Vergi indirimi olan engellinin emekliliði

Engelli kiþiler, saðlýklý bireye göre daha zor iþ bulmakta, bulduðu iþi de sürekli olarak elinde tutamamaktadýr. Engellilerin Anayasa’nýn 61. Maddesi hükmü doðrultusunda, pozitif ayrýmcýlýða tabi tutularak korunmasý gerekir. 5510 Sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu hükümlerine göre engelli sigortalýlarýn daha erken emekli olma haklarý bulunmaktadýr.

Engellilere tanýnan pozitif ayrýmcýlýk, ödeyecekleri verginin çalýþma gücü tam olanlara nispeten daha az olmasýyla sýnýrlý deðildir. Engelliler çalýþma yaþamýnda, emekli olma þartlarý açýsýndan da özellikle korunmuþtur.

Çalýþma gücünün asgarî yüzde 80'ini kaybetmiþ bulunan hizmet erbabý (4/a ve 4/c sigortalýsý) birinci derece Engelli, asgarî % 60'ýný kaybetmiþ bulunan hizmet erbabý ikinci derece Engelli, asgarî yüzde 40’ýný kaybetmiþ bulunan hizmet erbabý ise üçüncü derece engelli sayýlmakta ve Gelir Vergisi Genel Tebliði’nde belirlenen aylýk tutarlar, hizmet erbabýnýn ücretinden indirilmektedir.

Kanunda geçen hizmet erbabý lafzý, dolaylýda olsa vergi indirim belgesinin sadece ücretle çalýþanlara verileceðini hüküm altýna aldýðýndan baðýmsýz çalýþan 4/b sigortalýlarýnýn vergi indirim belgesi almasý mümkün deðildir.

1.10.2008  tarihinden önce sigortalý olup 5510 Sayýlý Kanun’un yürürlük tarihinden önce veya sonra engelliliði nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmýþ durumda olan sigortalýlar hakkýnda yukarýdaki tabloda belirtilen þartlara göre aylýk baðlanmaktadýr.

Aþaðýdaki tablodan da görüleceði üzere 30.09.2008 öncesi sigortalýlýk baþlangýcý olan engellilerin iþe giriþ tarihi ve engellilik oranýna göre 15 yýl 3600 gün ile 20 yýl 4400 gün sayýsý arasýnda deðiþen sürelere göre emeklilik mümkündür. Engelli vergi indiriminden yararlanarak emekli olacaklar için yaþ þartýný tamamlama zorunluluðu yoktur.