Teknoloji ile birlikte hayatýmýza giren iletiþim uygulamalarýndan birisi olan WhatsApp uygulamasýnýn iþ akdi fesihlerinde dikkate alýnýp alýnmayacaðý konusunda tartýþmalar yaþanýyordu.
Ýþ akitlerine son verilen personellerle ilgili olarak karar veren Ýzmir 5. Ýþ Mahkemesi yazýþmalarýný delil niteliðinde saydý.
WhatsApp yazýþmalarýnýn denetlenmesi konusunda ise Anayasa Mahkemesi farklý bir karara imza attý.
Anayasa Mahkemesi 11.02.2022 tarihli (bugünkü) Resmî Gazete'de yayýmlanan 28.12.2021 tarihli ve 2018/34548 Baþvuru Numaralý Kararýnda "iþverence iþçinin WhatsApp yazýþmalarýnýn denetlenmesinin ve WhatsApp yazýþmasýnýn iþ akdinin feshine gerekçe yapýlmasýna iliþkin" HAK ÝHLALÝ kararý vermiþ bulunmaktadýr.
Yargýlamada özel bir þirkette çalýþan baþvurucunun WhatsApp adlý mesajlaþma programýný kullanarak yaptýðý yazýþmalarýn iþveren tarafýndan incelenmesi ve bu yazýþmalar gerekçe gösterilerek iþ akdinin feshedilmesi nedeniyle özel hayata saygý hakký ile haberleþme hürriyetinin ÝHLAL OLARAK deðerlendirmiþ ve ihlal sonuçlarýnýn ortadan kaldýrýlmasý için kararýn gereðinin yapýlmasý için ilgili Ýþ Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmiþtir.
Anýlan kararda aþaðýda belirtilen hususlara yer verilmiþtir:
"(...)somut olayda iþçinin kullanýmýna iliþkin olduðu herkesçe ve iþverence bilinen söz konusu programýn (WhatsApp) denetlemesinin baþvurucunun özel hayatýnýn ve haberleþmesinin gizliliðinin korunmasý konusundaki makul beklentisine aykýrý olduðu açýktýr. Mahkemece de anýlan programýn kiþisel kullanýma özgü bir mesajlaþma programý olduðunun herkesçe bilinebilir bir durum olmasýna raðmen bu tür bir programýn içerisinde yer alan yazýþmalarýn ne suretle denetlendiðine ve içeriklerinin feshe dayanak alýndýðý hususunun gerekli olup olmadýðýna ve baþvurucunun özel hayatý ile haberleþmesine olan etkisine yönelik herhangi bir deðerlendirme yapýlmamýþtýr. (...)
Ýncelenen baþvuruda özel hayata saygý hakký ve haberleþme hürriyetiyle ilgili anayasal güvenceleri gözeten bir yargýlama yapýlmamasý nedeniyle anýlan hak ve özgürlüðün ihlal edildiði sonucuna varýlmýþtýr.
Dolayýsýyla ihlalin mahkeme kararýndan kaynaklandýðý anlaþýlmaktadýr. Bu durumda özel hayata saygý hakký ile haberleþme hürriyetinin ihlal sonuçlarýnýn ortadan kaldýrýlmasý için yeniden yargýlama yapýlmasýnda hukuki yarar bulunmaktadýr."
Ýlgili kararda Anayasa Mahkemesi'nin 17.09.2020 tarihli ve 2016/13010 Baþvuru Numaralý kararýna atýf yapýlmýþ ve kurumsal e-posta hesabý içeriðinin iþveren tarafýndan incelenmesi ve bu yazýþmalar gerekçe gösterilerek iþ akdinin feshedilmesi þeklindeki somut olayda da ayný sonucu varýldýðý, baþvurucunun kurumsal kullaným için deðil kendi özel kullanýmý amacýyla bilgisayarýna kurduðu ve kullanarak arkadaþlarýyla özel mesajlaþmalar gerçekleþtirdiði WhatsApp programýndaki içeriklerinin iþveren tarafýndan bir þekilde elde edilerek iþ akdinin feshine dayanak yapýlmasýnýn ihlal içerdiði kararýna varýlmýþtýr.
Anayasa Mahkemesi kararlarý tüm yargý mercilerini baðladýðýndan ötürü söz konusu karar sonrasýnda iþ mahkemelerindeki bu tarz uyuþmazlýklarda iþçi lehine karar verilmesi olasý görünmektedir.
Anayasa Mahkemesi kararý sonrasýnda iþverenlerce iþçilerin WhatsApp gibi iletiþim uygulamalarý üzerindeki yazýþmalarýnýn incelenmesinde özel hayata saygý hakký ile haberleþme hürriyetinin ihlal sonuçlarýnýn da dikkate alýnmasý uygun olacaktýr.
Ýþ akitlerinin feshine gerekçe tutulmamasý konusunda dikkat edilmesi ve fesih süreçlerinin 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun ilgili maddelerine uygun olarak gerçekleþtirilmesi hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir.