Vizyon filmleri üzerine küçük bir kılavuz

Sinema yazarımız Serdar Akbıyık vizyondaki filmleri sizler için değerlendirdi.

-Gergedan Mevsimi

Bahman Ghobadi İran sinemasına yakışmayan bir film çekmiş. Bu kadar siyasi geçmişi olan bir yönetmenin daha sağlam söyleyeceği birşeyler olmasını beklerdim. Bütün hikaye karşılıksız bir aşkın öfkesine sıkışmış kalmış. Behrouz Vossoughi performansıyla hayalkırıklığı yaratıyor. Diyaloğu zaten yok, üstelik karşısındaki oyuncuların söylediklerine tepki gösteremeyecek kadar sahnelerden kopuk. 2004’te Ali Özgentürk’ün Kalbin Zamanı filminde Birol Ünel de aynı durumda kalmıştı. Yıllar sonra  Gergedan Mevsiminde bu tür bir hata görüyorum.

-ÇANAKKALE ÇOCUKLARI

Sinan Çetin bence kariyerinin en felaket filmini çekmiş. Filmin sinemasal probleminden çok Türkiye’nin kurulmasını müjdeleyen ve bir vatan savunması savaşı olan Çanakkale’den savaş karşıtı bir film çıkarma ucubeliği bütün herşeyin önüne geçiyor. Yazık olmuş hem Çetin’e hem bizlere.

-ÇANAKKALE 1915

Çanakkale Çocukları’ndan sonra daha doğru bir mesajı olan Çanakkale 1915 yüzümüzü güldürdü. Yönetmen Yeşim Sezgin’i tebrik ediyorum. Filmini her türlü baskıya rağmen doğru bir kimlikle yorumlamış. İzleyicilerin gidip görmesini öneririm.

-UZUN HİKAYE

Osman Sınav’ın eli yüzü düzgün, aslında çok da onun sinematografisine uymayan filmi. Epik bir anlatım. Birçok oyuncuyla birbirini takip eden hikayelerden oluşmuş bu filmin TV dizisi olma potansiyeli de var. İzleyicilere önerebileceğim bir film.

-Oğlum bak git

Tam bir gişe komedisi. Sinema açısından tartışmak çok gereksiz. Eğlenmek isteyen gidebilir ama kaliteli bir yapım olduğunu söyleyemem. İnternette dolaşan ve çok tıklanan bir videonun üzerine çekilen bu film sinemamızın bazen ne kadar ani tepki verebildiğini göstermesi açısından ilginç bir yapım.

Kapalı gişe ‘Hürrem’ Mayıs’ta yeniden...

Osmanlı İmparatorluğu’nun en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Hurrem Sultan’a duyduğu aşkı ve o dönemi anlatan ‘’Muhteşem Yüzyıl’’ dizisi gibi “Hürrem Sultan’’ın balesi de yoğun ilgi gördü. Kadıköy Süreyya  Operası’nda ekim ayında 5 temsille sanatseverlerle buluşan ‘’Hürrem Sultan’’  balesi, mayıs ayında tekrar sahnelenecek. İlk defa 1977’de bale sanatının duayenlerinden Oytun Turfanda’nın koreografisi ve Nevit Kodallı’nın bestesiyle Ankara Devlet Balesi tarafından sergilenen “Hürrem Sultan’’ balesi, 35 yıl aradan sonra Deniz Olgay Yamanus ve Oktay Keresteci’nin sahnelemesi ile İstanbul seyircisinin karşısına çıkmış oldu.