Bu yýl 5. yaþýný kutlayan Uluslararasý Boðaziçi Film Festivali önceki gece Cemal Reþit Rey Konser Salonu’nda (CRR) düzenlenen kapanýþ ve ödül töreniyle sona erdi. Bu seneki ‘en iyi film’ ödülleri, ulusal yarýþmada Andaç Haznedaroðlu’nun “Misafir”, uluslar arasý yarýþmada ise Ýranlý yönetmen Parviz Shahbazi’nin “Malaria”adlý filmlerine layýk görüldü.
Bu yýl, yakýndan izleme fýrsatý bulduðum festival, gerçekten de Ýstanbullu sinemaseverlere dolu dolu bir program sundu. Sinemanýn ustalarýnýn en yeni filmleri ilk kez bu festivalde seyirciyle buluþtu. Dünya çapýnda þöhret kazanmýþ yönetmenler Bela Tarr, Mecid Mecidi, Aida Begic festivalin aðýr konuklarýydý.
17 Kasým’da George Clooney’nin Suburbicon filmiyle açýlan festival 26 Kasým’da Bela Tarr ‘Masterclass’ý ve görkemli bir ödül töreni ile sona erdi.
Festival’de giþeye dönük filmler de izledim, son derce avangart tarza sahip filmler de... Film seçkisi sinemaseverleri memnun edecek çeþitlilikteydi.
Dün geceki ödül töreni de sorunsuz ve kusursuzdu diyebilirim. Rusya’dan ABD’ye, Mýsýr’dan Macaristan’a, Kanada’dan Hindistan’a kadar yüzlerce davetli CRR’yi doldurdu. Bu renkli ve çok uluslu konuk yoðunluðu, gerçek anlamda bir ‘uluslar arasý festivalle’ karþý karþýya olduðumuzu hissettirdi.
Bu baðlamda, Festivali Baþkaný Ogün Þanlýer’in þahsýnda tüm festival ekibini tebrik ediyorum.
STAR GAZETESÝ SPONSOR OLDU
Gazetemiz Star ve 24 TV bu yýl festivalin medya sponsoru oldu. Dünya sinemasýnýn önde gelen yönetmeleri Bela Tarr, Mecid Mecidi, Aida Begic, ulusal ve uluslararasý yarýþma bölümlerinin jüri üyeleri Malta Köþkü’nde gazetemizin verdiði özel davette bir araya geldi. Davetliler hem Türk mutfaðýnýn leziz yemeklerini tattýlar hem de festival yorgunluðunu attýlar. Ayrýca Star, festivalin nabzýný en iyi tutan gazete oldu. Bu baðlamda yöneticilerimize de teþekkür ediyorum.
Sinemanýn filozofu Bela Tarr ile dolu dolu iki saat
Benim için 5. Uluslararasý Boðaziçi Film Festivali’ni unutulmaz kýlan anlardan biri ise, dünya sinemasýnýn yaþayan en büyük ustalarý arasýnda gösterilen Macar yönetmen Bela Tarr’ýn Cumartesi günü gerçekleþen ve 2 saati aþan ‘Masterclass’ýna (ustalýk sýnýfý) moderatörlük yapmak oldu.
Bela Tarr, etkinlik mekaný Soho House’u dolduran büyük hayran kitlesine bir filmin oluþum sürecini tüm aþamalarýyla anlattý.
7 saatlik Þeytan’ýn Tangosu baþta olmak üzere, Torino Atý, Karanlýk Armoniler gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni Bela Tarr, ustalýk sýnýfýnda anlattýklarýyla gerçekten de hafýzalarda iz býraktý.
Söyleþi öncesi, sinemanýn filozofu büyük usta ile yan yana görünmek, selfi çektirmek için yarýþanlarýn çokluðunu gördükçe ben de heyecanlandým. Bela Tarr ile saatler süren Masterclass’ý sunmanýn bana nasip olmasý meslek hayatýmýn en önemli anlarýndan biriydi.
62’sindeki Bela Tarr, henüz orta yaþ denilebilecek bir yaþta. Fakat saðlýk sorunlarý yüzünden epeyce yýpranmýþ görünüyordu doðrusu. Yine de hafýzasý diri. Filmleriyle yapmak ve söylemek istediklerini tane tane anlattý 2 buçuk saat boyunca.
Burada Bela Tarr ile ustalýk sýnýfýndan altýný çizdiðim cümleleri paylaþarak büyük ustanýn dersini devam ettirmek istiyorum:
Senaryolarý sevmiyorum ve senaryo yazýlmasýna karþýyým. Kelimeler ve sinema tamamen farklý iki alan. Senaryo doðrusaldýr, bütün duygularý göremezsiniz, gerçek bir genel bakýþýnýz olmaz. Kötü bir yönetmenseniz elinizdeki senaryo bir iþe yaramaz. Ýyi bir yönetmeninse senaryoya ihtiyacý yoktur. Senaryo yazarken kelimeler hakkýnda düþünmeye baþlýyorsunuz ve asýl noktayý kaçýrýyorsunuz. Ben kartlar yapýyorum, sahnenin adýný yazýyorum ve duvara yapýþtýrýyorum. Böylece bütün filmi daha iyi görmeye baþlýyorum.
- Ben tüm yaþamým boyunca ayný filmi yaptým. Ýnsan itibarýnýn ve onurunun, yaþamýn korunmasýyla ilgili filmler yaptým.
- Eðer dünya sizin için iyi bir yerse bir þey yapmanýza gerek yok. Ýlk uzun filmimi yaparken param, senoryom dahil hiçbir þeyim yoktu. Sadece 22 yaþýnda öfke dolu biriydim.
- Ben, filmimde rol alanlara ‘Oynamayýn, olun’ diyorum. Oynamaya baþladýklarýnda durumun içine girmediklerini, orada olmadýklarýný görürsem, bir baþka filmde görüþmek üzere, güle güle derim.