blenderda pürüzsüz olana kadar çekin. Bir tülbentten geçirip şişeye aktarın. Bu şekilde buzdolabında saklayın. 

 

Yulaf sütü  

Bağırsakların en sevdiği malzemelerden biri olan yulaf sütü bağırsak için gerçek bir dost. Eğer bir gıda, bağırsaklarla iyi geçiniyorsa en yakın arkadaşınız olmalı. Mide ve sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar. Tok tutma özelliği sebebiyle de kilo vermek isteyenler için yulaf sütü çok iyi bir kurtarıcı olabilir. 

Nasıl yapılır? Yarım su bardağı yulaf ezmesini blenderda toz haline getirin. Üç su bardağı suyun içine atın ve bir gece buzdolabında bekletin. Tülbentten süzün ve şişeye aktarın. Buzdolabında saklayın. 

 

Pirinç sütü 

Magnezyum, çinko, potasyum, demir ve B vitamini açısından çok zengin bir malzeme pirinç. Uzakdoğulu kadınların en büyük güzellik iksiri. Hem cilde hem de saçlara olağanüstü iyi gelen pirinç aynı zamanda vitamin ve mineral yönünden çok zengin. İçindeki inositol nedeniyle, kan dolaşımını hareketlendiriyor böylece yaşlanmanın erken belirtilerini de yavaşlatıyor. 

Nasıl yapılır? Glisemik yükü az, doğal olan bir pirinç seçin. Bol su ile yıkayın.Yumuşayana kadar haşlayın. Blenderdan geçirin ve süt kıvamını alana kadar su ekleyin. Tülbentten geçirin.

 

Hindistancevizi sütü 

Hindistancevizinin meyvesi dışında pazarlanan yağı, şekeri, suyu ve sütü aslında biraz tartışmalı ürünler. Sağlıkçıların bir kısmı bu ürünleri desteklerken bazıları özellikle de şeker ve yağını önermiyor. Sütüne gelince, hindistancevizinin içinde bulunan doğal suyu gibi saf bir ürün değil, işlemden geçirilerek elde ediliyor. Laktoz içermediğinden alerjileri olan veya veganlar tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor. Minerali yüksek olan sütünün çeyrek fincanında yaklaşık 14 gram yağ, 1,5 gram protein ve 2 gram şeker bulunuyor. Sağlık durumuna göre fayda da sağlayabilir tersi de olabilir. Tansiyonu düşürüyor, bu yüzden düşük tansiyonlulara önerilmiyor. Diyabet, yüksek kolesterol ve sindirim sistemi sorunu olanlar için dost bir süt. 

Nasıl yapılır? Hindistancevizini kırıp içindeki suyu bir bardağa boşaltın ve tülbentten geçirin. Etli kısmı kabuğundan ayırın ve blenderda ikisini pürüzsüz olana kadar karıştırın. Süt kıvamına gelene kadar biraz su ekleyin. Karıştırıp, tekrar tülbentten geçirin ve şişeleyin ve en fazla dört gün bekletin.

 

Kenevir sütü 

Kenevir bitkisinin tohumundan elde edilen kenevir sütünün bir bardağında günlük kalsiyum ihtiyacımızın neredeyse yarısı karşılanır. İçeriği mineral ve vitamin olarak çok zengin bir süt alternatifidir. Bağışıklık sistemini güçlendirirken, kalp dostudur ve hafızayı güçlendirir, cilt ve tırnak sağlığına büyük etki sağlar. 

Nasıl yapılır? Blenderın içine bir bardak su koyup içine 100 gr kenevir tohumu atın ve çalıştırın, bir bardak su daha ekleyin ve hızını yükseltin. Tülbentten geçirip üzerine iki su bardağı soğuk su ekleyip karıştırın, buzdolabında saklayın ve 4-5 gün içinde bitirin.