Ete veda etmeden önce bu iþin aslýný öðrenmek gerekir. Çünkü basit bir seçim gibi görünen vejetaryenlik insan saðlýðýný yakýndan ilgilendiren bir karardýr.
Vejetaryen olmaya karar vermeden önce bu iþin aslýný öðrenmek gerekir. Çünkü basit bir seçim gibi görünen vejetaryenlik, insan saðlýðýný yakýndan ilgilendiren bir karardýr. Ýsterseniz öncelikle vejetaryenliðin tanýmý ve çeþitlerine göz atalým.
-Vejetaryen: Çeþitli nedenlerle et, balýk, kümes hayvanlarý ve bazý durumlarda yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmeme ile yaþamýný benimseyen beslenme þeklidir.
-Semi vejeteryan: Kýrmýzý et yemezler, az miktarda beyaz et tüketirler. Aslýnda gerçek vejetaryen deðildirler. Ancak birçok kiþi etoburluktan geçiþ yaparken bu ara dönemi uygular.
-Lakto vejetaryen: Hayvanýn kendisini yemezler ancak süt, peynir, yoðurt, bal gibi ürünleri tüketirler. Bazýlarý yumurta da yer.
-Vegan: Hiçbir þekilde hiçbir hayvan ürünü yemezler. Sadece sebze, tahýl ve tohum yerler.
Avantajlarý:
-Bilinçli beslenen vejetaryenlerin, yaþam sürelerinin daha uzun olduðu Amerika’da 50 bin kiþi ile yapýlan bir araþtýrmada tespit edilmiþtir.
-Ekolojik deðerler ve çevrenin korunmasý açýsýndan vejetaryen aðýrlýklý beslenme gezegenimiz için daha yararlýdýr.
-Vejetaryenlerde kabýzlýk daha az görülmektedir. Ayrýca daha sakin bir ruh haline sahiptirler.
-Bilinçli vejetaryenlerde kalp ve damar hastalýklarýna daha az rastlanmaktadýr. Özellikle baðýrsak kanseri çok daha az görülmektedir.
-Gut hastalýðý, yüksek kolesterol, þeker, kolon, meme, prostat, akciðer kanseri, safra-böbrek taþlarý, üre ve obeziteye et aðýrlýklý beslenenlerde daha sýk rastlanmaktadýr.
Dezavantajlarý
-Et türü gýdalar daha doyurucu olduðu için kýsa sürede acýkabilirler. Sýk sýk karbonhidrat aðýrlýklý gýdalar tükettikleri için kan þekerleri yükselebilir, yaðlanma ve kilo alma durumu ortaya çýkabilir.
-Vejetaryenlerde çinko, B-12 vitamini, demir ve protein eksikliði olabilir. Çünkü et; demir ve çinko açýsýndan zengindir. Ayrýca hayvansal gýdalarda çok daha yüksek oranda protein bulunur.