Bir süredir torba yasayla getirilen vergi affý ile ilgili çalýþmalar devam ediyor. Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular 1 Aralýk 2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili vergi dairesine baþvuracaktýr. Borçlu olunan vergi dairesine her borç için ayrý ayrý baþvurulacaktýr. Kanun kapsamýnda borçlarýn yapýlandýrýlabilmesi için teminat gösterilmesi þartý bulunmamaktadýr.
Dolayýsýyla vergi borçlularý açýsýndan birçok avantajý bulunan bu yapýlandýrma hakkýndan faydalanýlmasýnda yarar olduðunu belirtmek istiyorum.
6552 sayýlý Torba Kanunun;
- 73’üncü maddesinde Maliye Bakanlýðý’na baðlý tahsil dairelerince takip edilen bazý amme alacaklarý ile büyükþehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin ve belediyelerin bazý alacaklarýnýn yeniden yapýlandýrýlmasý ile Maliye Bakanlýðý’na baðlý tahsil dairelerince takip edilen bazý amme alacaklarýnýn terkinine iliþkin düzenlemeler yer almakta,
- 74’üncü maddesi hükmü ile de bilanço esasýna göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, 31/12/2013 tarihi itibariyle düzenledikleri bilançolarýnda görülmekle birlikte iþletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarý ile iþletmenin esas faaliyet konusu dýþýndaki iþlemleri dolayýsýyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çýkan) ortaklarýndan alacaklý bulunduðu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduðu tutarlar arasýndaki net alacak tutarlarýný Kanunun yayýmlandýðý 11/9/2014 tarihini izleyen üçüncü ayýn sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayýtlarýný düzeltmeleri ve böylece kayýtlarýný fiili duruma uygun hale getirmelerine imkaný verilmektedir.
Birikmiþ borçlar enflasyon oranýnda güncellenerek, faiz ve zamlar silinmektedir. Ýlk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu Kanunun yayýmlandýðý tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz.
Taksitle ödenmek istenmesi hâlinde borçlularýn baþvuru sýrasýnda altý, dokuz, on iki veya on sekiz eþit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri þarttýr. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapýlamaz.
Taksitle yapýlacak ödemelerinde ilgili fýkralara göre belirlenen tutar;
1) Altý eþit taksit için (1.05),
2) Dokuz eþit taksit için (1.07),
3) On iki eþit taksit için (1.10),
4) On sekiz eþit taksit için (1.15),
Katsayýsý ile çarpýlacak ve bulunan tutar taksit sayýsýna bölünmek suretiyle ikiþer aylýk dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarý hesaplanacaktýr. Taksitle ödeme hakkýndan yararlanmak üzere baþvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planý verilir. Ancak, tercih edilen süreden daha kýsa sürede ödeme yapýlmasý halinde ödenecek tutar ilgili katsayýya göre düzeltilir.
Alacak aslýna baðlý olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarýnýn yüzde 50’sinin ödenmesi halinde bu cezalarýn kalan yüzde 50’sinin tahsilinden vazgeçilmektedir.
Yapýlandýrýlan borçlarýn taksitler halinde ödenmesi imkaný getirilmektedir.
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnýn internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden borçlarýn kredi kartýyla ödenmesi kolaylýðý saðlanmaktadýr.
Borçlarýný yapýlandýran mükellefler hakkýnda yeni cebri icra takibi yapýlmayacaktýr.
6183 sayýlý Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun kapsamýnda tecil ve taksitlendirilmesi mümkün olmayan KDV, ÖTV gibi borçlar da Kanun kapsamýnda yapýlandýrýlmaktadýr.
31.12.2007 tarihi öncesine ait 50 TL ve aktýndaki borçlar silinmektedir.
Sigara kullanýmýndan dolayý kesilenler hariç olmak üzere 2013 öncesi 120 TL ve altýndaki bazý idari para cezalarý (trafik para cezalarý, Karayolu Taþýma Kanunu uyarýnca kesilen cezalar, askerlik para cezalarý, seçim para cezalarý, köprü ve otoyollardan usulsüz geçiþler nedeniyle kesilen para cezalarý, nüfus para cezalarý ve RTÜK tarafýndan verilen para cezalarý vb.) ile 12 TL ve altýndaki köprü ve oytoyollardan ihlalli geçiþ ücretleri silinmektedir. Vergi dairelerine;
- Vergi, resim, harç ve bunlara iliþkin cezalar ile gecikme zammý borçlarý,
- Bazý idari para cezalarý,
- Diðer borçlar,
için baþvurulacaktýr. 6552 sayýlý Kanun kapsamýna giren;
- Ecrimisil,
- Öðrenim kredisi, katký kredisi,
- Kaynak kullanýmýný destekleme fonu (KKDF),
- Haksýz yere yararlanýlan destek ödemeleri,
- 2458 sayýlý Kanun kapsamýndaki yiyecek bedelleri,
gibi borçlar da yapýlandýrýlacaktýr.
11.09.2014 tarihi itibariyle kesinleþmiþ olmasý þartýyla,
- Beyana dayalý vergilerde 30.04.2014 öncesi dönemlere iliþkin tüm vergiler,
- 2014 yýlý takvim yýlýna iliþkin 30.04.2014 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taþýtlar vergisi i ve yýllýk harçlar gibi borçlar,(2014 yýlý için tahakkuk eden MTV ikinci taksidi ile 2014 yýlýnda ödenecek gelir vergisi ikinci taksidi kapsam dýþýndadýr)
- Kapsama giren vergi aslýna baðlý vergi cezalarý ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarý,
- Kapsamdaki borçlara baðlý gecikme faizi ve zammý gibi fer’i borçlar kanun kapsamýnda yapýlandýrýlacaktýr.
Herhangi bir teminat þartý aranmamaktadýr.
Motorlu taþýtlar vergisi ve trafik para cezalarý için araç plakasýnýn kayýtlý olduðu ildeki vergi dairsine gitmek zorunlu deðildir. Bulunulan ildeki ve ilçedeki motorlu taþýtlar vergisini tahsil ile görevli vergi dairesine baþvuru yapýlabilir. Birden fazla araç sahibi olanlarýn her bir araç için ayrý ayrý yapýlandýrma baþvurusunda bulunmalarý gerekmektedir.