Vejetaryen olmayı düşündünüz mü?

Ete veda etmeden önce bu işin aslını öğrenmek gerekir. Çünkü basit bir seçim gibi görünen vejetaryenlik insan sağlığını yakından ilgilendiren bir karardır.

Vejetaryen olmaya karar vermeden önce bu işin aslını öğrenmek gerekir. Çünkü basit bir seçim gibi görünen vejetaryenlik, insan sağlığını yakından ilgilendiren bir karardır. İsterseniz öncelikle vejetaryenliğin tanımı ve çeşitlerine göz atalım.

-Vejetaryen: Çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları ve bazı durumlarda yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmeme ile yaşamını benimseyen beslenme şeklidir.

-Semi vejeteryan: Kırmızı et yemezler, az miktarda beyaz et tüketirler. Aslında gerçek vejetaryen değildirler. Ancak birçok kişi etoburluktan geçiş yaparken bu ara dönemi uygular.

-Lakto vejetaryen: Hayvanın kendisini yemezler ancak süt, peynir, yoğurt, bal gibi ürünleri tüketirler. Bazıları yumurta da yer.

-Vegan: Hiçbir şekilde hiçbir hayvan ürünü yemezler. Sadece sebze, tahıl ve tohum yerler.

Avantajları:

-Bilinçli beslenen vejetaryenlerin, yaşam sürelerinin daha uzun olduğu Amerika’da 50 bin kişi ile yapılan bir araştırmada tespit edilmiştir.

-Ekolojik değerler ve çevrenin korunması açısından vejetaryen ağırlıklı beslenme gezegenimiz için daha yararlıdır.

-Vejetaryenlerde kabızlık daha az görülmektedir. Ayrıca daha sakin bir ruh haline sahiptirler.

-Bilinçli vejetaryenlerde kalp ve damar hastalıklarına daha az rastlanmaktadır. Özellikle bağırsak kanseri çok daha az görülmektedir.

-Gut hastalığı, yüksek kolesterol, şeker, kolon, meme, prostat, akciğer kanseri, safra-böbrek taşları, üre ve obeziteye et ağırlıklı beslenenlerde daha sık rastlanmaktadır.

Dezavantajları

-Et türü gıdalar daha doyurucu olduğu için kısa sürede acıkabilirler. Sık sık karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tükettikleri için kan şekerleri yükselebilir, yağlanma ve kilo alma durumu ortaya çıkabilir.

-Vejetaryenlerde çinko, B-12 vitamini, demir ve protein eksikliği olabilir. Çünkü et; demir ve çinko açısından zengindir. Ayrıca hayvansal gıdalarda çok daha yüksek oranda protein bulunur.