Vitamin deðil sebze meyve verin

Son yýllarda ‘Daha fazla et, yað yiyin’ gibi bilimsel dayanaðý olmayan öneriler yüzünden zaten az sebze meyve tüketen çocuklarýn saðlýðý tehlikeye girdi.

Taze sebze ve meyve yemenin saðlýk açýsýndan ne kadar önemli olduðunu araþtýrmalar kanýtlamýþtýr. Ancak son dönemde ‘daha fazla et, tereyaðý yemeliyiz’ gibi bilimsel olmayan ve toplumun genel saðlýðýný tehlikeye atan öneriler nedeniyle çocuklarýmýzda da taze sebze ve meyve yeme azalmaya doðru eðilim gösteriyor. Özellikle obeziteden korunmada çocukluk çaðýnda taze sebze ve meyve yemenin önemini vurgulayan beslenme bilimcileri; dünyada özellikle batý toplumlarýnda ve geliþmekte olan ülkelerde her 5 çocuktan 4’ünün düzenli olarak taze sebze ve meyveyi yemediði bildirmektedir. Çocuklarda taze sebze ve meyveyi yememe veya sevmeme nedenlerine bakýldýðýnda; ailelerin çocuklarý erken yaþta sebzeler veya meyvelerle tanýþtýrmak yerine hazýr besinleri yedirmeye yönelik hatalý davranýþlarýndan dolayý olduðu belirtiliyor.

Diyabeti engelliyor

Çocuklar ne kadar erken yaþta taze sebze yemekleri ve salata, taze meyve ve taze sýkýlmýþ meyve sularý ile tanýþtýrýlýrsa yaþam boyu günde en az 1-2 porsiyon meyve ve 1 porsiyon sebze tükettikleri gözlemleniyor. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin bilimsel dergisinde yayýnlanan Japon bilim adamlarýnýn yaptýðý bir araþtýrmada; günlük beslenmelerinde daha fazla taze sebze ve meyveye yer veren ailelerin çocuklarýnda diyabet, obezite ve tansiyon gibi önemli saðlýk problemlerinin görülmediðini açýkladýlar. Bu araþtýrmada mutfaða ayrýlan maliyet deðerlendirildiðinde; taze sebze yiyen ailelerin mutfak harcamalarý, hazýr yiyeceklerle beslenenlere göre yüzde 20 daha az olduðu bulundu.