Virüsler obeziteyi tetikliyor

Obezitenin pek çok hastalığa davetiye çıkardığını biliyoruz ama obeziteye bazı enfeksiyonların yol açtığını yeni öğreniyoruz. Bilim, yan etkisi yağlanma olan bazı virüsleri tespit etti.

Obezite vücudun kimyasında bozuklukla ortaya çıkabileceği gibi diyet, çevre, genetik gibi nedenlere bağlı da oluşabilir. Ancak virüslerin bir kişide obeziteye neden olabileceğini son araştırmalar ışığında öğreniyoruz. Enfeksiyon sonrası oluşan şiş-manlama bugüne kadar önemsenmiyordu. Dünya Sağlık Örgütü Enfeksiyon Hastalıklar Komitesi, hayvanlarda şişmanlığa neden olan 5 virüsü tanımlayınca işin boyutu farklılaştı. Canine distemper adlı virüsün farelerin obez olmasına neden olan ilk virüs olarak tanımlandığını belirten doktorlar, Rous-associated virus-7 adlı farklı bir enfeksiyon kaynağının tavuklarda büyümeyi engelleyip aşırı yağlanmaya neden olduğunu rapor etti. Veterinerlerin yakından bildiği atlar ve koyunlardaki farklı RNA virüslerinin şişmanlığa neden olduğu raporları da çıktı.

Şişmanlığa karşı aşı geliştirilecek

İnsan çalışmalarında ise 2 virüsün obeziteye neden olduğu kanıtlandı. Sinir sistemini etkileyen SMAM-1 ve Ad-36 adlı bu virüsler kanda C-reaktif proteinleri ve interlökin-6 değerlerini arttırarak şişmanlığa yol açıyor. Obez kişilerin kanlarında bu iki değerin de yüksek olması tesadüf değil.  Bu virüslerin kanda yükseltmeye neden olduğu C-reaktif protein ile interlökin-6 düzeyleri arasında sıkı bağların olabileceğinden bahseden bilim adamları,  enfeksiyonun ciddi bir tehlike yaratabileceğini söylüyorlar. ABD Obezite Birliği ise “Eğer bazı enfeksiyonların şişmanlığı tetiklediğini gözardı edersek bu şişman kişileri obeziteden korumak için zaman kaybetmiş oluruz” diyor. Çünkü virüslere bağlı inflamasyon süreci sonucu oluşan şişmanlık geliştirilebilecek uygun aşı veya o virüse karşı keşfedilecek antimikrobiyal ajan ile önlenebilir. Çocukluktan erişkinliğe kadar oluşan şişmanlığın temel nedeni kalori alımındaki fazlalığın gerektiği kadar kalori yakımını sağlayacak aktivitenin yapılmamasından kaynaklanır. Ancak şişmanlığa neden olan çevre koşullarında kendini koruyabilen, aktivite yapıp yemek düzenini kontrol eden obez kişilerde eğer metabolik sorunları da yok ise şişmanlamaya neden olabilecek enfeksiyon risklerini de ortadan kaldırmak adına virüslere neden olabilecek şişmanlığı da düşünmek gerekir.