Vize yasaðý hakkýnda ABD'deki Türkler ne düþünüyor?

1910 yýlýnda 10 bin göçmen gitmiþ ülkemizden ABD'ye.Detroit'teki Ford motorlu taþýt fabrikasý baþta olmak üzere emek sektörüne yayýlmýþlar. Üçüncü kuþaða varamadan çoðunun milli kültürel kimliði yitip gitmiþ, Hayri'lerden Henry'lere göçmüþ... Amerikan Nüfus Sayým Dairesi'nin 2014 sonuçlarýna göre ABD'de 182 bin Türk vatandaþý var. Gerçek Türk nüfusun, bunun çok üstünde olduðunu zikrediyor görüþtüðümüz kiþiler. Temsil imkaný olarak siyasi partilerin ABD'deki varlýðý çok önemli. Diaspora dediðimiz þey, moral toplantýlarla kotarýlacak bir hadise deðil. Gönderildiði ülkeye yabancý, hamasetten ve dýþlayýcýlýktan baþka söz bilmeyen bazý vekiller temas yerine iletiþimsizliðe sebep oluyor. Terör örgütü FETÖ hýz kesmeden çalýþýrken, ABD'deki diasporamýzýn Türkiye'yle olan iliþkileri her zamankinden daha hayati...

***

"Tutuklamayla ilgili delil görmek istiyoruz"diyor John Bass. 1963 tarihli Viyana Sözleþmesine göre böyle bir hakký yok. Hatta "persona non grata" ilan edilmeyi hak eden birisi. Casusluk suçlamasýyla takip edilen Türk vatandaþlarý hakkýnda, sanki sömürge valisi edasýyla konuþuyor.

Latin Amerika ülkelerinde zaman zaman rastlanan "siyasi sýðýnma" meselesi de deðil karþýmýzdaki vak'a. Terör örgütü FETÖ ve 15 Temmuz darbe giriþimiyle ilgili ciddi irtibatlarý tespit edilen kiþilerin, adalete teslim edilmesi süreciyle niye bu kadar ilgili John Bass?

Diplomat John Bass ve Amerikan Dýþiþleri'nin (dolayýsýyla neo-conlarýn) Türkiye üzerinden, Trump'la girdikleri restleþmeye dikkat çekmiþtim.

FETÖ'nün Amerika'daki varlýðý, halen kullanýþlý bir operasyon aleti olarak Amerikalý Þahinler tarafýndan iþletiliyor. Ama daha geniþ ölçekte bakýldýðýnda Yargýç Bharara tarafýndan açýlan davadan itibaren, kendilerini de sýkýþtýran bir FETÖ türbülansýna girdikleri gayet açýk. Müttefik olarak Türkiye'yi kaybetme pahasýna koruduklarý bu yapý, son kriz de gösteriyor ki, ABD'nin içini de benzeri þekilde oymak ve karýþtýrmakla meþguldür. FETÖ, Amerika'nýn da baþýna beladýr!

ABD'de olduðumuz günlerde San Francisco'da casus filmlerini aratmayacak bir hadise yaþandý. Ruslarýn Genel Konsolosluk binasý, kapýlarý kýrýlarak basýldý, 50 Rus sýnýrdýþý edildi. Buna raðmen vize yasaðý gibi bir müeyyideye gidilmedi. Peki Türkiye için niye böyle bir sert yola giriliyor.

Bunda Türkiye'nin Erdoðan liderliðindeki baðýmsýzlýkçý dýþ politikanýn etkisi olduðu kuþkusuz. Ama bu baðýmsýzlýkçýlýk Türkiye'yi yalnýzlaþtýran, tekilleþtiren içe kývrýk diplomasi de deðildir. Mustafa Þahin'in ifadesiyle; "Türkiye'nin ruhu vardýr ve Türkiye, sýnýrlarýndan ibaret deðildir". Bunu, Sancak Novi Pazar'daki ziyaretinde Cumhurbaþkanýmýz'ýn boynuna sýmsýký sarýlan kýz çocuðunun gözlerinden okuyabilirsiniz. Türkiye, manasý kendisini aþan bir kelimedir. Dolayýsýyla bir yandan baðýmsýz bir yandan da baðlýlýða dair duygudaþlýk coðrafyasý çok geniþ bir ülkeden söz ediyoruz Türkiye derken.

Türkiye'nin BM, NATO ve uluslararasý kamuoyu kurumlarý hakkýnda, adalet üretilmediðine dair artan eleþtirileri de düþünüldüðünde... Vize yasaðý, ABD aleyhine adaletsizlik eleþtirisini güçlendirecek bir ayýba dönüþüyor. Amerika'daki derin yapý, sadece Türkiye ve temsil ettiði ülkelere deðil, bizzat ABD'nin kendi seçilmiþlerini de devre dýþý býrakacak bir sertliðe gidiyor. Türkiye'ye vize yasaðýndan FETÖ ve neo-con'lar dýþýnda kimse memnun deðil.

FORUM-USAgazetesi sahibi ve MÜSÝAD ABD Baþkaný iþ adamý Mustafa Tuncer vize yasaðý sonrasý ilk açýklamayý yapan kiþi olarak, kararýn sadece Türkiye deðil iki ülke vatandaþlarý için de olumsuz anlamýna deðindi, "MÜSÝAD olarak 100'ü aþkýn Amerikalý düþünce kuruluþu, gazete ve bakanlýklara mektup yazarak, ülkelerarasý siyasetin dönem dönem farklý tansiyon seviyelerinde seyretse de ekonomik iliþkileri de etkileyecek bu yasak, iki ülkenin sivil vatandaþlarýný olumsuz etkileyecektir" dedi. "Yýllýk 18 milyar dolarlýk bir pazarýn, FETÖ yüzünden heba edilmesine de müsaade edilmemeli" diye ekledi. 

ABD'deki iþ adamlarýmýzdan Cihannüma Grubu Baþkaný Levent Ali Yüksel ise "yapýcý diplomasi"den söz açtý. "Ýki ülke arasýndaki askeri operasyon kapsamlý güvenlik iþbirliklerini etkilemeyeceði Pentagon tarafýndan deklare edilmiþ bu kriz, iktisadi ve sosyal hayata dair muhtemel olumsuz yansýmalarý zuhur etmeden bir an önce çözüme kavuþturulmalýdýr'' dedi.

Sorunun en kýsa zamanda diyalogla çözülmesini temenni ettiklerini söylüyorlar.