Yemeðe saðlýk ve lezzet katan vitaminlerin, minerallerin birçoðu piþirme sýrasýnda besinden kayboluyor. Bu kayýplarý minimize etmek için buharda piþirmek ve buðulama yapmak en ideal yöntem. Bu þekilde yemeklerin dokusu daha belirgin hale gelir.
Buharda piþirme en saðlýklý piþirme yöntemidir. Yemeðin içindeki tüm malzemeler et, balýk, meyve ve sebzenin kokusu, lezzeti, rengi ve lifleri buharda piþirildiðinde kýzartma veya haþlama tekniklerine göre daha iyi korunur. Ek bir malzeme eklenmediðinden yiyeceklerin dokusu daha belirgin hale gelir kalorisi düþüktür. Paslanmaz çelikten altý delikli bir taban tencereye yerleþtirilir. Tabanýn altýnda kalan bölüme su konur. Delikli tabanýn üzerine buharda piþirilecek yiyecekler yerleþtirilir. Kabýn üzeri bir kapakla örtülür. Altta yanan ateþ ile kabýn içindeki su, buhara dönüþtürülerek piþirme saðlanýr.
Kavurmada besin kaybý var
Buharda piþirme tekniklerini düþük ve yüksek basýnçta buharla piþirme olarak ikiye ayýrabiliriz. Düþük basýnçta piþirme tekniklerine buhar makinesi ya da tencere içinde buharda piþirmeyi örnek verebiliriz. Yüksek basýnçta buharda piþirmek için en uygunu düdüklü tencedir. Düdüklü tencerede besin kaybý minimumdadýr.
Sindirim için buðulama
Buðulama ise besinlerin su buharý yardýmýyla piþirilmesidir. Buðulama sýrasýnda yað kullanmanýz gerekmez. Balýk piþirirken sýklýkla kullanýlan bir piþirme þeklidir. Haþlama yönteminde yemeklerdeki vitamin ve minerallerin suya geçerek kaybolmasý söz konusuyken buðulama da bu durum söz konusu deðildir. Buharda piþirme yöntemi balýklar ve sebzeler için kullanýlabilecek en saðlýklý piþirme tekniklerinden biridir. Buharda piþirme ile besin içeriðindeki niþasta yumuþar ve sebzelerin yumuþak hale gelmesi saðlanýr, böylece sindirim kolaylaþýr, besinin rengi, dokusu, görünümü, kokusu deðiþmez, çözünebilir besin öðeleri kaybý en aza indirgenir, besin deðeri korunur.
Sebzelerin deðerini koruyun
Karnabahar, havuç, pazý, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates, gibi sebzelerin tamamý buharda piþirme için uygun sebzelerdir. Balýklarý buharda piþirme hem besin kayýplarýný önlemek hem de tat, doku ve renk koruma açýsýndan en uygun yöntemlerden biridir.