Veliaht kral olur mu?

Veliaht, cumartesi gecesi ATV’de ekrana geldi. Formatı beğendim zira hem özgün hem de bu tür yarışmalarda sık görülen haksızlığı ortadan kaldırmaya müsait. Haksızlık derken, seyirci oyu devreye girdiğinde, yabancı şarkı seslendiren yarışmacının, türkü seslendiren yarışmacı karşısında pek şansı kalmaz.

Bu anlamda Veliaht’ın benzerleri arasında daha adil sonuç vereceğini söyleyebiliriz.

Gelelim reytinglere, ilk bölüm Total’de ilk 10’a giremedi ama fark etmez. ATV’nin en çok AB Grubu reytinge ihtiyacı var ve belli ki yarışma o grubu yakalamış, 7. olmuş. Önümüzdeki günlerde Veliaht daha da yükselecektir...

Kusura bakmayın ama...

Çok fazla Show Tv yazdığımın farkındayım ama televizyon sektörünün büyük markalarından birinin göz göre göre daha da kötüye gitmesine gönlüm elvermiyor.

Cumartesi yayın akşına bir bakalım: Akşam üstü Bebek İşi tekrar ardından Ana haber ondan sonra Pis Yedili tekrarı... Kafayı oynamadığı zamanlarda Fox Tv’de görürdük bu tür yayın akışlarını.

Tezata bakın Fox Tv de bu sezon eski Show Tv gibi davranıyor ve karşılığını alıyor. “Elde iyi mal yok, ne yapsın adamlar” demek olmaz, en azından iki çok iyi film koyarsın. Israrla anlaşılması gereken bir şey var, televizyonculukta bir geceyi es geçeyim diye bir uygulama olmaz. Sen bir geceyi es geçtiğini sanırsın ama seyirci ona özen göstermediğini düşündüğünde onları bir daha zor geri getirirsin...

Bir geceliğine PT1’i es geçersin seyirci başka gece PT3’de sana dönmez. Bugünün sert rekabetinde seyirci ekran başında olduğu saatlerde dolgu malzemesi tekrar dizi istemiyor.

Hem de hem haber öncesi hem de haber sonrasını kesinlikle istemiyor...

Zihin oyunları...

National Geographic’de son dönemin en başarılı işlerinden biri ekrana geliyor.

Yapımın adı Zihin Oyunları ve insana “Aaaa, gerçekten öylemiymiş” dedirtiyor. Bilim insanları ve belgeselciler yan yana gelince gerçekten ortaya çarpıcı şeler çıkıyor.

Bizim memlektte belgesel denlince akla hep doğa ya da yaban yaşamı gelir.Bu çarkı kırmak ve yeni belgesel izleyicileri bulmak için bilim insanları ve konularına biraz daha fazla yer verilse fena olmayacak hani...