Vergi kaçakçýsý Cumhurbaþkaný adayý

Dersanesinde sigortasýz öðretmen çalýþtýran CHP adayý Muharrem Ýnce’nin küçük bir cezayla kurtarýldýðý ortaya çýktý. Dönemin SSK Müdürü Kýlýçdaroðlu tarafýndan korumaya alýnan Ýnce’nin vergi kaçakçýlýðý yaptýðý da tespit edildi. 

Muharrem Ýnce’nin dershanesinde sigortasýz öðretmen çalýþtýrmasý konusu basýnda çokça yer almýþtý. Sigortasýz, yani kayýtdýþý eleman çalýþtýrma ihbar ve þikâyeti üzerine 2002 tarihinde SGK müfettiþi tarafýndan Muharrem Ýnce’nin sahibi ve müdürü olduðu Özel Tam Dershane ve Okul Gereçleri San. ve Tic. Ltd. Þti’de (Ortaklarý Muharrem Ýnce ve Özcan Özel) denetim yapýldýðýnda sigortasýz öðretmenler olduðu görülüyor. Dershane müdürlüðü yapan Muharrem Ýnce’nin ayný zamanda CHP Ýl Baþkaný da olmasýndan aldýðý güçle hem enetimi engellemesi ve hem de gelen SSK müfettiþini tehdit etmesi üzerine polisten destek alarak denetim yapýlmýþ, 8 öðretmenin yýllardýr sigortasýz çalýþtýrýldýðý saptanmýþtý.

ÝÞÝN ÝÇ YÜZÜ NEDÝR?

Aslýnda o dönemde iþin iç yüzünü yakýndan bilen birkaç kiþiden birisiyim. 

Yapýlan denetimde 1 Aralýk 1991‘den 2002 yýlý ocak ayýna kadar 8 öðretmenin sigortasýz çalýþtýrýldýklarý, Tasarruf Teþvik Fonu kesintileri ile sigorta primleri  ve  gelir-damga vergilerinin ödenmediði tespit ediliyor. Ama Muharrem Ýnce’nin sigortasýz iþçi çalýþtýrmaktan yüzü kýzaracaðýna o tarihte denetimi yapan müfettiþ hakkýnda aslý astarý olmayan yalan ve iftiralarla bir gazete yazarýna þikayette bulunmuþtu.

TAM Dershanesi’ndeki ortaklardan, Muharrem Ýnce CHP Cumhurbaþkaný adayý, Özcan Özel Yalova CHP 1. Sýra Milletvekili adayý, Vefa Salman ise 2014 yýlýndan bu yana Yalova Belediye Baþkaný’dýr.

Muharrem Ýnce’nin dershanesinde sigortasýz iþçi çalýþtýrmasý bir TV yayýnýnda Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan’a sorulunca konu yeniden gündeme geldi. Ýnce de bir Cumhurbaþkaný adayýndan ziyade, komedyen tavrýyla Þener Þen’in ‘Yaptým ama sor bakayým neden yaptým’ repliðiyle cevap verdi. 

Diyor ki Ýnce: “Þimdi bakýn tam 20 sene öncesine gitmiþler. 20 sene önce bir dershanenin ortaðýyým. Anlatayým olayý da duyun. Dersanelerde iki türlü öðretmen çalýþýr. Bir emekliler, bir de gençler. Emekliler için de (prim) ödenir ama emekliye hiçbir faydasý yoktur onun. Emekliler genelde o primin ödemesini istemez, o paranýn kendisine verilmesini ister. Sözünü ettikleri öðretmenler, emekli öðretmenler. Ha bir ceza kesmiþ mi devlet, kesmiþ, cezayý ödemiþ miyiz, ödemiþiz. Bu þuna benzer biliyor musunuz? Trafik cezasý yiyorsun cezaný ödüyorsun.” 

Eskilerin deyimiyle özrü kabahatinden büyük… Peki ödemediðin, kaçýrdýðýn vergi ve SSK primi ne olacak? Sigortasýz çalýþtýrdýðýn öðretmenin hakký ne olacak?

CHP’nin Trumpvari adayý Ýnce, kanun kural tanýmadan her þeyi yapmak istiyor, ‘cezasýný öder istediðimi yaparýn’ kafasý bu. Ancak bu millet bunlara prim vermez. Öðretmeni bile sigortasýz çalýþtýran, denetime gelen müfettiþi dövmekten beter eden, üstüne üstlük tehdit ile görevini yapmayý engelleyen biri eline fýrsat geçince ülkenin bütün kimyasýný, deðerlerini bozar. Denetim tarihinde siyasi parti il baþkaný olmasýna ve mevzuatta kendisinin eðitim kurumu yöneticisi olamayacaðý açýkça yer almasýna raðmen sahibi ve müdürü olduðu dershanede 19 öðretmenin sadece 9 kiþisi sigortalý, kalanlarýn ise sigortasý yok. Bunu da gayet normal karþýlýyor. Size göre ceza yazýlmýþ olmasý ve bunun ödenmesi bir kusur deðil Sayýn Ýnce. Ancak on yýllarca onlarca öðretmenin sigortasýz çalýþtýrýlmasý, emekçinin vergisinin sigorta priminin ödenmemesi, dershanede öðrencilere fatura kesilmeyerek vergi kaçýrýlmasý da size göre kusur deðil. Ama vatandaþa göre bunlarý yapan bir þahsýn Cumhurbaþkanlýðýna aday olmasý ve bu kadar usulsüzlüðe raðmen ‘bu mu kusur’ diye sormanýz ‘KUSUR’dur. Esasen bu kusurun bir de vergi ayaðý olmalýydý. Denetimi baþlatan 20 Aralýk 2001 tarihli ihbar mektubunda deniyor ki öðrencilere de makbuz/fatura kesilmiyor, vergi de kaçýrýlýyor.

 

Devletin yýllýk vergi kaybý 172 bin TL

Emekli olan öðretmenlerin sigortasýz çalýþtýrýlmasý nedeniyle 17.04.2002 tarihi itibariyle SGDP borç aslý ve gecikme zammý olarak toplam 37.555.- TL hesaplanmýþ, ayrýca yaklaþýk 12.700 TL toplam idari para cezasý uygulanmýþ. Yýllarca süren mahkeme sonucunda da bu borcun ödenmesine karar verilmiþ. Tüm borçlar yýllarca ödenmemiþ nihayetinde 2014 yýlýnda kapatýlmýþtýr. 

Bugünkü rakamlarla hesaplama yapacak olursak, ortalama 3 bin TL net ücret alan bir öðretmen için hesaplama yaptýðýmýzda;

- 289 TL SGK (SGDP primi iþçi payý),

- 944 TL SGK (SGDP primi iþveren payý),

- 535 TL Gelir Vergisi,

- 29 TL Damga Vergisi, olmak üzere çalýþan baþýna aylýk 1.797 TL vergi ve sigorta primi kaçýrýlmýþ.

Muharrem Bey’in dershanesinde sigortasýz olduðu ismen tespit edilen 8 öðretmen için bugünkü rakamlarla üç bin TL net ücret üzerinden hesaplama yapýldýðýnda aylýk 14.376 TL vergi ve sigorta primi kaçýrýlmýþ. Yýllýk kaçýrýlan tutar ise 172.512 TL’ye karþýlýk geliyor. Bunu on yýlla çarpýnca milyonluk rakam çýkýyor.

 

Emeklinin de sigortasý var

Muharrem Bey’e söylemeyin ama emekli iþçinin de sigortasý var. Hatta kendisinin sigorta primi kaçýrdýðý dönemlerin SSK Genel Müdürü de Cumhurbaþkaný adayý olduðu CHP’nin Genel Baþkaný’dýr.  Emekli olduktan sonra iþçi statüsünde bir iþveren emrinde çalýþanlarýn aldýklarý ücretlerden yüzde 7.5 SGDP kesintisi halen devam etmektedir. Ýþveren hissesi ise yüzde 24.5 tir. Bunun yüzde 2 iþ kazasý ve meslek hastalýklarý sigortasý primidir. Emeklinin emekli aylýðýndan kesinlikle kesinti yapýlmamaktadýr. Hem de yatýrýlan primin, öðretmene de devlete de SGK/SSK’ya faydasý da var. Sadece sigortasýz iþçi çalýþtýrma deðil, ayný zamanda vergi kaçýrma var. Çünkü emekli çalýþana ödenen ücretten SGK primi dýþýnda gelir ve damga vergisi de kesilir.