Konuyu, 3 yýl önce, “Gezi Parký heyeti”nin Erdoðan’la görüþme sonrasý yaptýðý, “Ýstanbul halký ayný zamanda, 3.Havalimaný, 3.Köprü gibi projelere de karþýdýr” açýklamasýndan bu yana yakýndan izlediðimi söylemeliyim. Taksim’de yükselen bir hassasiyetin, Türk ekonomisi açýsýndan son derece önemli projelere karþý çýkmaya varmasýnýn bir zemini olmalý. O zemini, Ukraynalý strateji uzmaný Dimitro Kuleba’nýn þu sözünde buldum:Vekalet Savaþý piyano çalmak gibidir, sonuca ulaþmak için çok fazla tuþa basmanýz gerekir. Propaganda, askeri harekatlar, ekonomik baský, sosyal kýþkýrtmalar ve siyasi etki birlikte çalýþýr.
Bir “sosyal kýþkýrtmayla” karþýlaþtýk ve hareketin liderliði adýna konuþanlarýn meseleyi saptýrýp, Türkiye’nin “alt yapý yatýrýmlarýný durdurmaya” rotalanmasý normal deðildi.
Emperyalizmin kontrol telaþý...
Türkiye, son G-7 Zirvesi’nde de “tekrarlanmasýnýn beklendiði” açýklanan emperyalizmin 2008 ekonomik krizinden yararlanarak üzerindeki “küresel vesayeti” devre dýþý býrakýp önemli adýmlar atmýþ bir ülke. Brezilya, Endonezya, Hindistan, Tayland gibi ayný þansý yakalamýþ ülkelerden ayrýldýðý ana nokta, “sürdürülebilir kalkýnmanýn zemini” olarak adlandýrýlan “alt yapý yatýrýmlarýna” düzenli kaynak ayýrýp, sürdürmesi. Bu, Türk ekonomisini, muhtemel bir “ekonomik kumpas”ta ayakta tutan ve “iç pazar derinliðini” yaratarak ekonomik büyümenin ulusal imkanlarla sürmesini saðlayan en önemli yapý.
250 milyon nüfusuyla dünyanýn 16’ncý ekonomisi olan Endonezya, 1997’de baþlattýðý ekonomik hamlesini, alt yapý yatýrýmlarýyla desteklemeyince, 2014’ten bu yana ciddi ekonomik durgunluða düþtü. Endonezya’da konutlarýn yüzde 61’inde elektrik var, bir Endonezya vatandaþýnýn 100 km’lik yolculuðu ortalama 2.6 saat sürerken, bu oranýn komþusu Tayland’da 1.4 saat olmasý dikkat çekicidir.
Sonuç: Alt yapý yatýrýmlarýný gerçekleþtirmemiþ ekonomilerin yükseliþ ataklarý küresel þartlara baðlýdýr, bu nedenle “küresel vesayetin” kontrolü altýnda ve ulusal manevra alaný zayýftýr.
“Üst akýl”, Endonezya gibi kendisi için büyük pazar oluþturan fakat “kolay kontrol edilebilir” yapýlanmalarý sever. Türkiye, özellikle son 14 yýlda gerçekleþtirdiði alt yapý yatýrýmlarý nedeniyle “oyun bozan” kimlik taþýr. Erdoðan bu gerçeði meydan konuþmalarýnda kýsaca “bizi kýskanýyorlar” diye söylüyor, hayýr, aslýnda “rahatsýzlar” kelimesi daha uygundur.
Üç önemli nokta...
1. Ulaþtýrma/lojistik alanýndaki yatýrýmlar hayatidir, sürdürülebilir kýlýnmalýdýr. Bu, emperyalizmin ulusal ekonomiye dönük “piyasalar” üzerinden yapacaðý kumpas saldýrýlarý, “ulusal üretimi ve pazar büyümesini” saðlayarak göðüslemeyi saðlar.
2. Enerji güvenliði en az siber güvenlik kadar önemlidir. Enerji alt yapýsýnýn güçlendirilmesi, kaynak çeþitliliðinin artýrýlmasý, emperyalist ekonomik saldýrýyý püskürtmenin ana unsurudur. Yüzlerce nükleer santralin çalýþtýðý Avrupa’ya tek söz söylemeyip, bu ülkede yapýlmakta olan birinci nükleer santrale “çevreci hassasiyeti” yükseltenlerin ana hedefi aslýnda, enerji güvenliðinde delik açmaktýr.
3. Gýda güvenliðinin saðlanmasý ve gýda sektöründe spekülatif hareketlerin önlenmesi hayati önemdedir. Et fiyatlarýný yüksek tutmaya çalýþanlarýn, küresel finans kapital ile bir olup borsayý çökertmeye çalýþan iþbirlikçilerden farký yoktur.
“Vekalet Savaþý” çaðýnda bu üç önemli “ulusal güvenlik kavramý”nýn anlamýný, bu alanlarda yaþanacak bir sarsýlmanýn sonucunun ne olduðunu merak edenler, bugün, ABD’nin hedefindeki Venezuella’nýn ne hale geldiðini izleyerek görebilirler.
Erdoðan’ýn inanýlmaz refleksi...
Türkiye, ülkenin ulaþtýrma/lojistik yatýrýmlarýnýn efsane ismi Binali Yýldýrým ile yoluna devam kararý almýþ durumda. Erdoðan’ýn en güvendiði isimlerden biri, Faruk Çelik, gýda güvenliðinin kaptan köþkünde oturuyor. Siyasilerin yakýnlarýnýn siyasette yükselmesine her zaman soðuk bakmýþ biri olarak enerji güvenliðinden sorumlu Berat Albayrak’ýn CV’sine baktýðýmda bu iþi en iyi þekilde götürebilecek birkaç kiþiden biri olduðunu görmekten memnunum. Bu bir reflekstir, “devlet aklý”nýn ilerleyen yýllara dönük önlem aldýðýný gösterir.
Týlsýmlý kelime “icraat...” Öyle de olmalý...
Aksi, savaþýn ortasýnda iki füze almak için Amerikan Kongresi’nin keyfini bekleyen Türkiye trajedisidir. Nasýl, savunma sanayi yatýrýmlarý bizi bu belalý coðrafyada baþý dik tutuyorsa, alt yapý yatýrýmlarý da ulusal güvenlik için odur, bilin.