Vücudunu tanı vitamini ayarla

Beden vitamin eksikliğinin sinyalini yüz, deri, tırnaklar ve eklem yerlerinde değişimlerle veriyor. Belirtileri iyi gözlemleyebilirseniz, hangi vitamini eksik aldığınızı fark edip önlem alabilirsiniz.

Beslenmenizde herhangi bir yetersizliğin vücudunuzda küçük ama önemli belirtilere neden olduğunu biliyor muydunuz? Deri, saç, diş, diş eti, dudaklar, dil, göz ve genital bölgelerdeki değişiklikler vitaminlerin eksikliklerine işaret eden en önemli bölgelerden biridir. 

Demir oranı gözlerden belli

Gözlerinizin iç kenarları soluksa, tırnaklarda çizgi ve kolay kırılma varsa, cilidiniz sarımtrak renkse, hızlı yürüdüğünüzde soluk alış verişiniz artıyorsa demir eksikliğiniz var demektir. Beyaz veya kırmızı etin yağsız kısımlarını, yumurta ve bol taze sebzelerden bezelye, semizotu, ıspanak ile yağlı tohumlardan badem ve fıstık yiyin.

B vitamini dudaklar söylüyor

Ağız kenarlarında beyaz ve pembe lezyonlar, dilde kızarıklık veya morluk, göz kapağı köşelerinde kızarıklık ve burun kenarlarında kuruma varsa B2 vitaminini yeterli alamıyorsunuz. Özellikle süt, yoğurt, ayran ve peynirde bulunan B2 vitamini yoğurdun yeşilimsi suyunda bolca bulunur.

Diş etleriniz kanıyorsa!

Diş etlerinde çekilme, diş etinde küçük kanamalar, baldır kaslarında yumuşama ve diş minesinin süngerimsi yapısının oluşması C vitamini yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Kivi, kuşburnu, çeşitleri, portakal, limon, greyfurt ve mandalina bu vitaminin en iyi kaynaklarıdır. Deride kuruluk, derinin zımpara kağıdı gibi pütürlü olmasının nedeni A vitaminini yetersizliğidir. Balık, yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı, domatesi bol yiyin.

Korneadaki beyaz çıkıntıya dikkat 

Bireyin eğer göz etrafında küçük sarı torbacıklar varsa, gözün kornea tabakasında beyaz yüzük görüntüsü gibi bir belirti oluyorsa ve eklem yerlerinde deri altı yağ birikiyorsa bu kişinin kan yağları yüksek anlamına gelir. 

Buğday beynin yakıtı

Sİnİr sistemi ve denge gibi birçok sorunun B1 vitamini dediğimiz tiamin yetersizliğinde oluşuyor. Duyu kaybı, topuk - diz hareket kaybı, motor kayıplar, mental konfüzyon ve el-ayakta yanma ile titreme bu vitaminin eksikliğinde oluşur. Buğday, tam taneli makarna, kepekli pirinç, tam tahıllı buğday ekmeği, badem ve ceviz B1 vitaminin depolarıdır.